India Contemporary @ Het Gem, Den Haag

riksa

In Het Gem in Den Haag gaan de gedachten al snel terug naar de uitspraak die Hans Theys vorige week deed bij zijn lezing in Nest.

Hedendaagse Beeldende Kunst is een West-Europese ziekte

Mensen buiten West Europa (en Amerika) kunnen er eigenlijk niets mee.
Dat is nogal een bout statement wat bij de lezing overigens direct tot protest leidde van een aziatische bezoeker.

Maar bij het zien van een Scootertaxi gemaakt van plastic botten ontstaat toch al snel het gevoel dat er een kunstenaar flink in de knel zit tussen Indiase identiteit en de verlokkingen van de wereld van de westerse beeldende kunst van Damien Hirst en collegae.

Het is natuurlijk ook niet makkelijk om kunstenaar te willen worden in een land als India. Is het werk typisch Indiaas dan zal er in het westen al snel de neus voor worden opgehaald in het kader van het oubollige derde wereld landen imago (houten maskers uit Kongo, Mozaïeken uit Iran, godenbeelden uit India), maar relateert het wel aan de westerse norm dan is de kunstenaar niet eigen en verloochent het afkomst en etnische achtergrond.
Ga er maar aan staan.

auto

Maar toch bekruipt er een erg ongemakkelijk gevoel bij de bottenkarren.
Misschien komt het omdat de botten van plastic zijn. Een echte hedendaagse kunstenaar zou toch echt wel echte botten gebruikt hebben?
Het plastic benadrukt wellicht te veel het ‘nagemaakte’ het duplicaat van het westers voorbeeld.

Was de scootertaxi nu maar gemaakt van de botten van verkeersslachtoffers in India, dan was het gruwelijk, maar in ieder geval wel echt geweest.

bumpmuur

Grappig genoeg heeft de maker van de bottenkarren Jitish Kallat ook het beste werk van de show gemaakt. Een muur vol detailfoto’s van ingedeukte autos.

bumpmuurclose

Het is geen werk dat er typisch Indiaas uitziet, maar een ieder die ooit in India is geweest zal het ervaren als een portret van het land, waar weinig auto’s nog zonder buts rondrijden.
Dat geeft het een mooie verwijzing naar de Indiase achtergrond van het werk, maar de kwaliteit komt juist naar voren omdat het een werk is dat ook zonder die connotatie overeind blijft.

gilbertandgeorge

In India is pluriformiteit binnen het werk wellicht een voorwaarde, want twee superkitchy portretten met gemengde technieken blijken ook van Kallat.

beetles

Nog meer Hirst gevoelens komen boven bij het werk van Sudarshan Shetty.
Met metaal omlijste vitrines vol heilige koeien..

damien-hirst

..en hondenskeletten in plastic omhulsels.

De hondenskeletten zijn voorzien van video surveillance en de kevers in de kooien zijn natuurlijk geen opgezette schapen, maar toch.

amerika-in-zijn-hoofd

Op de overloop een drietal raadselachtige portretten van Indiers met de landkaart van Amerika op het hoofd geprojecteerd.
Voelt aan als engagement.

kameel

In de kelder is het werk gepast etnografisch belicht.

kelder

Dat is niet speciaal voor deze expo, want altijd, maar de houtsnijwerken van Riyas Komu lichten mooi op.

disco

Het Gem heeft vanaf het begin een fijne combinatie van opening, museumbezoek en uitgaan, maar toch blijft het allemaal altijd wat tam.
Misschien is het de ligging van het Gem (niet in het centrum) of de onverbeterlijke jaren tachtig muziek die altijd gedraaid wordt.

gemkl

Daniel Powers en Annika Syrjämäki genieten van Dead or Alive:
You spin me right round baby right round, like a record baby…

Wat zouden ze in India draaien op openingen?



18 Comments

  1. “Het is natuurlijk ook niet makkelijk om kunstenaar te willen worden in een land als India. Is het werk typisch Indiaas dan zal er in het westen al snel de neus voor worden opgehaald in het kader van het oubollige derde wereld landen imago (houten maskers uit Kongo, Mozaieken uit Iran, godenbeelden uit India), maar relateert het wel aan de westerse norm dan is de kunstenaar niet eigen en verloochent het afkomst en etnische achtergrond.
    Ga er maar aan staan.”

    Knap staaltje etnocentrisme EvdL! Petje af.

