Deze wereld vraagt om nieuwe energie

Adam Neate

“Adam Neate is ontwerper en woont in Londen. ’s Nachts schildert hij op alles wat hij te pakken kan krijgen. Afvalhout, hardboard, stukken kunststof, enz. En ’s morgens als hij op weg naar zijn werk gaat, zet hij zijn kunst op straat. […] Adam wil er mensen mee verrassen en ze meer kijk op kunst geven. Adam Neate verlegt grenzen. En wie grenzen verlegt, geeft de wereld nieuwe energie.”

Wie met zijn gratis meesterwerken de mensen verrast en ze een nieuwe kijk op kunst geeft, moet op een andere manier aan centjes komen. Je kunt je laten opkopen door E-on.

eon-benelux.com/eonwww/publishing.nsf/Content/EONCampagne

De eerste keer dat ik de commercial zag, kon ik zweren dat ik naar een aflevering van het inmiddels overleden Picabia zat te kijken.

Picabia is een programma van de VPRO en dus van de publieke omroep. E-on recycleert publiek beeld.

Adam Neate

vpro.nl/programma/picabia/afleveringen/27979107/items/28373117/

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

38 Comments

 1. …tenzij ze dr voor betaald hebben natuurlijk.

  Grappig die flirt in het algemeen met kunstenaars ( de Renault Picasso) en van een enrgie-bedrijf in het bijzonder met een kunstenaar die voor nop zijn werk bij het vuilnis zet op straat…vreemde parallel..EON voor gratis energie?

  Ook opvallend; the C’MONS; grote stickers met het ontwerp van de oude rot”streetartist” Boris Hoppek erop; hij heeft zijn volledige arsenaal aan poppetjes (die al langer bestonden grotendeels) aan opel verkocht voor een bizarre campagne die zich eerst ( op MTV etc.) als een nieuwe band liet zien, pas later bleek dat het om Opel ging. Website heeft alle rebelse streetart-clichés op een rij;

  http://www.thecmons.com/index-en.html?.=.#

  hopla. in een keer klaar.

 2. >…tenzij ze dr voor betaald hebben natuurlijk.

  Natuurlijk hebben ze er voor betaald, daar ga ik helemaal van uit. Juist dat verwonderd me. Ben benieuwd naar de betreffende spelregels. Ik betaal indirect Picabia en Picabia verkoopt door mij gefinancierd beeld aan een energieboer.

 3. In de VPRO-docu maakt galeriehoudster een referentie naar ‘street artists like Banksy’ die gallery-shows doen; Adam Neate’s galerietentoonstelling zou een ironisch commentaar op dat gegeven zijn. Geloven we dit? Geloven we Neate of E-on? Neate zegt zijn werk bij voorkeur ‘s ochtends vroeg te plaatsen om niet persoonlijk herkend te worden…..tegen een cameraploeg van een televisieomroep! Vraagt dit om een IESI-score?
  Overigens vond ik de BMW-clip met Theo Jansen (enige tijd geleden alhier te zien, met veel dank) van een vergelijkbare structuur (compacte kunstenaarsdocu met op een laatst een one-liner en een merk) tikje beter dan die van Neate/E-on. Misschien is dit format een ideetje voor CBK/Absolut?

 4. “Neate zegt zijn werk bij voorkeur ’s ochtends vroeg te plaatsen om niet persoonlijk herkend te worden…..tegen een cameraploeg van een televisieomroep!”

  gvd en ik stink daarin!!! Hahahahaha! “om niet herkend te worden” Hoe naief van mij.

 5. Zeg tien jaar geleden werd een muzikant nog van sell out beschuldigd als-ie zijn deuntjes leende voor een commercial, nu is de commercial nagenoeg de enige mogelijkheid tot hit. De reclame als algemeen geaccepteerd MTV-substituut.

  Acteurs doen zwitserleven en zijn fier op de verdiensten (bv die ene man wiens naam mij even niet te binnen schiet) of men schrijft wat verrukkuluks en wordt een blauwe leeuw. Ook niks aan de handa salve dan dat J. Mulder slechts Talpa status rest.

  Beeldende kunstenaars van achter de camerette / scenariotafel whatever trekken lijkt me relatief nieuw.

