Jeroen Bosch
About Jeroen Bosch 4780 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

10 Comments

 1. (Een inbox van Mrs Deane overigens; dank!) (Toen ik net even op het atelier de post ophaalde.)

 2. Na ijverig speurwerk nog het volgende gevonden door Norman:

  Rijswijk-Jongerenontmoetinsplek – Jacob van Offwegenlaan (Job)
  (uittreksel van besluit/voorstel welstandsnota 2004 -aangenomen op
  29-07-2006)

  Ontwerp: Atelier ABALS uit Arnhem

  Gelet op het karakteristieke, historische karakter van het gebied in en rondom Oud-Rijswijk/de
  Bomenbuurt is contact met een ontwerper van Abals gezocht om een JOP te laten ontwerpen met een hoog kwaliteitsniveau en kunstgehalte. Onder leiding van de
  jongerenwerker is vervolgens een traject met de kunstenaar ingezet om samen met een vertegenwoordiging van de jongeren en de wijkagent te komen tot een ontwerp dat past in het stadsbeeld van dit gebied. Inmiddels ligt er een ontwerp voor een JOP. Uiteindelijk is gekozen voor een door het historische
  karakter van Rijswijk (Buitenplaatsen met theekoepels – Hofrust) geïnspireerd ontwerp waarin het bieden van beschutting gecombineerd wordt met een open constructie.
  ——
  Financiële consequenties
  De kosten van de JOP zijn:
  – de constructie JOP 24.500
  – twee prullenbakken (anti-vandalisme coating) 550,-
  – verlichting 1.000,-
  – de ondergrond 8.000,-
  Totaal 34.050 euro

  Na 6 jaar zullen nieuwe investeringen in het kader van de Meerjarenraming
  worden voorgesteld. Naar verwachting zullen de beheerskosten structureel 1000 eur p.jaar ex rente en afschrijving.
  Te zijner tijd zal BOR een verhoging van het reguliere budget voor Speeltoestellen voorstellen. Bij schades aan de JOP groter dan 10.000 euro zal herstel slechts plaatsvinden na bestuurlijk overleg waarna mutaties in de kwartaalnota worden meegenomen.

  Ooit gehoord van Abals? Nou, wij niet. Is ook niet te vinden online…raar hoor.

 3. @Mrs Deane

  Nee nooit gehoord van Abals, maar dat heb ik van julie ook niet. (Anders dan via het net dan.)

  Het bedrag voor het bouwsel lijkt me niet hoog eerder realistisch. Wie een eigen huis heeft weet dat een verse pui al snel 14.000 kost, vermits fraai en degelijk uitgevoerd, een halve theekoepel in gewapend beton voor de opgroeiende jeugd, die iets moet hebben om op te kunnen schrijven en stikkeren kost natuurlijk meer munten. En die jeugd moet er jointjes op/in kunnen roken, al zal dat wel niet in de JOPkunst-omschrijving bij de aanbesteding expliciet als zodanig zijn aangegeven.

  Dat het mislukte JOP-project in Rijswijk staat maakt het tot nieuwswaardig, vandaag en morgen.

  Liefhebbers van de wijze van berichtgeving over kunst verbazen zich over het stukje in de oliebollenkrant, waar natuurlijk in geciteerd staat: “Het is te klein, lijkt op een moskee, zeker ontworpen door zo’n Herman Broodfiguur”

  Dat is de oliebollenkrant ten voeten uit.

  Ik kan het niet goed beoordelen maar op de fotografette lijkt me het een fraai stukje straatmeubilair. Of het met kunst te maken heeft weet ik niet.

 4. Het bedrag leek mij ook niet te hoog, zeker niet voor een mobiel kunstwerk. Wat mij interesseerde is hoe het kunstwerk ‘present’ is binnen de gemeentelijke documentatie: hoe erover gesproken wordt, welke details belangrijk zijn en welke niet, wie eraan meewerken/betalen etc etc. De gemeente Rijswijk krijgt van mij zo een plein voor transparant (kunst)beleid. Zo hoort het. En heb je hun kunstwijzer/waaier al gezien? Ook heel fraai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*