Hoogtij(d) in Den Haag

Nicole O’Niel bij Delta

Het is crisis in het Haagse.

www.hoogtij.net

Arno van Roosmalen wordt aangevallen door gepensioneerde dichters met geldingsdrang, die Stroom willen vierendelen. De  percentages ‘bezuiniging op cultuur’ van het nieuwe college van Den Haag worden met de dag hoger.

Julia Nitzberg bij Delta

En ook Hoogtij, de maandelijks Haagse galerie en initiatievenronde, heeft last van bezuinigingen; het is de subsidie kwijtgeraakt.

De flyer is voor deze gelegenheid dan ook niet de normale, fijn vormgegeven folder vol informatie over de participerende initiatieven en galeries.
Het is slechts nog een goedkoop gekopieerde propagandaboodschap.

Hoogtij heeft er weinig last van, de opkomst is wat lager dan bij de vorige editie, maar het is desondanks nog heel gezellig.

Deze Hoogtij begint voor mij in Galerie Arte sin Limités in de Anna Palownastraat. Deze straat kent een aantal galeries die binnen Hoogtij een beetje een vreemde positie innemen. Het publiek is in samenstelling absoluut anders dan aan de andere kant van de Hoge Wal. De Anna Palownastraat heeft deze avond ook een eigen Anna Palownaronde.

In Arte sin Limités presenteert Marisa Polin haar nieuwe boek over covers en camouflage. Het geheel zit in een tentoonstelling van 7 Midden- en Zuid Amerikaanse kunstenaars met als thema vrijheid.

Opvallend is dat de kunstenaars tijdens deze opening de bijzondere mensen in het gezelschap zijn, waar de niet kunstopgeleide bezoekers met bewondering naar kijken.

Aan de andere kant van de Hoge Wal  lijken de ‘niet kunstenaars’ in de minderheid (wat geloof ik ook iets van een reden was voor de discontinuering van de subsidiering).

Seekee Chung bij Maurits van der Laar

Maurits van der Laar doet nog wel heel erg zijn best en verlaat de eigen stek met werk van Seekee Chung en Ed Pien om leken en geïnteresseerden in een georganiseerde tour mee te nemen langs een selectie aan initiatieven.

Paul Bruijninckx bij Baracca

Hoogtij biedt zoals gewoonlijk van alles, van gladde hap tot hermetisch gesloten kleren van de keizerkunst, van gedurfde installaties tot professioneel uitgevoerde fotografie, en van troep tot heel goed.

Ronald van der Meijs bij BH139

Alles op een avond zien is niet te doen en haasten is niet goed voor de spijsvertering; er missen dus een paar initiatieven in dit report. Omdat Walden, 1646 en Nest al voorbij zijn gekomen op Trendbeheer kunnen we ze nu wel even negeren.

Het gevaarlijkste werk is ongetwijfeld van Simon van Kraay bij Stichting Delta. Hij is zo onverantwoordelijk om in een laag zaagsel wat kaarsen neer te zetten.

Het brandgevaar dat zo ontstaat is gelijk ook wel weer de kwaliteit van het werk, maar ik weet niet hoe goed het zou zijn voor de subsidiering van Hoogtij als Stichting Delta in vlammen op zou zijn gegaan.
Een bezoeker die wat houtstof had rondgeschopt had op zich al genoeg kunnen zijn geweest. Er stond vanmorgen niets in de krant dus ik ga er van uit dat het wel goed is gekomen.

Meer ‘gevaar’ bij Delta komt van de Brothers Kazachenko die een raam ingooiden (waarna de politie proces verbaal op kwam nemen) om te vieren dat Lev Kazachenko was aangenomen op de Rijksakademie.

Minder gevaarlijk waren de windinstallaties bij BH139.

Verder honden van Isabella Rozendaal bij Lief Hertje.

..en poezen van Olthaar en van der Meij bij de Jan Huygen Galerie

Bij Baracca is een heuse caravan karavaan neergestreken..

.. met verschillende interieurs.

Hoogtij moet vooral doorgaan. Het is te hopen dat er weer een potje geld voor komt en dat dat potje geld vervolgens ook wordt ingezet om een veel breder publiek de initiatieven in te krijgen.

Floris Kruidenberg bij Delta

Want hoe gezellig ook, het heeft ook wel iets treurigs als het publiek van de Haagse kunsten voornamelijk bestaat uit Haagse kunstenaars zelf.

Ejderkan Tastekin bij Delta

Ik geloof overigens niet dat de initiatieven zich daar verder erg druk over maken (totdat de subsidiekraan wordt dichtgedraaid wellicht).

