- De uitgave ‘Use Me Abuse Me’ door Erik Kessels met Chantal Rens zelf was helaas al uitverkocht. Fraai.
Gelukkig is ook het medium boek te ervaren bij Art Rotterdam Week. Een lichte toer met een paar lichtjes: De International Book Art Fair is te vinden in de ijskoude Feniksloods op Katendrecht. Westerkaatje biedt broodjes en soep.
Hier ook Tecart met Planetart en de nu nog Wormshop van Mariette.
Een kleine greep:
Chantal Rens en Gummbah zijn eind 2014 Pantofle Books gestart.
Hier te verkrijgen is ook het prachtige kwartet van Appelman en Taselaar en de ‘Nobody Loves Me / Nobody Forever’ prints en tshirts liggen er in de winkel.
Eveneens interessant zijn de Monochromes van Mémé Bartels van Sequence Publishers. De ‘One Week’ niet aangeschaft. Nu al spijt van.
Gagarin, zeer bijzonder kunstenaarszine uit Antwerpen.
Handart Editor : ‘Mots Slow’, 2014: een zeer exclusieve symbiose van kunst en wetenschap gezeefdrukt en gevouwen.
Charlotte Tasma supermooie ‘Binnenkijker’ heb ik lekker al thuis.
Arnold Schalks is ook vertegenwoordigd met vooral klein en fijn werk. Schalks is te vinden op de stand van Akitonixin / Nishiko.
The Eriskay Connection presenteert uiteraard uitermate bewonderlijke uitgaven
Valiz met het vette dikke Whispers: Ulay on Ulay
Bas Fontein met Bas Boek is er ook.
Dan Tecart met Planetart waar de Wormshop deze week bij in zit.
Mariette Groots favoriet is vandaag Tristan Perich maar er is ook veel ander moois te horen en te lezen. Mariette verhuist volgende week haar wereldberoemde soundartmediawinkel naar underbelly.nu
2
Vrijdag twee boekpresentaties bij Reflections bezocht. Helaas heb ik de eerste over het fenomeen kunstenaarsboek in Nederland en Vlaanderen gemist.
Noor Mertens leidde deze ‘It Is Never Too Late To Say Sorry’ presentatie met eerst de screening van documentaire van Marieke van der Lippe over het kunstwerk van Elmgreen & Dragset op de Coolsingel. (De twee kunstenaars spraken zich lovend uit de film en het boek in een skypeinterview). De performer (en kunstenaar en postbode) Wim Konings las voor uit zijn net verschenen ‘It Is Never Too Late To Say Sorry – 366 Sorry-raporten’ vormgegeven door Simon Davis.
Simon Davis is eveneens de vormgever van de oevrecatalogus van Ronald Cornelissen uitgegeven door Meuze. Het boek werd geintroduceerd door boekliefhebber en boekhandelaar Hans Walgenbach.
Iets verderop is Reinaart Vanhoe te vinden met zijn Mer Paper Kunsthalle stand ‘My booth is your booth’ of ‘My book is your book’. Hier krijg je alle ruimte om jouw boek samen te stellen uit het aanwezige materiaal waaronder het duistere ‘Spectre’ van Augustijnen.
Gaan!
Deel 3
‘Tafels’ is een presentatie van Mondriaan Fonds en Kunstenpunt bestaande uit meer dan 100 publicaties uit NL en BE te zien bij Prospects & Concepts. In deze presentatie vooral boeken van meer gevestigde uitgevers. Het kunstenaarsboek was zeldzaam.
Samenstelling: Maaike Lauwaert en Luc Derycke.
De tafel is ontworpen door Hendrik Jan Hunneman en is eerder gezien.
Ik begrijp uit de tekst op het informatiebord dat er wat meer middelen komen bij het Fonds voor het onmisbare medium kunstenaarsboek! Super. Wederom een kleine selectie.
‘If There is a Cange’ door Jean-Baptiste Bernadet en Benoit Platéus.
‘The Field’, prachtig! Helaas geen idee van wie.
Sigrid Calon, jawel van die recente fenomenale boekenmarktreportage.
REVUE_FAX N°002 door Angélique Buisson en Dieudonne Cartier.
En dan! Het weergaloze Projet pour un livre, Projet pour un film van Nico Dockx & Helena Sidiropoulos. Aan de basis van het boek ligt de catalogus van een niet gerealiseerde tentoonstelling over Marcel Broodthaers. Een fantastische monografie, een meesterlijk kunstenaarsboek.
