Sneak-preview Lantaren-Venster: Shooting Dogs

Rwanda 1994. Oude pater John Hurt leidt de Ecole Technique Officielle in Kigali. De president van het land stort neer met zijn vliegtuig: startsein voor het georganiseerde moorden. Initiële lacherigheid in de zaal over het katholicisme verdwijnt al snel. De ETO wordt toevluchtsoord van velen, het kleine contingent aan Belgische VN-militairen aldaar biedt immers bescherming. Gebaseerd op een waargebeurde situatie, dus ook met de daarbij behorende slechte afloop. De willekeur van het moorden zijn zeer indrukwekkend in beeld gebracht: de geduldig wachtende interahamwe lijkt toch wel erg op voetbalsupporters op weg naar een feestje. Maar dan met kapmessen. De Fransen zijn bot volk, en de Belgische commandant met de Karremans-rol heeft flaporen. De jonge protagonist moet zijn Oxfam-idealisme wel afleren, om überhaupt te overleven.

Deze film gaat volgende week maandag in Rwanda officieel in premiere en de president zal erbij zijn.

http://imdb.com/title/tt0420901/

1 Comment

  1. Newsnight ging vanavond in op controversiële aspecten van deze prachtfilm. Zo was er helemaal geen priester die achterbleef, de Belgen hebben ze allemaal meegenomen. En die oren van de commandant waren wel groot maar niet flap. Deze Luc Lemaire had graag een pessimistischer film gezien.
    Luc Lemaire

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*