  De Nederlandse(!) kunstenaar Theo Jansen is kennelijk goed genoeg om in Zuid Afrika in te zetten. Adam Neate ken ik niet anders dan van Picabia en E-on, een internationaal bedrijf. Zou E-on Neate, de ondergrondse gratis ochtendschilderijenkampioen [De wakkerste schilder van Engeland] ook alleen in Nederland vertonen en de artiest dat ook verzekerd hebben? Zo van hier heb je een ton maar je vrinden om de hoek komen er toch niks van te weten want we voeren alleen gascampagne met je in Nederland?

  Krijgt Neate een ton of hebben ze hem weten te kopen voor wat kraaltjes en spiegeltjes en omgepraat met de zoete woorden: ‘Deze wereld heeft nieuwe energie nodig!’

  Toch?

  Ik ben zo nieuwsgierig.

  What’s next: de man met het te kleine hoofd Klashorst die indirect tandpasta gaat aanprijzen middels een snaaks geensceneerde naaisessie in een exotisch atelier? Die vrouw met die F16 in heur tuin wier naam ik even vergeten ben die nog eens iets doet met een sigaar om wasmiddel te verkopen?

  Iedereen kan Corneille worden. Als Deelders maar niet meer dicht.

  Maar waarom de VPRO’s met E-on meewerken, dat wil ik wel weten. Mogelijk ongelukkig tussendoortje van een onderbetaald ondershands productiebedrijfje dat de beelden schoot denk en hoop ik dan maar.

 6. Arno van Roosmalen: “Vraagt dit om een IESI-score?”

  De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Graag dus.

 7. tijd voor a.v.r. om weer es te reageren, want dit kakt al weer aardig in met die korteconcentratieboog-kunstenaars.
  groeten uit de bergen – ook aan jan. hup jan. en succes met je logo. en jb ook.
  saluut!

 8. Ik vernam van welingelichte kringen dat er mensen zijn die geloven dat de post echt van Marijnissen afkomstig is. Laat ik alleen zeggen dat ik zo mijn twijfels heb….

 9. 9om een draad maar weer eens op te pakken:)Ik was toch wel benieuwd naar reactie van VPRO, maar na ruim een maand nog steeds weinig verheldering. Tijd voor het inschakelen van commissariaat voor de media, of bureau voor mededingingsautoriteit, oid? Zie correspondentie:

  —– Original Message —–
  From: Arno van Roosmalen
  To: info@vpro.nl
  Sent: Sunday, October 29, 2006 12:06 PM
  Subject: E-on reclame uit Picabia
  De E-on reclame met de Londense kunstenaar Neate die gratis schilderijen weggeeft is niet alleen gebaseerd op het item in het VPRO-programma Picabia, maar ontleent daar letterlijk beeldmateriaal aan.
  Hoe zit dat in elkaar? Verkoopt de VPRO zijn programma ten behoeve van een commercial? Zo ja, hoeveel geld is daar mee gemoeid? Ontvangt de betreffende kunstenaar daar een honorarium over? Zo ja, hoeveel?
  Veel vragen; waarover met name op https://www.trendbeheer.com enige discussie is.
  Ik zie uit naar uw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Arno van Roosmalen

  —– Original Message —–
  From: Arno van Roosmalen
  To: info@vpro.nl
  Sent: Saturday, November 18, 2006 12:08 AM
  Subject: Fw: E-on reclame uit Picabia
  Beste dame/heer,
  Nog steeds mocht ik geen antwoord op onderstaande vragen ontvangen. Welke conclusies moet ik hieruit trekken?
  Met vriendelijke groet van een oprecht nieuwsgierige,
  Arno van Roosmalen

  ——Oorspronkelijk bericht—–
  Van: Arno van Roosmalen
  Gepost om: woensdag 29 november 2006 0:42
  Gepost naar: Postvak IN (Balie)
  Discussie: E-on reclame uit Picabia
  Onderwerp: Fw: E-on reclame uit Picabia
  Nog steeds geen antwoord! Dit prikkelt niet alleen de irritatiegrens, maar roept ook angstige vermoedens op over onderbetaalde kunstenaars, een slaatje slaan, of gewoon niet goed opletten.
  Ik hoop van u te horen.
  M. vr. gr.,
  Arno van Roosmalen

