Nordic Delights

Nordic Delights

Kan je spreken over een Scandinavische (Nordic) kunst scène? Om een grotere impact te kunnen hebben zijn er wel steeds pogingen om die connectie te maken. Sinds 1962 is er een Nordic Paviljoen in Venetië een samenwerking tussen Finland, Zweden en Noorwegen. Denemarken (Groenland en Faroe eilanden) en IJsland hebben hun eigen paviljoen. In 1998 maakten curatoren Hans Ulrich Obrist en Laurence Bosse de tentoonstelling Nuit Blanche – Scenes Nordiques: les annees 90 in Parijs, een overzicht van aanstormende kunstenaars uit Scandinavië die de geschiedenis inging als The Nordic Miracle of the 90’s. Te zien waren kunstenaars als Olafur Eliasson, die veel later in 2014 met zijn werk Kissing Earth voor veel ophef zorgde in Rotterdam. Tussen 1998 en 2014 was er de Carnegie Art Award met een tentoonstelling inclusief een catalogus die om het andere jaar in de verschillende landen te zien was.

Nordic Delights is een tentoonstelling die in het verlengde van bovenstaand anno 2016 de smaakmakers en hemelbestormers op het gebied van fotografie / video laat zien uit Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken.

Adolfo Vera & dochter Nita Vera (Finland) spreken beide over familie in hun werk. Nita, die deels ook woont en werk in Amsterdam, raakte geïnteresseerd in het thema door het werk van haar vader en reageerde daar weer op door absurde foto’s te maken vol humor van haar vader en grootmoeder.

Carla Zaccagnini (Zweden) baseert haar werk op langdurig onderzoek. De focus ligt op het laten zien van machtsstructuren en in welke vorm die uiteindelijk zichtbaar worden. De uitvinding van Europa laat de uitbarsting van de Vesuvius zien, en hoe deze historische catastrofe een gewild spektakel werd door het vast leggen op de briefkaarten zoals wij die zien in de tentoonstelling. Zaccagnini was vorig jaar nog in het Van Abbemuseum te zien.

Nordic Delights

V.l.n.r. Nita Vera, Bella Rune (vloer) & Carla Zaccagnini (ook hieronder) The Invention of Europe, 2015.

Nordic Delights

Nordic Delights

    This Particular Masquerade, Unmasked, 4, 2013, C-print 300 x 29.3 cm & Amnesia, 2013, sound, Michelle Eistrup (geluid: Anders Juhl).

Nordic Delights

Het werk van Michelle Eistrup (Denemarken) onderzoekt de nalatenschap van de Deense geschiedenis: identiteit, de politiek van erkenning/ontkenning, de constructie en institutionalisering van cultuur, rituelen, tradities, en machtsrelaties.

In de foto’s van Bita Razavi (Finland) zien we typische terugkerende objecten in verschillende appartementen waar ze werkte als schoonmaker. Er is geen toestemming gevraagd voor het maken van de foto’s, we kijken heimelijk en ongezien in de privé levens van derden en worden daarmee medeplichtig aan een misdrijf.

Dat samenkomen van privé en publiekelijk zien we ook weer terug in de vilten vloerkleden van Bella Rune (Zweden). De Bopjet prints op de kleden komen van foto’s die zij maakt met haar mobiele telefoon.

Nordic Delights

V.l.n.r. Eistrup, Adolfo Vera, Bita Razavi, Bella Rune (vloer).

Nordic Delights

V.l.n.r. Behzad Farazollahi, Lilibeth Guenca Rasmussen, Henrik Lund Jorgensen, Bella Rune (vloer).

Materie, licht en massa ontmoeten elkaar in de werken van Farazollahi (Zweden) de beweging die we zien heeft geen begin en is oneindig.

