Hong Kong Kunst: woestijn of vruchtbare grond?

Gilbert and George @ White Cube Hong Kong

‘London Pictures’, de openingsexpositie van White Cube Hong Kong. Krantenkoppen geselecteerd op onderwerp geven een beeld van het hedendaagse Londen op zijn ‘Gilbert & George’.

(Een bericht van Caroline Sodenkamp.)

Met de opening van de White Cube Gallery in Hong Kong kan er nu toch echt gesproken worden van een trend: grote internationale galeries kiezen voor Hong Kong als Aziatische basis. The Gagosian, Ben Brown Fine Arts en de Sundaram Tagore Gallery openden hun deuren in 2011.

De ‘buying power’ in Hong Kong maar vooral in mainland China is de grote trekker. Voorlopig brengen deze galeries vooral hun Westerse kunst naar het Oosten.

Sculpture @ the Gagosian Gallery Hong Kong

Sculpturen van de toonaangevende na-oorlogse Amerikanen John Chamberlain, Robert Rauschenberg en Cy Twombly en de Oostenrijkse Franz West. Objecten uit het dagelijks leven.

German Photography 1960-2012 @ Ben Brown Fine Arts Hong Kong met Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Gerhard Richter, Bernd & Hilla Becher e.a.

Hollywood Road en omgeving blijft het belangrijkste galerie district in Hong Kong. Het is even zoeken tussen de vele middle of the road galeries maar er is zeker goede contemporaine Chinese kunst te vinden.

Seven sages of the Bamboo Grove @ Schoenli Gallery

Foto’s met kalligrafie van de Hong Lei (1960, Changzhou, China)

Post 70 exhibition by Kan Tai Keung @ Haji Gallery

Design/kunst van een 70 jaar jonge Kan

En ook de meer bekende (obligate?) Chinese kunst:

Werken van Qi Bai Cheng, Yin Jun en Shi Lifeng @ Wellington Gallery

De bekende handen van Qi, emoties en monden van Yin en ‘Red Men’ van Shi.

Kids Dream no 7 Chan Yun

Een droom in kleur en simpel lijkende complexiteit.

De Tachtigers vormen een belangrijke groep binnen de hedendaagse Chinese kunst. Deze jonge kunstenaars geboren in de tachtiger jaren van de vorige eeuw onder de een kind wetgeving hebben met elkaar gemeen dat ze enigst kind waren en de absolute focus van hun ouders hadden. Tegelijkertijd groeiden ze op in een razendsnel veranderend China met meer invloeden vanuit het Westen. Dat is allemaal terug te zien in het werk

Door de extreem hoge huurprijzen in het centrum van Hong Kong gebeurt er veel in de periferie van de stad. Diep in Kowloon, vooral in de ‘New Territories’ duiken op onwaarschijnlijke plekken ineens galeries op. Vaak moet je met de goederenlift langs ‘loading docks’ naar een zoveelste etage van een desolaat industrieel gebouw. De kunst is vaak verrassend

Entrée van de toonaangevende gallery Osage Kwun Tong

Nuova (arte) Povera, Thai Group show @ Osage Kwun Tong

Hong Kong is dus zeker niet meer de ‘culturele woestijn’ zoals in het nog niet zo verre verleden vaak werd gezegd. ArtHK12, Hong Kong International Artfair (17-20 mei) heeft een goede ‘buzz’ dit jaar en lijkt een succes te worden. De grote internationale openingen trekken kleinere lokale galeries aan. En er ontwikkelt zich een interessante ‘undergound’ artscene. Ik ga zeker snel terug.

ArtHK12

(Caroline Sodenkamp woont in New York en is samen met vaste New York correspondent van Trendbeheer Jo-Anneke van der Molen eigenaar van Artigo Tours.)

Binnenkort een verslag over de artscene in Shanghai.

About [Redactie] 9028 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*