Performance kunstenaar bewerkt urinoir Duchamp met een hamer

Marcel Duchamp

“L’artiste Pierre Pinoncelli, 77 ans, a été arrêté et placé en garde à vue après avoir ébréché à coups de marteau, mercredi 4 janvier, vers 11 h 30, une oeuvre de Marcel Duchamp installée au Centre Pompidou, dans le cadre de l’exposition Dada.”

lemonde.fr/web/article/0,1-0,36-728163,0.html

Een herhaling van zetten. In 1993 piste hij al eens een urinoir van Duchamp vol, alvorens de boel kort en klein te slaan, wat hem toen op 45.000 euro(!) boete en een maand gevangenisstraf kwam te staan.

Ook leuk: in een Colombiaans museum knipt Pinoncelli een van zijn vingers af.

news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/2039461.stm

Kortom: tijd voor een leuke update op de Grote Pinonccelli-site.

membres.lycos.fr/pinoncelli

Pinoncelli

Zonder snor geen Pinoncelli.

renewal.va.com.au/artcrime/pages/duchamp2.html

Jeroen Bosch
About Jeroen Bosch 4762 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

 1. Le Monde schrijft lovend over Pinoncelli: “L’artiste n’a peur de rien, l’homme est entier.”

 2. De foto verraad dat hij lid is van de bende van de Zwarte Hand.

  Suppoost bij de ingang van het museum:
  “Zeg u bent toch niet lid van de bende van de Zwarte Hand? Want dan komt u er niet in hoor; alles is net geschilderd.”

  Pinoncelli:
  “Nee hoor, geenszins. Ik kreeg van het vrouwtje een fikse jetser in het gelaat na onmin over de ochtendthee die naar mijn smaak te slap was gezet.”

 3. Het grote probleem met Duchamp – groot kunstenaar overigens – is dat sinds zijn objet trouves iedere halve gare denkt dat alles maar kan. Nu ja dat is ook zo maar daarmee wordt het zoveelste dingetje uit zijn verband gerukt niet automatisch ook kunst. En dan krijg je zon seniele dwaas die op het eind van zijn leven ook nog eens een punt wil zetten door ‘in de geest van duchamp’ een duchamp kapot te trappen. 73 jaar en dan 10 mislukte acties en een handvol erbarmelijke schilderijen http://membres.lycos.fr/pinoncelli/peinture.htm het is diep triest

 4. Oh! Dan heb je meteen een band met zo’n suppoost. (Neem ik aan!)

  Via de art-crime-link kom je trouwens ook nog uit bij twee op het bed dansende chinezen.

 5. Diep triest inderdaad. Als Duchamp nog leefde had hij het urinoir waarschijnlijk, net als “The Bride Stripped Bare by Her Bachelor”, weer in elkaar gezet. Hopelijk wordt deze herhaling van zetten geen trend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*