In Deed: Certificates of Authenticity in Art

Catalogus van het jaar volgens ene JB.

Hockney postert “door de kunstenaar zelf gemaakt” bij zijn huidige tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen. Een in de publieke ruimte gehangen kwaliteitsverzekerend certificaat van echtheid om zijn werk echter te laten lijken – waarachtiger dan dat van Hirst en andere succesvolle fabriekskunstenaars. Het moet status verschaffen: “door de kunstenaar zelf gemaakt.”

Waar een Hockney nog de hand van de maker verraadt, is het bij meer conceptueel werk verstandig om een identificerende krabbel mee te leveren.

(Foto’s opklikbaar tot 500 px breed.)

Sol LeWitt doet een SuperFlex avant la lettre

Dan Flavin precies.

Certificaten van echtheid gaan natuurlijk ook over handel. Iemand koopt ‘iets’, een idee, letters op een muur, TL-balken in de hoek. Iets heeft waarde als het uniek wordt verklaard. Je moet het weer voor meer door kunnen verkopen.

Ook doosjes poep van Manzoni zijn pas authentiek kunstwerk als de heer Manzoni zodanig verklaart.

Yves Klein pakt uit.

Marinus Boezem “The lost volume of the artists body”

Rauschenberg glashelder.

De kunstenaar levert een sideletter bij zijn kunstwerk. “Dit is een kunstwerk, omdat ik zeg dat het een kunstwerk is.”

Kosuth

In het verleden leverde Jeroen Bosch bij een van certificaat van echtheid voorzien werk van zijn hand een certificaat van echtheid voor het certificaat van echtheid: “Dit is een echt certificaat van Echtheid.” (Grote verzamelaarswaarde!) (Note to self: online zetten.)

David Shrigley

De grootvader van de lettertruuk Lawrence Weiner is niet te beroerd om met de hand te schrijven.

Ian Wilson kan typen.

Uit deze turbocatalogus blijkt fascinerend genoeg dat in sommige gevallen een certificaat van echtheid voldoet. Veel van de certificaten zijn haast het kunstwerk zelf. Misschien zijn ze wel echter dan het echte kunstwerk zelf. Het idee wordt vlees op papier. Of zoiets.

De tentoonstelling was te zien in de kabinetten van de Vleeshal.

De tentoonstelling reist nog. Heden in Mumbai of all places en dan nog on tour naar Rome, Chicago, Istanbul en New York. Interessant om te zien of het zien van echte certificaten meerwaarde heeft ten opzichte van het boek.

Kopen: voor net geen twintig euro vijftig voorbeelden van echtheidscertificaten – dat is geen geld.

orderromapublications.org/Product.aspx?pid=213

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

12 Comments

  1. de tentoonstelling toont ook reproducties (wat wel jammer is misschien). de originelen bij elkaar brengen was blijkbaar niet haalbaar. in die zin is het boek dus gelijkwaardig.
    maar met de presentaties wordt wel flink geëxperimenteerd en er kan worden aangevuld, terwijl dat met het boek niet meer gaat.
    of toch, over een tijdje, bij een tweede, uitgebreide druk.

  2. > de originelen bij elkaar brengen was blijkbaar niet haalbaar.

    Misschien niet nodig. Of je zou enkele originele exemplaren naast reproducties kunnen hangen. En dan laten raden welk certificaat van echtheid het echte is.

    > of toch, over een tijdje, bij een tweede, uitgebreide druk.

    Te gek. Houdt me op de hoogte.

    Ik zou de verzameling graag wel opnieuw willen presenteren ergens in Nederland. In Het Wilde Weten Rotterdam bijvoorbeeld.

  3. > Ha mooi, en er liggen nog meer goede dingen op onze toonbank, zoals bijvoorbeeld Roma Publication 139

    (Link in je comment gevoegd, deze 139 is erm anders.)

    Naast catalogus van het jaar maakte roma ook een publicatie bij tentoonstelling van het jaar volgens mijn zelfde lijstje. Double bill. Elke week roma in de kolommen hier.

    Doen julie mee met een stand op de WildeBoekenMarkt in Het Wilde Weten tijdens Art Rotterdam? Doen, ga ik alvast sparen.

    @energiek:
    Ik ben benieuwd of je net zo enthousiast wordt als ik.

  4. Of ik had de hele oplage moeten kopen en die dan vanaf hier met fiks winst weer op de markt brengen. € 17,50 is geen geld.

  5. da’s een goed idee JB.
    misschien moeten we eens aan een co-productie denken!
    wat zakelijk instinct kunnen wij wel gebruiken.
    met groeten van de uitgever.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*