Swim with the Current, Stand like Rock

Manifesta & Dutch Culture nodigen per half jaar een Amsterdamse galerie uit een tentoonstelling te maken in hun kantoorpand. De curators worden gevraagd werken te kiezen die de geschiedenis van het gebouw en de plaats weerspiegelen. De tentoonstellingen zijn een uitgangspunt voor openbare bijeenkomsten, discussies en recepties. Via deze reeks willen Manifesta en Dutch Culture hun bijdrage leveren aan de Amsterdamse kunstwereld. Deze zomer/herfst is het de beurt aan Galerie Ron Mandos, de vierde partner in de serie. Mandos selecteerde twaalf Nederlandse en internationale kunstenaars die de weelderige rococo- stijl interieur van het pand in de Gouden Bocht complementeren.

Swim with the Current, Stand like Rock

Kristof Kintera – Nerveuze boom – elektromechanisch sculptuur (2014)

Op de dag van de presentatie voor verzamelaars is het prachtig weer en worden we ontvangen met hapjes en drankjes in de binnentuin. Daar lopen we tegen het eerste kunstwerk aan, de Nerveuze Boom van Kristof Kintera. De ijzeren boom ziet er meer uit als omgekeerde takken of boomwortels en na een stukje stam zien we als “piek” een wereldbol. De tuin heeft blijkbaar een kalmerende werking op de boom want die staat rustig tussen ons in. We krijgen een proefje van de nervositeit als Mandos na zijn openingswoord de boom even “aanzet”. De boom begint te schokken en trillen en door het getril verplaatst de boom zich ook waar de tuin zich helaas niet voor leent. De stekker wordt er weer uitgetrokken en de boom valt stil … Wereldschokkend?! In de Gouden Bocht in Nederland besluiten wij als klein select gezelschap Kintera en zijn werk monddood te maken. Zijn speelse ironische nervositeit over wereldkwesties en hoe wij mensen internationaal met elkaar en de wereld omgaan, laten we achteloos voor anderen achter.

Swim with the Current, Stand like Rock

Jacco Olivier – Stumble (2009) Animatie

We gaan met de curator en aanwezige kunstenaar(s) het gebouw in. Op de begane grond en 1e verdieping zien we kleine videowerken verstopt van Jacco Olivier. Olivier maakt intens kleurrijke schilderijen met dikke, vette uit de losse hand penseelstreken. Van die schilderijen maakt hij animaties. Waar en hoe we die animaties zien is wat het werk opmerkelijk en intrigerend maakt. Olivier dwingt je om zijn werk echt je aandacht te geven het alternatief is dat je de ervaring alltogether mist. Op de begane grond is de video Stumble (2009 HD Animatie) verstopt achter de trap op de plint als je niet struikelt mis je het. Op de eerste verdieping is voor de mensen die gaan kopiëren die terwijl ze wachten op de kopieën een beetje in de oneindige lucht staren Bird, de grootte van een mus, hoog op de muur tegen het plafond aan te zien.

Jacco Olivier – Bird – HD Animatie (2009)

Een verdieping hoger zien we Inti Hernandez. Hernandez is een idealist, een socialist, geboren en getogen in Cuba gelooft hij in de kracht van gemeenschap, dialoog, samenwerking. Als je energie geeft in plaats van neemt maakt het verbindingen en komt het alsnog organisch ten goede voor allen en eindigt iedereen inclusief jijzelf met meer. Architectuur, ruimte en perceptie zijn belangrijke tools die hij gebruikt in zijn werk.

Swim with the Current, Stand like Rock

Swim with the Current, Stand like Rock

Inti Hernandez – Tenemos Calor, tenemos tiempo – hout en metaal (2015)

Hernandez maakte een werk speciaal voor deze tentoonstelling. Het werd een wand ventilator, alle onderdelen zorgvuldig nagemaakt in hout. Ook in dit werk speelt Hernandez met perceptie. De ventilator werkt helemaal niet. De associatie is directe verkoeling, de titel van het werk: “Hou me warm, neem tijd”.

Naast de ventilator is ook de maquette van Sendero de Vida (levensloop) te zien. De liefde van Hernandez voor zijn kunst is zo duidelijk in zijn vakmanschap. Zijn werk is zorgvuldig uitgedacht en onderzocht en buitengewoon gedetailleerd. Ook in dit werk speelt hij wederom met perceptie en tegenstellingen door vernuftig gebruik van een spiegel. Rond het werk lopend, kijken we vanuit verschillende standpunten naar het werk en is er steeds een andere uitkomst.

Swim with the Current, Stand like Rock

Inti Hernandez – Sendero de vida VI, hout, mulitplex, spiegel (2014)

Swim with the Current, Stand like Rock

Swim with the Current, Stand like Rock

Op de zolder staan heel toepasselijk video werken van Levi van Veluw verscholen tussen de documentatiedozen in de archiefrekken. Net als Hernandez denkt en tekent van Veluw zijn werken vooraf helemaal uit. De filmische gestileerde zwart witte video’s lijken te gaan over chaos en wanorde maar het proces van het maken van de video’s is uitermate gestructureerd, niets word aan het toeval overgelaten. The Collapse of Cohesion is letterlijk vertaald de ineenstorting van samenhang. Archief rekken, kantoormeubilair, tergend langzaam, slow motion (1000 frames per seconde) gefilmd, stort het in, valt het om, verdwijnt het uit beeld. Je voelt lijfelijk ons menselijk onvermogen tegen natuurkrachten als zwaartekracht en beweging. Je kunt alleen (bijna met uitgestrekte armen om het vallen tegen te houden) machteloos toekijken en dan ontzag te hebben voor die natuurkrachten. Supertof is dat het is alsof Van Veluw de verplaatsing van lucht door beweging en verplaatsing van massa in de ruimte letterlijk op film heeft kunnen vastleggen doordat we stofdeeltjes langzaam door de ruimte zien zweven.

Levi van Veluw – Room, The Collapse of Cohesion – HD video (2014)

Levi van Veluw – Spheres, The Collapse of Cohesion – HD video (2014)

Kunstenaars:
Hans Op de Beeck | Anthony Goicolea | Inti Hernandez | Carl Johan Högberg | Rob Johannesma | Isaac Julien | Krištof Kintera | Goof Kloosterman | Ine Lamers | Tom Lore de Jong | Jacco Olivier | Levi van Veluw

30 Juni 2015 – 13 November 2015
Manifesta/Dutch Culture Kantoor, Herengracht 474, 1017 CA Amsterdam
De tentoonstelling is op afspraak open voor het publiek op weekdagen tussen 10.00 en 17.00 uur. Hiervoor kunt u bellen naar +31(0)20 6721435 of e-mailen naar administration@manifesta.org.

Foto’s: Galerie Ron Mandos/kunstenaars tenzij anders vermeld.

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*