Uit respect voor de kunstenaar

Van Nederlandse allure haast: Luc De Backer en Kristof Morel. Jungle van veertig verkeersborden uit gerecycleerd materiaal met verzonnen pictogrammen. Bedrijventerrein Hoek 76, Boom

Rotondologogen opgelet! De Vlaamse gemeente Kortrijk maakt korte metten met rotondekunst:

“‘Omdat die setting weinig respectvol is voor de kunstenaar zelf’, zegt schepen van Cultuur Christine Depuydt (CD&V). ‘Je rijdt het werk vlug voorbij zonder het goed te kunnen bekijken, wat toch de bedoeling is van kunst.”

Respect toch voor het argument.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GU03986H4&sectionid=55178e67-15a8-4ddd-a3d8-bfe5708f8932

advertentie(s)

Een rondje rotondes Kortrijk, tot voor kort rotondeschatkamer van Europa.

Sta je er twee uur met je statief… Rijdt er net een auto voorbij…

Koningin van de Schelde, Peter Bijls
Uit water oprijzende vrouwentorso. Fel gecontesteerd. Heette oorspronkelijk La reine de l’Escaut se lève, maar werd vervlaamst na protest. Facebookgroep wilde beeld weg wegens ‘te lelijk’.
Bijnaam: de penis van Oudenaarde
Kostprijs: beeld is schenking, 27.225 euro voor aanleg

De Zwevende Waterkraan. Karel Steverlyncklaan
Uithangbord van de Regie Stedelijke Waterdienst van Ieper. In de waterstraal steekt een buis die elk uur 180 kubieke meter water oppompt. Zes identieke kranen elders in Vlaanderen.
Kostprijs: 6.000 euro voor beeld, 29.217 euro voor aanleg.

Het Zonnebos, Teutseweg, Zonhoven
Ontwerp: Hugo Donné
Vijf palmbomen, stammen gemaakt uit elektriciteitspalen, de bladeren uit inoxafval. Licht op bij duisternis.
Kostprijs: 5.000 euro

Roel en Roel zouden er wel raad mee weten.

Strijd voor Arbeid, Vilvoorde
Ontwerp: Rik Poot met hulp van ontslagen lassers Renault .
Beter bekend als De Vuist. Acht meter hoge gebalde vuist tegen sluiting van nabijgelegen Renault-fabriek, en bij uitbreiding tegen kapitalisme.

Fietsmonument Ronde van Vlaanderen
Geraardsbergsestraat (N493), Nederbrakel
Ontwerp: Leerlingen Metaal van de Gemeenschapsschool KTA
Zuil van zes meter hoog, opgebouwd uit onderdelen van 2005 fietsen. Opgericht ter ere van Brakel ‘Dorp van de Ronde’ in 2005.
Kostprijs: 4.800 euro

Jeukigjonglerend Schrilschrijlings Roerloosbuit
Ontwerp: Rudi Suls
Negen ton zware metalen beeld, symbolische stadspoort die de belangrijkste toegangswegen van het centrum van Geel bewaakt. Chaotische kluwen van buizen verwijst naar voorbijrazende hectische verkeer. Bijnaam: darmen op een wasdraad

De Potloden, Ginderbuiten, Mol
Ontwerp: Twee leerlingen van nabije gemeenteschool die onkruid op de rotonde beu waren. Een bussel van 37 reusachtige potloden in gerecycleerd plastic.

Poort naar Gerhagen
Ontwerp: Karel Hadermann
Metershoge handen van een goochelaar, die speelkaarten naar beneden gooit waarop de troeven van de streek staan afgebeeld. Na zware stormschade vorig jaar wordt het werk afgebroken om te herstellen.

De Batterijen, Ter Heidelaan (R25), Aarschot
Zes batterijen van zes meter hoog betaald door Duracell-fabriek op nabijgelegen industrieterrein. Al jaren een doorn in het oog van kunstminnend Aarschot.

nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GU03986H4&sectionid=55178e67-15a8-4ddd-a3d8-bfe5708f8932

Jeroen Bosch
About Jeroen Bosch 4758 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. Met als hoogtepunt welhaast die vuist van Rik Poot. Hermetisch megamonument in tijden van voor- en tegenspoed. “tegen sluiting van nabijgelegen Renault-fabriek, en bij uitbreiding tegen kapitalisme.”

  2. Mooie foto’s, zo buiten.

    Ik zie toch liever dat ze er wel staan, die beelden, al is op elke rotonde wat veel. Het lelijke ervan schuilt toch duidelijk in de dissonantie met de omgeving. De automobilist vergeet echter dat zijn vervoermiddel dan weer voor de voetganger dissoneert. Dus een verrijkend contrapunt in het landschap, dat dikwijls de industrieele/organisatorische relatie daarmee samenvat, en zodoende ook educatief werkt. (Wat wil je nog meer?)

    Gelukkig ver weg in Belgie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*