Sneak Preview Lantaren-Venster: Romanzo criminale

Romanzo criminale

Romanzo criminale, Michele Placido, 2005

In de jaren zeventig weet een straatbende, de Banda della Magliana, zich eigenhandig op te werken tot heerser van de Romeinse onderwereld met het startkapitaal verworven uit een ontvoering. Hoewel, eigenhandig? Vanaf de moord op Aldo Moro wordt duidelijk dat ze van pas komen in een strategia della tensione en nogal wat hulp krijgen van staatswege.

Uit de rijke Italiaanse traditie van epische films (tweeënhalf uur) met historische grondslag, met een scenario dat prettig onbenoemd extreem rechts, de mafia, Gladio, vrijmetselaars en de Italiaanse geheime dienst aaneen weet te rijgen.

Enige voorkennis, bijvoorbeeld over de bomaanslag in Bologna, vrijmetselaarsloge Propaganda Due en de aanslag op de paus, vergroot in hoge mate het kijkplezier.

imdb.com/title/tt0418110

7 Comments

  1. Voorkennis verrijkt niet zelden in aangename mate. Gelukkig staat de meeste voorkennis online. Mooi dat de klassiekers Easy London, De ontbrekende schakel en operation Pabst nu eindelijk verfilmd zijn. maar hoe zit het met de rechten?

  2. Klopt. Niemand heeft de rechten voor de bomaanslag van Bologna (morgen op de dag af 26 jaar geleden) opgeeeist. Dèg merchandise!

  3. > è = à, uiteraard

    Officieel is vandaag de nieuwe speling ingegaan. Wat bekekent dat je vanaf vandaag vrij bent om te kiezen tussen speling volgens het groene of het witte boekje.

    Ik ben dol op de accent grave maar volgens mij is die in beide boekskes vervangen door de aigue als het gaat om dag schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*