About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. Er zit een knop op die site waarmee je je eigen schreeuw kunt opnemen en laten horen. Dat nodigt uit om deze ludieke participerende protestgimmick op evenzeer ludieke wijze te becommentariëren. Misschien is het leuk om de kritische tweets van Bas Heijne in te spreken? Of om er om een afspraak met Sophie Hilbrand te bedelen, ludiek beschaafd en komiek en niet te ranzig hijgerig?
    Wellicht ligt het aan het hoge gehalte aan theatermensen dat een en ander ietwat gekunsteld en gelikt overkomt. Die kunnen goed, beheerst doch expressief schreeuwen.

    De tekstschrijvers van Joop van den Ende zijn al in de pen om een en ander tot musical om te katten, werktitel: “De Harde Winter van de GedoogSchreeuw”. Scenario Maria Goos, hoofdrollen voor alleskunner Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Joan Nederlof, Chantal Janzen en Wendy van Dijk. Het verhaal cirkelt om de relatie tussen de Duitse musicalproducent Joseph Finale (Scholten van Aschat) en zijn zoon Faustus Smit Finale (Bokma, het gaat nog net) die vertroebeld raakt wanneer de zoon overgehaald wordt door de half-Marokkaanse verleidster Dunya Maroudi (van Dijk, ja heus!) om voor het alternatieve en -jawel- gesubsidieerde theater te kiezen. Joseph Finale onterft Faustus die niet meer op feestjes van vader verschijnt. Uiteindelijk is het dankzij de onwaarschijnlijke interventie van Minister van Cultuur van Batenburg (Nederlof), deze maakt zelf binnen dit stormachtige verhaal van ups en downs een gewetensvolle draai, die als mediator de onverzoenbaar geachte standpunten tussen vader en zoon weet te overbruggen in een zinrijke en denderende apotheose (prachtige glansrol van Joan Nederlof die zich helemaal herpakt). Dit alles speelt zich af in de contreien van het lommerrijke Breda, het enige minpuntje in deze prachtige productie maar Goos stond erop. Chantal Janzen maakt het verhaal compleet met haar vertolking van Josephien, eigenaar van het Bureau Fondsenwerving die laverend tussen vader en zoon de perikelen van principieel fiscale aard tussen de beide antagonisten van een menselijk en amoureus perspectief voorziet.

  2. Haha, laat dit nou precies dat zijn wat Freek de Jonge voor ogen heeft in de Heineken Music Hall. Een lekker avondje schreeuwen met zn allen. Bekommerd betrokken. Schreeuwen voor de goede zaak. Alleen de casting is net anders. Bokma – die kan schreewen! – speelt Van Scholten Aschat, Chantal Janzen wordt gespeeld door Halina Reijn.

  3. Theo van Gogh

    Theo klaagde in zijn columns mensen aan.
    Daarmee maakte hij naam.
    Hij kreeg een bekende vriendin.
    En maakte daarmee zijn gewin.

    Theo van Gogh werd filmregisseur.
    De filmindustrie bleek een open deur.
    Om klachten bekend te maken.
    Om personen daarmee te laten staken.

    Iedereen herinnert zich dingen van toen.
    Want Theo had lak aan fatsoen.
    Theo klaagde steen en been.
    Maar was niet gemeen.

    Theo was zo vrij als een vogel.
    Tot die bewuste kogel.
    Theo van Gogh werd geveld.
    En stierf als een held!

    Iedereen herinnert zich dingen van toen.
    Want Theo had lak aan fatsoen.
    Theo klaagde steen en been.
    Maar was niet gemeen.

    Theo was zo vrij als een vogel.
    Tot die bewuste kogel.
    Theo van Gogh werd geveld.
    En stierf als een held!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*