In ADAM Brussels Design Museum is op het moment “De Papieren Revolutie. Sovjet Grafisch Ontwerp en Constructivisme (1920 – 1930’s)” te zien. Het is een samenwerking tussen ADAM en Moskow Design Museum in samenwerking met Rodchenko & Stepanova’s Archief, Ne boltai! Collectie.
De tentoonstelling is gemaakt ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Russische Revolutie van 1917. Curatoren zijn Alexandra Sankova, oprichter en directeur van het Moskow Design Museum en kunsthistoricus Konstantin Akinsha, die beide ook aanwezig zijn in Brussel voor de opening.
In het Rusland van na de revolutie is het modernisme, wat het verleden verwerpt, en dan vooral het futurisme erg populair. De jonge revolutionaire staat heeft een eigen visuele identiteit nodig en zo ontstaat een nieuwe beweging: Constructivisme.
In de schilderkunst kennen velen Kazimir Malevitsj en zijn uiteindelijke zwarte vlak. In de toegepaste kunst ontwierpen kunstenaars in het begin ook nog wel veel objecten maar de productie hiervan kwam niet van de grond maar wie kent niet het constructivistische en Avant-garde grafisch werk uit de Sovjet Unie?
In deze tentoonstelling zien we dus dit grafische werk. Veel geometrische vormen, beperkte kleuren, en nieuwe typografie. Een nieuw gezicht voor een nieuwe wereld. Veel zwart en rood, vierkanten en cirkels, typerend in de grafische ontwerpen uit de Sovjet Unie van die periode. Zoals het exemplaar van Wendingen (Vol. 4 N. 11, 1921) uitgegeven door Architect Association Architectura et Amicitia (Amsterdam) met een omslag van El Lissitzky. Ook voorbeelden van de kenmerkende fotomontages een nieuw medium ontwikkelt door Gustav Klutsis die later veel door andere veelal anonieme kunstenaars gekopieerd wordt. Deze vorm is uiterst efficiënt in de propaganda en het creëren van nieuwe (politieke) iconen. Maksim Gorki een van de populairste Russische schrijvers is hoofdredacteur van het blad USSR in Construction (een publicatie in 5 talen) met omslagen en illustraties van de weken van onder andere Rodchenko, hier ook te zien. Mechanische reproductie maakte een massale distributie mogelijk.
Midden jaren dertig keert men zich tegen het formalisme en tegen het eind van de jaren dertig is het constructivisme verbannen en heeft plaats gemaakt voor een nieuwe conservatieve socialistisch realistische stijl.
BOZAR
In BOZAR zie ik Latin American Cartographies: Art, Social Cohesion and Urban Landscapes. Curator is de Nederlandse kunstenaar Antonio Jose Guzman.
In 2016 leefde meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. De tentoonstelling is een dialoog tussen kunstenaars en stadsactivisten waarin hedendaagse problemen in metropolissen de inspiratie zijn voor de werken van kunstenaars. De thema’s die we in deze tentoonstelling zien zijn mobiliteit in Curbita Brazilië, geheugen in Puebla Mexico, geweld in San Salvador El Salvador, veerkracht in Medellin Columbia en leren in Lima Peru. Je loopt een soort archief binnen met vitrines met veel onderzoek, foto’s en geschreven informatie, daarnaast video- en geluidsinstallaties en zelfs een prototype van een luchtzuiverende fiets.
De ruimte is eigenlijk veels te klein voor de overweldigende inhoud van de projecten en informatie die in de tentoonstelling zit en dat is wel erg jammer. Er is gelukkig wel een handzame kleine (gratis) catalogus die veel achtergrond geeft. Informatie over de tentoonstelling maar ook over het 2 jarige totaal project in de diverse landen wat er aan voorafging.
opening
Palacio de la cultura Rafael Uribe Uribe , architect Agustín Goovaerts (Medellin, 1925) basis van het werk te zien van Método Salgari.
Metodo Slagari – Mudanza, 2013
Bijari – Curillin de Medetiba, Brazilië
Voorbereidingen project (2016)
Met drie imposante bijna lichtgevende museale werken van de Nederlandse Raquel van Haver in de hal van het museum verbindt Guzman zijn tentoonstelling met de aanliggende tentoonstelling in het gebouw: YO! die op 28 juni opent.
Nog te zien tot 6 augustus 2017
BOZAR
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
Loopafstand van Brussel Centraal Station of metrolijn 6 naar Naamsepoort / Porte de Namur
Nog te zien tot 8 oktober 2017
ADAM
Belgiëplein 1
1020 Brussel
+32 2 669 49 29
Met metrolijn 6 naar halte Heizel/Heysel
Leave a Reply