Schetsontwerpen collectiegebouw museum Boijmans van Beuningen

mvrdv_boijmans

  MVDRV toen

Ik meen – ik zag ergens op Art Amsterdam eens een presentatie van een reusachtige “stoel” maar daar zijn klaarblijkelijk de poten onder weggezaagd.

Bijgaand de vijf doorslaggevende ontwerpen. Depot op de groei. Voor al die mooie werken die men nog van mij gaat aankopen.

sfeerbeeld-MVRDV

MVRDV nu: Door het gebouw te ontwerpen als een rond volume wordt het geveloppervlak geoptimaliseerd.

Dwars door de compacte vloeren heen is een route gemaakt, de Zigzag, die de depots aandoet en zichtbaar maakt. De Zigzag leidt uiteindelijk naar het dakterras waar de bomen uit de huidige ‘voortuin’ van het Museumpark staan. Het dakterras fungeert als een opgetild park.

advertentie(s)

sfeerbeeld-Neutelings_Rietdijk

Neutelings Riedijk Architecten: een pakhuis voor kunst; een ‘Kunstveem’ in de skyline van de havenstad.

De slanke toren met een klein grondoppervlak houdt het groene Museumpark zoveel mogelijk open. […] De voet van de toren is een open depot dat te bezoeken en bezichtigen is door het publiek. Ook de top van de toren is een publieke ruimte met tentoonstellingsruimte, café en panoramaterras.

sfeerbeeld-HGS-BARCODE

BARCODE Architects: een creatieve, eigentijdse transformatie van het Nederlandse archetype ‘(Pak)Huis’. Het is een compact volume dat de afstand tot de buren respecteert en als vrijstaand object onderdeel wordt van het parklandschap.

sfeerbeeld-Koen-van-Velsen

Architectenbureau Koen van Velsen

Een veilige plek voor de rijke collecties, een prettige werkplek voor medewerkers en een prachtige publieke toevoeging aan het Museumpark. Het Collectiegebouw lijkt te zweven in het groen en Het Nieuwe Instituut houdt een band met het ‘Voorportaal’. Binnen staat flexibiliteit en avontuur voorop.

sfeerbeeld-NIOADOKRA

MAD / NIO / OKRA. Dit nieuwe Collectiegebouw is een schatkamer dat zowel van buiten als van binnen iets van geheimzinnigheid uitstraalt. Het Collectiegebouw nodigt uit tot een dynamisch zoektocht, het is een kunstwerk voor kunstwerken.

rotterdam.nl/collectiegebouw

Jeroen Bosch
About Jeroen Bosch 4832 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

 1. en al langer en ook vandaag op de lokale radio
  http://www.rijnmond.nl/nieuws/27-11-2013/musea-sturen-open-brief-over-kunstdepot
  wel een belangwekkend onderwerp
  weet niet goed wat ervan te vinden (gebeurt mij anders nooit)
  wel vind ik dat het kiezelplein met acaciaboom een nette opvolger is voor het overleden schelpenplein met appelboom
  en vooralsnog ben ik van mening dat een depot niet publiek toegankelijk moet zijn
  want waarom is anders nog een depot nodig?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*