Geen thema wordt overgeslagen hier in Oslo … Rasmussen (Denemarken) laat de complexiteit zien van geslacht en de overheersing van mannelijkheid over vrouwelijkheid en Jorgensen vraagt zich af hoe repeterende media presentatie het wereldbeeld en geschiedenis weet te bepalen. Sasha Huber (Finland) daarentegen maakt aanspraak op het recht haar eigen geschiedenis te construeren. Haar werk is gebaseerd op de Zwitserse wetenschapper Louis Agassiz.

Nordic Delights

    Agassiz: The Mixed Traces Series Somatological Triptych of Sasha Huber, 2010 – 2013, 2015, Sasha Huber, Pigment on paper, 60 x 40 cm.

Nordic Delights

    Are we moving or are they coming, 2016, Nermin Durakovic, Spatial installation, furniture and video projection 300 x 300cm.

Durakovic (Denemarken) http://nermindurakovic.com/ dealt met de relatie tussen de passieve kijker, de media en de gemoedstoestand van de samenleving in de context van de huidige migratie in Europa.

Nordic Delights

Video/Sound installation; Performance based video. 2010-11, van Anawana Haloba.

Haloba (Noorwegen) voert een fictieve discussie met vier revolutionaire denkers: Hanna Arendt, John Cage, Stephen Bantu Biko en Federico Garcia Lorca. De soundtrack bij de video is: This Land is Your Land van Woody Guthrie een songtekst gemaakt in antwoord op Irving Berlin’s God Bless America.

Nordic Delights

    The Andersons, 2015, Jane Jin Kaisen, C-print 93 x 142cm.

Nordic Delights

    Fucking Amal, Konsum, Skinnarland, 2015, Dejan Antonijevic, 63 x 89 cm.

Jan Jin Kaisen (Denemarken) ondermijnt de realiteit en laat op een ironische manier taboes en machtsstructuur binnen de familiestructuur zien.

Dejan Antonijevic (Zweden) ten slotte reflecteert op kleding, uiterlijk en mode. Hij heeft een kledingmerk verzameling van meer dan duizend etiketten. Hij gebruikt mode in zijn onderzoek naar onze relatie met kleding, het ontstaan van de welvaartsmaatschappij, sociale klassen en massa consumptie.

Nordic Delights

Veiligheid voor alles in Noorwegen…

Nordic Delights

Na de opening worden we welkom geheten met champagne en hapjes door de Burgemeester van Oslo in het stadhuis. Woooow werkelijk WOW wat een stadhuis. Echt ongelooflijk en werkelijk alle muren hebben fantastische muurschilderingen.

Nordic Delights

Ik maar kijken of ik Thor zag aankomen … maar nee … dat was nou weer jammer!

Nordic Delights

Zelfs Munch is er te zien (hierboven).

Nordic Delights

Nordic Delights

Rechts de zaal waar het college vergadert.

Nordic Delights

En de hal waar de Nobelprijs wordt uitgereikt.

De reizende foto tentoonstelling Nordic Delights is een samenwerking tussen Oslo Kunstforening, Fotografisk Center Kopenhagen, Het Finse Fotomuseum Helsinki en Kalmar Konstmuseum in Zweden.

Kunstenaars: Dejan Antonijević, Nermin Durakovic, Michelle Eistrup, Behzad Farazollahi, Anawana Haloba (Anamiluvic Loca), Sasha Huber, Henrik Lund Jørgensen, Jane Jin Kaisen, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Bita Razavi, Bella Rune, Adolfo Vera, Nita Vera, Carla Zaccagnini.

Curators: Marianne Hultman, Kristine Kern, Anna-Kaisa Rastenberger.

Te zien:
Oslo, Noorwegen: 22 april – 12 juni 2016.
Kalmar, Zweden: 1 oktober – 11 november 2016.
Kopenhagen, Denemarken: Winter 2017.
Helsinki, Finland: Voorjaar/Zomer 2017.

Foto’s: Michelle Eistrup, Sasha Huber & SD.

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*