  —- Original Message —–
  From: Anna Denekamp
  To: Arno van Roosmalen
  Sent: Friday, December 01, 2006 11:28 AM
  Subject: RE: E-on reclame uit Picabia
  Geachte heer,
  Uw mail is terechtgekomen in een overvolle mailbox van de afdeling Publieksinformatie. Ik zal proberen uit te zoeken naar wie ik uw opmerking/vraag kan doorsturen. Het programma Picabia bestaat niet meer.
  Met vriendelijke groeten,
  VPRO Publieksinformatie,
  Anna Denekamp

 10. Als u wilt dat we door kunnen gaan, onderneem dan actie! En laat ons weten wat, hoe en waar! Steun ons in elk geval in ons streven naar doorstart met mail.
  Zolang we niet terug komen op de televisie willen we op internet voortbestaan, maar de VPRO heeft te weinig geld voor gefilmde verslagen. Wij willen in elk geval proberen om contact te houden met jullie: onze kijkers en bezoekers, tevens tipgevers en aanmelders van ontwikkelingen en fenomenen. De site van Picabia blijft bestaan, dus meldenswaardige zaken kunnen op het Log en goede verhalen kunnen als artikel met eventueel afbeeldingen aan het Magazine gekoppeld worden.

  Goede ideeën om ons te helpen horen we graag. Ook als er nog maecenassen zijn, die een zuinige vorm van journalistiek over kunst&cultuur in leven willen houden, ons adres is en blijft: Picabia@vpro.nl.

  >>>>>>>laatste nieuwsbrief Picabia 30 juni

 11. Niet Marjoke Roorda, maar de onvolprezen Geert van de Wetering (ooit eindredacteur/maker van Picabia) reageerde adequaat met en passant een scoop voor Trendbeheer: “Ik kreeg je mail doorgestuurd over de gang van zaken rondom Adam Neate.
  Als het goed is verschijnt daar ook iets over in de aankomende VPRO gids.
  Maar ik zal je vast inlichten. De VPRO werd benaderd door een R’dams
  reclamebureau met de vraag of ze beeldmateriaal mochten gebruiken van
  het Neate-item voor een campagne van een buitenlands energiebedrijf,
  nieuw op de Nederlandse markt. Ik werd daar vervolgens over gebeld.
  Mijn vraag was uiteraard: wat vindt Neate daar zelf van. Neate was
  reeds akkoord met een docu-commercial over zijn werkwijze en zou daar
  ook een aardig bedrag voor ontvangen. Toen heb ik gezegd: tja, als hij
  zelf meewerkt, waarom zouden wij dan niet meewerken. De VPRO ontvangt
  een bedrag per gebruikte seconden. Hoeveel dat is weet ik niet, en zal
  ik misschien wel nooit te horen krijgen.”
  Dus net als Banksy verkiest Neate revenuen boven een subversief bestaan in de marge. Het wachten is op verzamelaars als Thom Yorke, Gordon Brown of Kate Moss. An sich: Alles im grünen Bereich. Aber da fällt mir das IESI-faktor ein. De wereld draait door.

 12. De wereld draait door, natuurlijk draait de wereld door. Het zou wat zijn als de wereld niet door zou draaien. Dan was het altijd nacht. Of dag.

  Die Neate, die maakt me niet zoveel uit. Die moet ook eten. (In dezelfde serie overigens ook de gezwollen pathetiek van Blof meen ik. Die kregen heel veel energie van mensen niet van hier. En een blinde danser maar ja die kon de kleine lettertjes van het contract natuurlijk niet lezen.)

  Dat het reclameburo geen eigen beelden schiet maar winkelt bij de VPRO, onze VPRO, want publiek gefinancierde omroep, dat verbaast me. In zekere zin heeft de VPRO een commercial gemaakt want de beelden gemaakt/verkocht. Mag dat? Het kan klaarblijkelijk wel.

  Ik ben benieuwd naar het stuk in de VPRO-gids!

 13. Zekers. Interessant. Ik heb altijd gedacht dat het grote gros aan neerlandsche speelfilms altijd zo belabberd is omdat de meeste goede filmmakers in de reclame zitten…raar dat de reclamemakers naar de publieke mouw grijpen om filmmateriaal te krijgen,ipv zelf wat flitsende filmpjes te schieten van een sympathiek ogende op straatkunstenmaker met energieke ambities…hiphopbeatje eronder. hopla klaar. deadline was waarschijnlijk zelfs hiervoor te krap.

