Christoph Girardet & Matthias Müller @ West in Huis Huguetan (Hoge Raad)

Tijdens de expositie Somebody, Nobody, Anyone in Huis Huguetan (tijdelijke 2e locatie van West), wordt de eerste Nederlandse solo-expositie van Christoph Girardet en Matthias Müller gepresenteerd. Dit duo zijn voorlopers in het gebruiken van shots en scenes uit andere films om zo nieuw werk te creëren. In vaktermen found footage genoemd. De beelden zijn uit hun oorspronkelijke context gehaald en opnieuw geordend en gerangschikt, waardoor ze een andere functie en een andere betekenis krijgen. De bekende thema’s zoals vervreemding, angst, eenzaamheid en verlies van identiteit zijn uit de diverse werken te herleiden. Er worden gezamenlijke en individuele werken van de kunstenaars gepresenteerd.

West Personne

Honderdveertig filmfragmenten zijn weloverwogen gekozen en vormen samen de film Personne die voor het eerst te zien is. De film vertelt een mooi verhaal over een man, acteur Jean-Louis Trintignant, die in een identiteitscrisis zit. Hij is altijd in zijn eentje te zien, in zichzelf gekeerd en komt zichzelf tegen in verschillende levensfasen. Van tijd tot tijd verandert hij in een ander. De beelden worden afgewisseld met functionerende apparaten, lege blaadjes, glazen die op de grond uit elkaar spatten en diverse deuren die nergens naar toe leiden. Je zou het kunnen interpreteren als een eenzame periode waarin de leegheid en onvervulde verlangens worden blootgelegd. Eenieder die met zichzelf in de clinch heeft gezeten kan zich hiermee wellicht identificeren. Het effect kan versterkt worden doordat de maatschappij doordesemd is met angst. De persoon symboliseert de zoektocht naar een gelukkigere levensfase: je bent iemand, je voelt je soms niemand, maar je bent met iedereen in verbinding, zonder dat je het door hebt. Je bent nooit alleen, ook al voelt dat soms zo.

In de zaal direct achter de receptie, staan diverse lap-tops met daarop verschillende filmpjes. Sommige zijn gemaakt met materiaal uit het oude filmarchief en sommige zijn weer vrij recent. Het onderstaande beeld doet me in de eerste instantie denken aan een reclame filmpje over cosmetische producten. En in tweede instanties aan de documentaire Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman uit 2007.

West Personne

De documentaire gaat over het schoonheidsideaal waar veel vrouwen aan wensen te voldoen en de ‘beeldvorming van vrouwelijkheid’, zoals de regisseur het zelf noemde. Veel vrouwen, jong en oud, zijn gevoelig voor veranderingen in hun uiterlijk. Ben ik niet te dik? Ben ik wel stak genoeg? En hoeveel vrouwen gillen er bij het idee dat ze rimpels krijgen? Het ideale rimpelloze gezicht wordt op het bovenstaande shot getoond.

West Personne

In de pixels die op de bovenstaande shot duidelijk zichtbaar zijn herken ik de huidanalyse computer bij de schoonheidsspecialist. Hiermee wordt uitgezocht, nadat de juiste informatie is ingevoerd, welke huidtype je hebt. Om zo aan jou, jouw ideale schoonheidsproduct te kunnen verkopen. Zodat je er zo lang mogelijk jong en strak uit blijft zien. Het benadrukt de angst om ouder te worden en dat het leven vergankelijk is.

Naast de bekende sleutelonderwerpen die belicht zijn in de tentoonstelling is het prettig dat zowel het materiaal van Girardet & Müller, als van degene die het oorspronkelijke materiaal heeft geschoten, de toeschouwer stimuleert om zijn eigen fascinaties en associaties te botvieren. Een luilekkerland, wat wil je nog meer?

West Personne

West in Huis Huguetan, Lange Voorhout 34, te zien tot en met zondag 18 juni 2017. Open van 12.00u tot en met 18.00u.

Westdenhaag.nl/exhibitions/17_03_Giradet_Muller

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*