Shanghai: kunst in de openbare ruimte.

Plotseling wordt de kleine Mei Ling in het stedelijke paradijs verleid door een appel. Niet gehinderd door christelijk schuldbesef zal ze waarschijnlijk de vrucht tot en met het klokhuis verorberen (en de duifjes daarna).

Kunst in de openbare ruimte: goed voor de geest en het esthetisch gemoed. Correspondent Jochem Rotteveel wilde ook wel eens geprikkeld worden en ging op een hele lange zoektocht naar kunst in de openbare ruimte van Shanghai. Het viel niet mee.

(Een laatste Shanghai-bericht van Jochem Rotteveel.)

Kunst in de publieke ruimte: het kan de plek en de tijd markeren en een dialoog met je aangaan. Na een paar maanden rondlopen in Shanghai viel het me op dat ik eigenlijk nog weinig dialoog had gevoerd. Naast het beeldenpark waar een Zadkineske zwemmer zich een weg door het gras baant is er weinig dat de voorbijganger op andere gedachten kan brengen. Een overzicht.

In China wordt veel gekopieerd. Of het nu gaat om de laatste Nioka of HiPad, Chinezen zijn er erg bedreven in. Ook Rodin moest eraan geloven:

De Denker, inclusief pupillen.

Maar ook minder hoogdravende sculptuur wordt gekopieerd:

Vrolijk kletterend lacht Manneke Pis de voorbijgangers tegemoet.

Naast de copy cats zijn er ook originele(re) beelden te zien:

Op zoek naar geluk in Kronenburg Park. Geheel volgens Chinese traditie is homoseksualiteit taboe en noodgedwongen ontmoeten getrouwde mannen elkaar (ook hier) in het park.

Is het een beeld of een afluistersteen? In China houden 130.000 medewerkers van de overheid het digitale leven van andere Chinezen in de gaten.

Performance: elke ochtend beoefenen vele (met name oudere) Chinezen Tai Chi. Heilzaam voor lichaam en geest. Ook doen? Kijk dan op taoisttaichi.nl.

Land art en een manier om gaten in je gazon te verdoezelen.

Videokunst in de openbare ruimte. Het wordt tijd dat Hester Scheurwater eens langskomt.

Het is duidelijk, in deze art desert moeten we het hebben van referenties naar andere moderne en hedendaagse kunst:

Zoals Hirst.

Goudvissen op sterk water.

Elsa Schiaparelli.

Of zelfs een beetje Hella Jongerius.

Shanghai verandert snel, net als het stadsgezicht. Oude architectuur wordt razendsnel vervangen voor nieuwe wolkenkrabbers. Tussen al dat moderne geweld gun je de Chinezen hun eigen David Bade, AVL of Jeroen Henneman. Om even bij stil te staan, vrolijk van te worden en op andere ideeën te komen.

(Eerder:
Kunst in Shanghai: Mao, onderbroekenerotiek en de KLM

Jochem Rotteveel @ Pantocrator Gallery Shanghai.)

About [Redactie] 9033 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*