Alles ‘anders’ bij Pulchri Studio, Den Haag

stijve-pik

Stijve pikken in plaats van oude lullen bij Pulchri

Pulchri Studio is deze zaterdag roze gekleurd voor de expo ‘Queerulanten’ in het kader van Roze Zaterdag.

Pulchri Studio zit op het statige Lange Voorhout in Den Haag waar de geest van Mesdag en Couperus nog rondwaart.

Het Pulchri genootschap zit er al sinds begin vorige eeuw en het pand huist zonder twijfel enkele van de mooiste zalen in Den Haag.

pulchri-facade

Het Pulchri genootschap stamt van nog eerder. In 1847 hebben mensen als Schelfhout, Nuyen, Weissenbruch en Bosboom het opgezet en ze werden later vergezeld door Israëls, Mesdag en Mauve. In die tijd stond Pulchri voor vernieuwing en dat bleef tot na de oorlog met mensen als Ouborg, Nanninga, Hussem en Sinemus en later Berserik en Westerik.

Maar toen Westerik naar Rotterdam verhuisde was het wel zo’n beetje over en werd Pulchri een bastion van conservativiteit, oudbakken prutwerk en Haagse zelfgenoegzaamheid. De zalen werden volgehangen met gedateerde namaakkunst vol weilandjes met keurig geëtste schaapjes en Lataster-achtige behang-schilderijen. Pat Andrea was een held. Mesdag die het pand ooit had aangekocht draaide zich elke opening weer eens om in zijn graf.

Pulchri was, samen met de Haagse kunstkring, wel heer en meester in Den Haag en was hofleverancier van leraren aan de KABK. Dat de Haagse kunstwereld wegzakte in een dieptreurig duinmoeras deerde niet want de Pulchrileden hielden elkaar in leven.

In 1989 werd Stroom geïntroduceerd en werden de fondsen weggetrokken van de kunstenaarsverenigingen. Dat was het begin van het echte verval van Pulchri, want voor succes in Den Haag was een academieverlater niet meer afhankelijk van een Pulchri-lidmaatschap en kon hij of zij met gerust hart de uitnodiging voor de expo van academieverlaters naast zich neerleggen.

De laatste vijftien jaar komt Pulchri eigenlijk alleen nog in het nieuws als een politieke partij de zalen afhuurt voor een verkiezingsuitslag-avond.

Dat Pulchri niet vernieuwde had waarschijnlijk te maken met het ledenbestand dat bij vernieuwing moesten vrezen voor hun mogelijkheid tot werkjes ophangen.

Maar er lijkt nu eindelijk iets te veranderen. Pulchri heeft een nieuw bestuur gekregen en die lijken van zins om nu toch maar weer de aansluiting met de echte kunstwereld terug te gaan vinden.

openingstoespraak

Ton of Holland is een kunstenaar die daar nu al van profiteert, want hij kon de prachtige zalen huren voor een ‘homocultuur’ expo op roze zaterdag.

japanse-sexualiteit

En zo hangen daar nu mensen als Martin C de Waal, Ivo Hofsté, Johan Gustavsson, Risk Hazekamp, Margareth Doorduin, Ton of Holland, Frans Franciscus, Hans van Bentem, Martyn F. Overweel, Ten&Don, Stephen Pelton en Rachid Ben Ali.

pas-getrouwd

Ondanks de term ‘homocultuur’ blijken er ook hetero’s mee te mogen doen (zoals de pas hetrosexueel-getrouwde Margareth Doorduin), want:

“Homo, maar ook hetero, brengen een ode aan deze tijd waarin het klimaat voor ANDERS ZIJN duidelijk aan het veranderen is”

dikke-lippen

En ‘Anders’, dat is een ruim begrip.

franciscus

Er zijn echte homosexuele kunstenaars die overduidelijk homosexueel getint werk maken..

totem

..maar er is ook werk dat in ‘look en feel’ gewoon een beetje camp is..