 14. Hihi. “Ik heb altijd gedacht dat het grote gros aan neerlandsche speelfilms altijd zo belabberd is omdat de meeste goede filmmakers in de reclame zitten”

  Moet je nu je theorie herzien? Misschien heeft de acteerkwaliteit er ook mee van doen?

 15. Nog een korte reactie over de verkoop van beeldmateriaal. Dit gebeurt vaker. Programma’s van de VPRO, voornamelijk documentaires worden aangekocht door televisiestations wereldwijd. Het geld dat daarmee verdiend wordt komt weer ten goede aan andere activiteiten en programma’s van de VPRO. Het geld wordt dus weer aangewend voor de publieke taak van de omroep.
  Wat betreft deze reclame: er zijn uiteindelijke maar een paar shots gebruikt van ons materiaal. Ze hebben zich voor de commercial wel erg laten ‘inspireren’ door ons item. Dat is een beetje gemakzuchtig. Eigenlijk hadden ze beter alles op basis van ons materiaal kunnen monteren, want daar zaten – als ik zo vrij mag zijn – veel mooiere shots in…

 16. Mooiere shots wellicht maar het blijft modderen. Ach waar gaar dit over? Bij iedereen moet de kachel branden.

  Het hoog houden van ‘heilige huisjes’ is een anachronisme. De wereld van de onbaatzuchtige en a-commerciele VPRO, de spruitjeslucht van Slochteren’s betaalde AOW-tjes en de notie van gemeenschappelijkheid ligt ver achter ons.

  Toch!?

  Doe mij nog maar een VOC-commercial of twee.

 17. “Het hoog houden van ‘heilige huisjes’ is een anachronisme” is een nagenoeg onleesbare zin, gelijk het vervolg met spruitjes, AOW en gemeenschap.

  @Geert van de Wetering:
  In de VPRO-gids las ik weinig meer dan ach dit gebeurt, dit doen wij als het ons zo uitkomt.

  En ja, enige vorm van inspiratie was er niet bij het reclameburo, anders dan de keus van de beelden, door Picabia als zodanig ooit opgebakken. Voice over (?) en puntje afmaken met dit is E-on, wij zijn erg moe en hebben geen energie over wilt u ons geld geven en klaar is Kees.

  E-on zelf had in ieder geval net te weing energie in huis om tot een opmerkelijk echt fris statement te komen. Hoewel “Deze wereld heeft nieuwe energie nodig”, dat staat natuurlijk als een huis.

  (Publieke omroep is een groot goed en kost geld. Grabbelen naar geld in de marge zoals de VPROs doen met Picabia vergroot het draagvlak voor een publieke omroep niet.)

 18. ‘onvolprezen Geert van de Wetering,’ een opportunist die Adam Neat verkoopt aan een reclameboer en dezer dagen in de weer is met een nieuw kunstprogramma, wat hij dan weer om zeep kan helpen.

  Dit geeft ons echte kunstliefhebbers geen kans om echt iets moois onder het voetlicht te brengen.

  jammer.

 19. Beste Dennis, beste echte kunstliefhebber,
  Ten eerste, het moet zijn: een nieuw kunstprogramma, dat en niet wat. (wat verwijst naar iets onbepaalds)
  Ten tweede, het moet zijn: iets moois voor of over het voetlicht brengen, en niet onder. Onder het voetlicht is het donker dus dan zie je nog niets. Noem me een kniesoor, noem me een opportunist, maar weet wel – en dat had je kunnen weten als je beter had gelezen – dat ik Neate (met dus nog een ‘e’ na de ‘t’) verkocht heb, nadat hij zichzelf al verkocht had aan het groot kapitaal. Een cruciaal verschil lijkt me, maar daar denkt een echte kunstliefhebber misschien anders over.
  Hoe dan ook: het ga je goed, echte kunstliefhebber!
  Geert

 20. Verrassend welbespraakt ook, die Dennis de echte kunstliefhebber. Die echt iets moois onder het voetlicht had willen brengen. Verdrie zeg.

 21. ff iets he… dat op dat plaatje, is Adam niet, dat is een man die zijn kunst gevonden heeft en daarna werd aangehouden door de camera mensen van… wat hebt u daar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*