Hoe hoort klassieke muziek, debat nav Hans Abbings ‘van Hoge Kunst naar Nieuwe Kunst’ @ Felix Meritis, Amsterdam

viltje

Klassieke muziek hoort op een bierviltje.

In het provincieplaatsje Amsterdam werd afgelopen woensdag een debat gevoerd over ‘Van Hoge Kunst naar Nieuwe Kunst‘ van Hans Abbing.

Het boek van Hans Abbing gaat voornamelijk over de constant verder aangetaste positie van de hoge kunsten binnen de hedendaagse maatschappij.

De communicatie en sociale presentatie van deze kunsten, in het bijzonder de klassieke muziek, sluiten niet aan op de hedendaagse sociale structuur en de wijze waarop kunst en cultuur tegenwoordig ervaren wordt.

hansabbing

Er valt volgens Abbing iets te leren van het popconcert en ravefestival, maar het klassieke concert wil niet en verliest uiteindelijk (want oude mensen, die gaan dood).

Dat vond de wereld der klassieke muziek niet fijn te horen en er brak een levendige disussie uit op het internet. In het gezellige Felix Meritis, heel toepasselijk ook de oudste concertzaal van Europa,  dacht men deze discussie uit het virtuele te halen met een debat tussen Hans Abbing, Johan Dorrestein en Ties Mellema.

blazers

De avond begint goed met een concert tussen de sociaal actieve klassieke muziekers in de foyer, maar al snel valt het publiek eerbiedig stil en volgt het het ensemble naar een keurig podium met rijtjes stoelen.

leader

Het debat heeft een flitsend logo met dito introleader en wordt gehost door iemand die prima een cultuurquiz op tv zou kunnen presenteren.

12minuten

Hans Abbing krijgt 12 minuten om 13 standpunten te presenteren.

kaal-hoofd

Daarnaast krijgt Ties Mellema 12 minuten om het er niet eens mee te zijn. Ties ziet voornamelijk dat Abbing te veel uitgegaan is van middelmatige klassieke muziek van grote symfonieorkesten en niet van de echt spannnende kamermuziek van kleine ensembles, zoals hij die zelf maakt.

Ook geeft hij aan de popmuziek veel conservatiever te vinden dan de klassieke muziek. ” Popmuziek komt maar niet van die ouderwetse vierkwarts basis af. Klassieke muziek is sowieso veel rijker en kent meer ontwikkeling…”

harp

Om ook in dit debat het geheel spannend te houden wordt er na deze twee introducties een concert met harp weggegeven.

lang betoog

Derde spreker Johan Dorrestein gaat zich helaas niet aan de 12 minuten houden en begint met een statement van een dikke twintig minuten om vervolgens aan te kondigen dat dat slechts de inleiding van zijn betoog was. Dat volgt vervolgens.

Het totaal van zijn betoog probeert opnieuw aan te geven dat Abbing naar de verkeerde muziek luistert en dat bijvoorbeeld het blazersensemble van de heer Dorrestein zelf wel heel communicatief is en de afstand met het publiek wil verkleinen, en bovendien niet middelmatig is, maar gewoon heel goed.

Als voorbeeld wordt de harpiste van daarnet gegeven die die middag nog had opgetreden in Radio Kootwijk waar het publiek om haar heen over een hekje had geleund op minder dan een meter afstand.

Het ontging de heer Dorrestein dat het voorbeeld eerder een bevestiging dan een ontkenning van het standpunt van de heer Abbing was.

Dorrestein vindt ook dat Abbing de klassieke muziek geen dienst verleent door de kosten van de klassieke muziek aan de kaak te stellen.

debat

Het publiek wordt vervolgens uitgenodigd met de gesprekspartners in debat te gaan. Hans Abbing zelf komt nauwelijks aan het woord.

de-maatschappij-dat-is-buiten

Een man merkt op dat 70% van Amsterdam allochtoon is en dat die bevolkingsgroep nauwelijks bediend wordt door wel vijf symfonie-orkesten. Hij vraagt zich hardop af of de hedendaagse maatschappij  wel in de zaal aanwezig is.

hup-armen-over-elkaar

Abbing is blij met de opmerking, de andere twee gooien direct de armen over elkaar.

meer-debat

Het debat komt net lekker op gang als de spreekstalmeester de deelnemers bedankt en een conclusie uit het geheel blijkt te kunnen trekken. Hans Abbing heeft dan een zin of tien kunnen toevoegen.

opstappen

Om de boel goed en hedendaags af te sluiten is er een opvoering door ensemble met begeleidende video.

tijd-om-op-te-stappen

En dan is het tijd om op huis aan te gaan.

Helaas niet gehoord hoe het volgens Abbing wel zou moeten en slechts dat de hoge kunstwereld zich geen moment wil afvragen of er wellicht iets anders zou moeten. Want zelf doen ze het toch goed!

Er zijn virtuele plekken om het er publiekelijk wel of juist niet mee eens te zijn:

http://weblogs3.nrc.nl/expertdiscussies/discussie-klassieke-muziek/#comments

http://www.nrcnext.nl/blog/2009/03/11/zo-klinkt-het-als-bernard-haitink-dirigeert/

http://www.nrc.nl/kunst/article2139309.ece/Die_stijve_sfeer_maakt_klassieke_concerten_onnodig_zwaar_

http://weblogs3.nrc.nl/expertdiscussies/tag/klassieke-muziek/

http://www.xs4all.nl/~abbing/DOCeconomist/Beer,%20Rolant%20VK%20090205%20Nieuwe%20mensen.pdf

http://www.xs4all.nl/~abbing/DOCeconomist/Weijts%20column%20090205%20Een%20leuke%20avond.pdf

http://www.xs4all.nl/~abbing/DOCeconomist/Fennema,%20Tjako%20in%20Concept%20.pdf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*