achter-de-speakers

en werk waarbij de homocultuur toch echt ver te zoeken valt, want de vrouwen in de foto’s van Margareth doorduin zijn toch echt allesbehalve sexueel, laat staan homosexueel. Misschien dat ze daarom ook raar achter een paar speakers en vlak onder het plafond hangen, om er toch iets ‘anders’ van te maken.

passolini

Passolini geeft het ‘anders’ textueel vorm en Ton van Hofland legt uit dat ook de inrichting ‘anders’ is.

djs1

Dat is waar. Werken hangen met de lijsten tegen elkaar als ware het meerluiken en op rare hoogtes. Het is allemaal wel erg ‘lekker gek’.

zaal

De tentoonstelling wordt er helaas niet beter van. De combinaties in de Weissenbruch Zaal lijken zich niet te richten op het versterken van de werken afzonderlijk.

hokje

In de Hardenbergzaal functioneert een hokje als bindend element en dat werkt beter.

behang

behang2

Het bindend element is ook het behangdesign van Ton of Holland zelf.

god-is-gay

Binnen hangen fijne tekeningen van Martyn F. Overweel.

penis-tot-anus

Het mooie bij Martyn F. Overweel is dat het werk de context van de expo overleeft. Veel werk wordt door de context van de expo zo in een hoek geduwd dat de veelzijdigheid van het werk er onder lijdt.

twee-vrienden

Zo worden de tekeningen van Johan Gustavsson erg getint door het overkoepelend thema.

ingang

Risk Hazekamp, bij wie het homosexuele en ‘vragen over anders zijn’ ook normaliter onderwerp is, wordt in de stortvloed van homocultuurplaatjes ook niet ‘bevrijd’. Haar foto’s lijken meer illustraties over het homo-onderwerp en pamfletten voor de roze zaterdag te worden. In een ‘normale’ expo zou ze meer de mogelijkheid hebben om een eigen verhaal te vertellen.

pink-coincidence

Ook de rondgestrooide flyers voor de ‘The Other Site’ party in Nest op 13 juni krijgen opeens een onvoorziene betekenis..

roze-stippen

..en zelfs de verkoopstippen zijn roze.

philip-akkerman

Philip Akkerman steekt er erg bij af.

mooi-vest

Connie van Driel komt eens kijken of het Stroomgeld goed besteed is..

ton-van-holland-bewerkt-de-pers

en Ton of Holland bewerkt de toegestroomde pers.

beren

In de grote Mesdag zaal blijkt dat Pulchri ook hier moderniseert met een heuse multimediale installatie van Lia Harkes en Peter ten Wold.
Iets vaags met beren, maar toch..

pulchri-prut

De echte oude prut met dito publiek is nog niet helemaal weg, want er hangen nog wat vreselijke oubollige en inwisselbare vrouwenportretten van Bert van Steen in de voorhoutgalerie.

3 Comments

  1. Mooi stukje Haagse geschiedenis. Ik zou wel nieuwsgierig zijn naar een gedegen onderzoek naar de Haagse beeldende kunstgeschiedenis in sociale zin en bij voorbeeld de invloeden van bv kunstenaarsverenigingen op het beleid aan de Haagse academie. En ook de invloed van de Haagse academie op het beeldende kunst-gebeuren in Den Haag: In hoeverre is de academie belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Haagse kunstenaars en in hoeverre heeft die ontwikkeling plaats gevonden ondanks die academie. En hoe zit dat eigenlijk met die tweede fase in Den Haag, waarom is die er niet gekomen voor “Fine Arts”?

  2. L.S.
    Bij het inventariseren van kunstenaars, die in hotel Dinkeloord, Denekamp verbleven, kwam ik Oppenoorth tegen. In beschrijvingen staat, dat hijrond 1902 in de Pulchri-studio in Den Haag een tentoonstelling had met werk uit de regio Denekamp(langs het riviertje de Dinkel).Hij zou ook in het bestuur van de Pulchri-studio hebben gezeten. Is hij bij u bekend, is er informatie over de bewuste tentoonstelling en over zijn functioneren in het bestuur.Gr.B.Wierema

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*