Dagje Den Haag: Kunstmuseum & The Brick Space

Na de avonturen in New York is het weer tijd voor kunst dichter bij huis. Op naar het Kunstmuseum Den Haag waar naast andere werken de tentoonstelling True Colors is te zien. Het gaat om een selectie werken uit de AkzoNobel Art Foundation die ondersteunt kunstenaars met opdrachten en/of aankopen. De werken te zien in het museum zijn een combinatie van opkomende en gevestigde internationale kunstenaars.

True Colors daar kan je letterlijk en figuurlijk lekker mee aan de gang en stelt hier de vragen: Hoeveel betekenissen heeft kleur? En wat doen kunstenaars daarmee? Het daagt de bezoeker uit de verborgen kracht van kleur te ervaren van hedendaagse en moderne kunstwerken in dialoog met elkaar.

Door de tentoonstelling lopend ontspint zich een discussie wat de effecten zijn van het weer op kleur. Hoe we kleur zien heeft uiteindelijk ook met licht te maken (we ontvangen lichtprikkels op het netvlies van onze ogen die daarna door onze hersenen worden vertaald naar beeld/kleur). Licht is voortdurend en overal anders afhankelijk op welk tijdstip en/of op welke locatie, en dus het klimaat daar, in de wereld je bent.

Kunst en ook interieurs in Nederland leken voorheen vooral kleuren te reflecteren die ‘ons pasten’. Licht wordt hier altijd gebroken, door meer of mindere en dramatische wolken ons wel bekend van schilderijen door oude meesters of ietwat gesluierd maar een ongefilterde strak blauwe lucht met zon was meer uitzondering als regel. Gangbare kleuren waren hier bordeaux rood, donker blauw, roestbruin, oudroze, muisgrijs, mosterdgeel. Felle kleuren werden al gauw als ‘schreeuwerig’ ervaren.

In de afgelopen decennia is reizen naar alle uithoeken op de wereld voor werk en/of recreatie heel gewoon geworden voor (bijna) iedereen in Nederland. Door het andere licht in die gebieden kwam de confrontatie met felle kleuren die in die context natuurlijk voelden en leerden waarderen als prettig, mooi tot beter als bij ons (associatie lekker zonnig, warm en vakantiegevoel). Qua kleurpalet lijkt er mede daardoor door de jaren heen heel wat veranderd. Fel rood, fysica roze, kobalt blauw, gif groen en kanarie geel vinden we niet langer schreeuwerig maar is overal terug te zien in ontwerp (mode, interieur, etc.) en in de kunst.


Kusama


Folkert de Jong


Frank Stella


Pieter Paul Pothoven


Evelyn Taocheng Wang


Tina Adebowale


Bruce Nauman

Eerder verscheen in Trendbeheer een artikel over het nieuwe project van Topp & Dubio ‘The Brick Space. Een kopie van een galerie elders door de wanden te bedekken met foto’s van de galerie in Glasgow en een aantal echte objecten, het intrigeerde me. We sluiten daarom de dag af bij Frits (de helft van Topp & Dubio) in The Brick Space waar hij een ‘preview’ geeft van tentoonstelling nr. 8 Abstractionisms die later die week opende.

De kopie van een galerie door foto’s met daarin een aantal werkelijke objecten werkt zelfs beter dan ik dacht. Frits vertelt over hun onderzoek in verschillende tentoonstellingen naar het door Michel Foucault geïntroduceerde begrip ‘heterotopie’, een samenstelling van heteros (anders) en topos (plaats). En hoe zich dat vertaalt naar nieuw werk en ideeën voor tentoonstellingen. In tentoonstelling nr. 8 denken Topp & Dubio na over wat abstractie is en hoe en of zich dat vertalen kan in hun praktijk (zie foto’s hierboven).

Het duo wil nog steeds graag naar Glasgow om werk te presenteren, zou super tof zijn als ze naar aanleiding van wat ze hier doen in Den Haag ook een interventie kunnen doen in de werkelijke galerie in Glasgow, benieuwd of het lukt. Geïnteresseerde lezers kunnen voor nu in ieder geval 3 maanden lang naar Den Haag!

Topp & Dubio is een conceptueel multidisciplinair kunstenaarsduo gevestigd in Den Haag. Hun praktijk bestaat uit publieke interventies, video’s, site-specifieke installaties, publieksinteractie, boeken en allerlei soorten (audiovisuele) documentatie. De werken van Topp & Dubio zijn tijdelijk, worden nooit herhaald en bestaan alleen in herinnering en documentatie. Topp & Dubio hebben hun werk getoond in Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Spanje, Portugal, Cambodja, Indonesië, Brazilië, Colombia, Verenigde Staten, Canada, Polen, Roemenië, Letland, Estland, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

True Colors t/m 29 September 2024
Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41 2517 HV, Den Haag

The Brick Space t/m September 2024
Topp & Dubio, Westeinde 31A, 2512 GS Den Haag
Email: info@topp-dubio.nl

About Sasha Dees 357 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*