De wintertuin, immer plezier en volksvermaeck, festivalnacht, 2 december

(Een bericht van Hugo Spruijt.)

Waarom is Nijmegen zo anders dan andere steden, vader? Wel kind, dat vertel ik je later nog wel eens, he he. En hop, daar is de vogel weer gevlogen, naar weer een stukje Vaderlandsch Cultuur met Groote C in Nijmegen.

Doornroosje, daar waar vroeger nog wel eens een popconcert ten gehore werd gebracht, is sinds een aantal jaren één van de onderdakbieders aan het grootste literatuurfestival in Nederland (nee, de Stripdagen in Haarlem staan wel in de top 10), de Wintertuin.

http://www.wintertuin.nl/nieuws/nieuws.cfm

Dit jaar in maar liefst 3 steden, met meer dan 100 artiesten, performances en ander vermaeck. Niet in het minst voor de directeur, de heer Tazelaar, die dit keer rond een uur of vier nog niet geheel laveloos werd achtergelaten op de dansvloer, doch de volgende ochtend evenmin werd waargenomen bij het ontbijt. Zou het hem gelukt zijn? Sterven in het harnas?

Els Moors

Els Moors

Zaterdagavond was de langverwachte Zaterdagavond van de Wintertuin. Met wederom vele evenementen, al moet gezegd dat ik niet eens meer vreemd sta te kijken van weer een terloopse videoperformance waar een paar bekenden in optreden, een maffe discussie over de Beatles met twee kenners, Eefje Wentelteefje en Hans vd Burg (‘Ik vind ze eigenlijk erg vervelend’), het
Elfletterig Genootschap (‘rotondesnol’), mooie gedichten van een lieve Vlaamse Els Moors (‘het volgende doe ik nie, maar dan doe ik een ander’), knap en plikwerk van een tuingebroekte kunstacademiedame Klaske Oenema en geleuter over druks door Hans Plomp en zijn Ruigoordvriendje (‘dit is poëzie, en dat eist een luisterend ooooorrrrrr. Dus effe stil asjeblieft’ En
vervolgens: ‘Wie van jullie heeft wel eens een bad trip gehad’ (vinger in de zaal) ‘Ja, ik ook hoor, maar die vergeet je weet je’).

Stomvervelend, dat laatste, de anderen vaak van verbluffende schoonheid.

Klaske Oenema

Klaske Oenema

En dan toch weer dansen. Over de vloer. Met die meisjes. Ja, al die honderdduizenden Nijmeegse meisjes. Waarom zijn die daar zo mooi? Waarom doen die daar aan Cultuur? Tsja. (Is het Bob, of is het Frank, aha.)

Daarom is Nijmegen zo anders dan andere steden, mijn zoon.

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*