  2. @ Wouter
    Begrijpelijke reactie natuurlijk en complimenten voor uw politieke correctheid, maar het is het werk zelf dat zich etnocentrisch opstelt.

    Het stukje gaat uit van een prikkelende stelling van Hans Theys die door het werk in het Gem bevestigd wordt.

    De Gem website vermeldt:
    Zij behoren tot een generatie kunstenaars die een verbinding maakt tussen Oost en West, tussen de oude en de nieuwe wereld. In hun beeldtaal zijn ze schatplichtig aan stromingen zoals het surrealisme, de pop art en het sociaal realisme.

    @frontaalnaakt, de westerse cultuur lijkt me zeker niet superieur, maar je kunt je afvragen of de cultuur van de beeldende kunsten van westerse origine niet erg dominant is.
    Maar u grapt geloof ik?.

    Ik hoop in ieder geval dat de benaming van de Hedendaagse Beeldende Kunst door Theys als zijnde ‘een ziekte‘ wat relativering van de zogenaamde superioriteit brengt.

  3. @EvdL

    “Politiek in-correct” lijkt al een paar jaar wat salon-fähiger dan “politiek-correct”. Het hangt er voor velen waarschijnlijk van af op welke denkbeeldige wip-wap men in de denkbeeldige kinderspeeltuin denkt te zijn blijven zitten.

    Ben het met je eens wat betreft de etnocentristische insteek van het evenement an sich, vind dat er dan niet meteen terug etno-gecentreerd hoeft te worden ;) Misschien ben ik wat overgevoelig voor de opmerking “houten maskers”, doordat ik nu en dan in West-Afrika werk.
    Het viel me op, politiek is dat niet bedoelt, correct zou ik mezelf zeker niet willen noemen.
    Die plastic botten auto doet me aan zo’n Peugeot reclame denken, kan me voorstellen dat het gespenst daar zelfs uit voort komt, aangezien de vorm dezelfde is.
    Nou ja, niet zo’n heul vet werk zalk moar zegg’n.

  4. over de westerse superioriteit hoef ik geen grapjes te maken, superieur op alle niveaus als je het wel beschouwt, niet laatdunkend over doen alsjeblief
    Maar dat wouter EvdL van ‘etnocentralisme’ beticht, wat zuidafrikaans is voor discrimineren of ‘eigen volk eerst’, prrrt zegt meer over het wereldbeeld van deze wouter dan over EvdL die goed bezig is hier.

    Verder die uitspraak “Hedendaagse Beeldende Kunst is een West-Europese ziekte” is zo nikserig en makkelijk, verwijst naar mijn idee meer naar de terminale gesteldheid van dees persoon in kwestie zijns die uit zijn west-europese ziekte verlost wil worden dan naar het feit dat hedendaagse beeldende kunst west-europees is.. prrrt

  5. Ik wil wel even uitleggen waarom ik wouter een engnek vind. Elke bijdrage van hem zijn jij-bakken altijd staat hij klaar en aan de ‘goede kant’ maar ondertussen zo fout correct als de pest, een zuid afrikaner blanke zelfhater en houthakker, geen macht geven deze vent, (mij ook niet trouwens.)

  6. @Wouter: Nakt een afgewezen ex van je?
    Ik kan het laatste betoog in ieder geval niet helemaal herleiden tot je opmerkingen.

    @Nakt: Misschien gewoon eens samen de kroeg induiken, het uitpraten en het internet aan de rest van de wereld laten in deze.

  7. Ook te zien in het kader van India Contemporary: een videoinstallatie van de Indiase kunstenaar en filmmaker Amar Kanwar met een selectie van The Trilogy (1997-2003) en The Torn First Pages (2004-2008), in ZAAL5 van het Filmhuis Den Haag.

    Amar Kanwar (New Delhi, 1964) is een spraakmakende vertegenwoordiger van de hedendaagse Indiase kunst. Zijn video-essays behoren tot de hoogtepunten van de laatste twee Documenta’s in Kassel. De poëtische filmessays en videowerken van Kanwar onderzoeken de politieke, sociale, economische en ecologische omstandigheden van het Indiase subcontinent en Birma.

    http://www.filmhuisdenhaag.nl/content/8/zaal5.aspx

    Nog t/m 3 mei dus gaat dat zien.

  8. > ook een kar bij nest to nature:

    Ja die zag ik eerder, ik dacht dat dat een botmobiel van de hand van onze Indiaasche Jitish Kallat in GEM was.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*