Trouw: De artistieke ziekte: weg ermee!

koons.jpg

Voorstel Verse Koons in Hamburg; ook al “Weg damit!”

Godert van Colmjon trekt van leer:

“Kunst in de openbare ruimte is een epidemische ziekte, die zich over heel Europa heeft verspreid. […] In 1951 sloeg de ziekte over naar Nederland. Daar kreeg zij een beschermde kweekbodem dankzij de zogenoemde eenprocentsregeling, die voorschrijft dat een procent van de bouwsom van door de overheid gefinancierde gebouwen bestemd moet zijn voor beeldende kunst. […] Al die vouwwerkjes van cortenstaal en onontwarbare kluwen roestafval. Al die tonnen wegende stukjes Lego van gietbeton en staalgeraamtes uit de Meccanodoos. Ze betekenen niets, laat staan dat ze ons iets te vertellen zouden hebben. […] Onze binnensteden, bedrijfsparken en probleemplekken liggen bezaaid met deze obstakels van egocentrisme en annexatiedrift, adolescentenwaan en artistieke incompetentie.”

trouw.nl/deverdieping/[…]Weg+ermee!

Jeroen Bosch
About Jeroen Bosch 4796 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

  1. Ahaaaa! Het is echt lelijk! Ik dacht dat het de mode was om zulk soort spul te bouwen en dat het op een voor mij helaas ondoorgrondbare wijze wel mooi was enzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*