Zaterdagavond thuistelevee: Shaolin Soccer

Shaolin Soccer

Siu lam juk kau?

Shoalin Soccer: Het pad van Staalbeen en Goudbeen kruist en met wat broertjes en een keur aan snoodaards wordt een kung-fu voetbalteam gevormd. In de finale wordt het team van de vileine doping schuivende schurk door de anti-helden nipt verslagen: met dank aan het doortastend optreden van een grandioos keepend vrouwtje zonder haar aan.

Na een minuut zat ik met een grijns, na vier minuten schaterde ik het uit en na vijf minuten biggelden de tranen me van het lachen over de wangen, iets wat me sinds de release van Flying High niet meer is overkomen.

De aperte krankzinnigheid, de tomeloze vaart, de humor om te lachen, de keur aan aperap gemonteerde visuele grappen, de schitterende liefdesgeschiedenis en niet te vergeten het gebrek aan zowel voetbal als martial arts maken Shaolin Soccer zonder omhaal tot de beste voetbal-kungfu film uit de geschiedenis van de cinematografie.

Met tot ver in de finale een grapdichtheid van drie, dat is drie(!) grappen per minuut.

Had ik deze film gezien toen hij in roulatie kwam, had mijn leven er vast en zeker heel anders uit gezien.

imdb.com/title/tt0286112

(Nickelodeon zou Nickelodeon niet zijn als ze niet probeerden niets van iets te maken door een ingekorte nachsynchronisierte versie aan het vermeende domme kijkvee voor te schotelen. Een nachsynchronisierte versie in zwart-wit. Waarom?)

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

6 Comments

  1. Had al eens wat kung-fu-voetbalfragmenten her en der op het internet gezien, maar de hele film is gewoon top. Echt lachen.

    Ik had overigens wel gewoon kleuren hoor…

  2. I is ook gesneakt en het was ooit de verassingsfilm op het filmfestival.

    En er is een engelse versie van, want amerikanen kijken niet naar chinese films met ondertitels. Het origineel is beter, dat spreekt.

  3. Kung Fu Hustle van dezelfde maker is ook hilarisch, en daar is de nagesynchroniseerde versie bijna nog het allerleukst van.

  4. Ik heb deze film op het filmfestival gezien en heb ook de halve film onder de banken van het lachen gelegen. Daarentegen waren er ook mensen die er helemaal niets aan vonden. Dus misschien niet voor iedereen weggelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*