12 Comments

  1. Waarom is er eigenlijk subsidie nodig om alle Haagse kunstinstellingen op een vrijdagavond tegelijkertijd open te stellen voor publiek??? Voor een flyer? Facebook kost niks. Voor gratis bier? Doen we voortaan € 2 per consumptie. Voor rondleidingen? Deelname voortaan € 5 p.p. Ik zou zeggen niet treuren en zeuren maar doen.

  2. Goede instelling lijkt me. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat er iets meer kosten aan zoiets vastzitten dan alleen een flyer, het moet allemaal natuurlijk ook nog georganiseerd worden.
    Van 20 initiatieven de juiste informatie verzamelen en ordenen is al een aardige job.
    En alleen een flyer en facebookpage is niet genoeg lijkt me. Ik vraag me af of de vvv ooit gehoord heeft van hoogtij..

  3. Erg vervelend dat er geen subsidie meer beschikbaar is voor een goed initiatief als Hoogtij, maar het is inderdaad wel vaak een kunst-voor-kunstenaars-manifestatie.

    Oneens, om met stemwijzer.nl taal te spreken.

  4. Hoogtij moet natuurlijk doorgaan. Als je ziet hoeveel mensen er mee bezig zijn voor de subsidie die er aan gegeven wordt wordt de discussie over wel of niet subsidie wat curieus.
    Dat de publieke belangstelling soms wat minder is kan geen argument zijn te stoppen, misschien om wat acties ondernemen. Er zijn educatieve medewerkers bij allerlei instellingen die misschien Haags Hoogtij in hun programma kunnen betrekken (Jacko?). Ooit had een AVRO-kunstprogramma van alles georganiseerd tijdens de rondgang, dat hielp wel! Overigens, @ Johan:”Jeder Mensch ist ein Künstler”, toch?

  5. Ik denk dat er niet eens zo heel veel subsidie voor nodig is. Alle organisaties trekken hun eigen kar (inkoop chips, nootjes, bier) voor de coordinatie en publiciteit kom je met een 0,5 ftp heel ver. Maar iemand moet dat dan aanvragen en een instantie moet dat honoreren.

    Als buitenstaander weet ik hoogtij als wervend. Ik verheug me dan ook op de volgende keer. Mogelijk ligt er een rol voor Den Haag City Marketing. Een rol bij uitstek voor stadspromotie – juist ook over de grenzen.

    Rotterdam heeft zulks niet – geen galeries/initiatieven genoeg. Amsterdam heeft galeries zat – maar geen initiatieven. Antwerpen heeft zn rondgang. Met genoeg stamina kan Den Haag een mooi punt maken: hoogtij heeft al een verleden.

    En @Johan: kunst is eigenlijk altijd voor kunstenaars. Normale mensen zijn niet of nauwelijks in kunst geinteresseerd. (Ja voor goud der Traciers, Lijkende russen en Van Gogh de koning van het goudgele graan, daar staat men voor in de rij.)

    Juist hoogtij met een festiviteiten karakter kan vers volk over de drempel trekken. Naast platte citymarketing potentieel een ambassadeursrol voor al die galeries., initiatieven en culturele instellingen die Den haag rijk is, voor wat die te bieden hebben.

  6. > 0.5 fte? Dat zou mooi zijn

    Ik heb geen idee wat ze nu hebben of hadden. Maar ik doe maar een gok: volgens mij is het met een half mens makkelijk te doen. Maar iemand moet dat dan aanvragen en een instantie moet dat honoreren. Galeries/initiatieven doen verder hun eigen ding. Tis teveel klus om voor het algemene belang zoiets er zomaar bij te doen. Denk ik.

  7. Diep treurig is het geen er zoveel aandacht is voor financiele belangen. Dit terwijl er plaats zou moeten zijn dat men(trendbeheer redactie) zich daadwerkelijk in het werk verdiept. Alom treurig aldus.

    -ANGELIQUE PANDAY

  8. @Angelique Panday
    Hoogtij heeft zelf nadrukkelijk de aandacht op de financien gericht door middel van de eigen publicitaire uitingen.
    Het lijkt me dan ook wel logisch dat dit weerklank vindt in een report.

  9. Wat een miezerig report van TRENDBEHEER. Valt me erg tegen. Jullie zouden je meer moeten concentreren op de inhoud van de werken, daar heb ik tot nu toe niets van gelezen helaas…

    Subsidie moet er komen en blijven!!!! Kunst en kunstenaars worden langzamerhand uitgeroeid.
    HET WORDEN MOEILIJKE TIJDEN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*