Sneak Preview Lantaren-Venster: Grbavica

Grbavica,Jasmila Zbanic, 2006

Een IMDB commenter uit Australië schrijft:

I hoped and prayed that Sarajevo has that strength, and still do, however, this movie showed me how heavy the burden is.

Maar Australië is dan ook aan de andere kant van de wereld. De film handelt over het leven in het huidige Sarajevo, en gaat over een moeder met haar puberende dochter. Is haar niet aanwezige vader echt gesneuveld aan de Bosnische kant, is hij een shaheed of zit de vork anders in de steel? Het verhaal heeft last van de Bosnische realiteit: iedereen die weg kan, wil weg. Die neiging krijgt de kijker ook, helaas. De regisseuse heeft geen afstand kunnen nemen van het verhaal: de vrouwenkarakters lijden aan heur persoonlijke verhaal, de mannen zijn agressieve boeren, of ze willen gewoon weg, naar Europa. Dat raad ik die dochter dus ook aan. Couleur locale: moskeëen onder een laag wintersportsneeuw.

mdb.com/title/tt0464029/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*