Clever Mens Art door Rosalie Schweiker & Maria Guggenbichler.
Queer Zines, AA Bronson en Philip Aarons.
Tafel door Hunneman.
Deel 4:
De boekwinkel
In het laatste deel de vaste aanbieders van het kunstboek te Rotterdam.
Walgenbach Art & Books is op Zuid te vinden. Zijn laatste aanwinst is van Erik van der Weijde. Naast boeken toont Hans grafiek en ander 2D, in wisselende presentaties.
Damage Playground is een kledingzaak met muziek, kunst en boeken! Hier tikte ik Toiletpaper van Cattelan op de kop. Het sensuele Extra Extra Magazine redactie van Samira Ben Laloua is er ook te vinden. Tijdens Art Rotterdam gaf Alexandre Furtado de ruimte aan SCALE.
Het Nederlands Fotomuseum biedt een stevige collectie boeken en prints. Tussen de fotografenmonografieën staan ook kunstenaars als Kim Bouvy, Elian Somers, Jan Hoek, Gerco de Ruijter, L.A. Raeven, Gil & Moti, Jaap Scheeren (bladersessie!), Lidwien van de Ven, en Basboek.
Aan de andere kant van de Maas beheren Tent en Witte de With gezamenlijk een bookstore. Witte de With is bekend als een spraakmakende uitgever. Laatste uitgave is Rotterdam Zuid-Home van Erik van Lieshout.
Tent geeft sinds vorig jaar ook boeken uit. De eerste was van Anne Wenzel (hier als bladerpdf/e-artbook pg 22/176).
Nieuw op de plank is de tentoonstellingscatalogus van New Romantic Spirit door Woody van Amen en Hidde van Schie.
Verkrijgbaar is de uitgave van O&O-CBK Rotterdam Onderzoek & Ontwikkeling. Bijzondere projecten, residencies, publicaties en onderzoek door Rotterdamse kunstenaars 2010 | 2011 | 2012 | 2013 waarin ook de kunstenaars van de Tento ‘Shift & Drift’ zijn opgenomen. Boekpresentatie volgt begin volgende maand.
De Museumwinkel van Boijmans Van Beuningen is knus. Hier monografieen en vooral tentoonstellingscatalogi, en wederom Basboek!
Iets verderop de indrukwekkende boekwinkel van Nai Boekverkopers in Het Nieuwe Instituut. Hier kun je eindeloos bladeren in de wereld van architectuur, vormgeving, urban, urban green, een beetje kunst plus bijbehorende theorie. Er staat ook een wandje zines.
PrintRoom. Regelmatig boekpresentaties van kunstenaars. Nu op tafel de indrukwekkende ‘The Flip Collection’, met o.m. Han Hoogerbrugge, Kathrin Wolkowicz , Loes Verstappen en Zoe Beloff. Van de laatste is de installatie ‘GLASS HOUSE’ te zien.
Ter afsluiting twee bijzondere reguliere boekwinkels.
Donner. Veel boek in te zien en te verkrijgen. In de opruiming het prachtige Robert Smithson. Art in Continual Movement (bladerpfd/ /e-artbook: pg36/240) van Alauda meegenomen.
Terug bij v/h Van Gennep hier is naast literatuur, kinderboeken, kunst, design, architectuur, Brosh, MWAH te vinden.
FIN
Update 7-2 22:15 deel 2 reflections ingevoegd
Wat had Chantal het koud. Zelfs de boekenwurmen vluchtten het water in. Ik gun deze boekenmensen voor volgend jaar een betere ruimte met meer licht en warmte. Waren er trouwens ook e-books? Of hoe heet dat in dit circuit, eart-books?
Zojuist (8 februari, 12:32) deel 3 ingevoegd. De boekentafel bij Prospects & Concepts.
bas fontijn moet zijn bas fontein
Wegens drukte helemaal vergeten het 4e en afsluitende deel van de mega boekenpost van Sannetje van Haarst in te voegen (schande, excuus!).
Bij deze alsnog.
(beter te laat dan te nooit zou JJ zeggen)
Dank voor de vermelding Trendbeheer. Mooi om de verscheidenheid aan plekken (bekende en onbekende) voor het medium boek te zien in Rotterdam. De boekdrukkunst is verre van dood. En wie dat wel beweert sluiten we een maand lang op in een kamer vol boeken, zonder toegang tot digitale communicatiemiddelen…