De tragiek van Rob van Koningsbruggen

Rob van Koningsbruggen

Foto Haags Gemeentemuseum, overzichtstentoonstelling 2002 (Link)

Citaat uit het Parool bij Hinke Schreuders – ook uit 2002:

“Terwijl van Koningsbruggen twintig jaar geleden furore maakte als een van de radicaalste schilders van dat moment, lijkt hij tegenwoordig voor jonge kunstenaars niet meer te bestaan.”

Van aanstormend (1980) tot gevierd (1990) tot schijnbaar vergeten (2000), anno nu is Rob van Koningsbruggen weer even in het nieuws:

“Kunstenaar Rob van Koningsbruggen heeft bekend dat hij het projectbureau van het Wieringer randmeer in brand heeft gestoken. De Amsterdamse advocaat Gerard Spong is aangetrokken om hem te verdedigen.”

nhd.nl/nieuws/stadstreek/schagen/[…].ece?secId=529

Uit een recent interview:

“Er komt een dijk voor m’n huis. Hoe hoog die wordt weten ze nog niet. Ze zijn er al vier jaar mee bezig. Er komt een meer. Daar waar je die schapen ziet lopen, komt water. Daarlangs willen ze huizen bouwen.”

denieuwe.nl/PrePassee/artikelen/MarianneVollmer.html

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

39 Comments

 1. Al mijn helden uit de jaren tachtig, van vroeger zeg maar, raken totaal gefrustreerd en beginnen knettergek te worden.

 2. cioran, dat komt omdat helden niet bestaan. sommigen zien (voor een tijdje) totaal gefrustreerden en knettergekken voor helden aan…

 3. Zo zie je maar: aanstormende talenten moeten oppassen voor de waan van de dag. Wat best mogelijk is: over 20 jaar schrijft men dit soort dingen over één van de namen die nu bij Kunstbeeld op de voorkant staan. Wie geeft me t.z.t. een seintje?

 4. Ik heb hier een enorme stapel Metropolis-M-en uit de jaren 80 liggen, het overgrote deel van de namen die daarin staan hoor je nooit meer of heb je nog nooit gehoord.. Dat relativeert een hoop van de lijsten die nu gepubliceerd worden ja.

 5. Daar was ik me al jaren van bewust, blader bij de kringloop maar door de oude kunsttijdschriften uit de seventies en eighties. Bij vlagen zeer inspirerend en vol potentieel jatwerk. Want tja, als het toch al vergeten is, mag het hergebruikt worden, toch? Dus goed bewaren,die Metropolis-emmetjes!

 6. Van Koningsbruggen: kwestie van biertje teveel of daadwerkelijk de weg volslagen kwijt?

  Hij stond in de geheime trendbeheer to do-list ‘waar zijn ze gebleven, de toppers van toen?’ maar komt door zijn akkefietje met ambtenaren – ik gok maar wat – nu onverwacht in de kolommen van trendbeheer door de wakkere vinger aan de pols van de Schager Koerant.

  Helaas niet met zijn werk. Daar ben ik eigenlijk nieuwsgieriger naar.

  @Hinke:
  Scholte is een verhaal apart. Benen kwijt, ongeboren kindje kwijt, vrouwtje kwijt, dader ho maar, ga er maar aanstaan. Dat zijn werk er op zijn zachtst gezegd niet beter op is geworden is begrijpelijk.

  @gj:
  “sommigen zien (voor een tijdje) totaal gefrustreerden en knettergekken voor helden aan…”

  Dat Van Koningsbruggen een luukse schuur in de hens steekt wordt in het maatschappelijk verkeer terecht als zodanig afwijkend gedrag gekwalificeerd dat etc., maar om in retrospectief deze schilder als knettergek en totaal gefrusteerd te typeren… Dat laatste dat lijkt me wel, nu. Maar wie weet is zijn werk van de laatste jaren wel beter dan zijn werk uit de furorejaren.

 7. @jb: je vertoont alle verschijnselen van het Van Gogh syndroom (“wie weet is zijn werk van de laatste jaren -sinds hij een beetje de kluts kwijt is – nu beter dan…”), overigens bij uitstek een Nederlandse ziekte. Gaat gepaard aan de vrees het ‘genie’ niet tijdig te hebben onderscheiden van een gewone verwarde meneer of mevrouw. Dit syndroom leidt in ernstige variant tot repressie van het gezond verstand bij ontmoetingen met het werk van zich sterk afwijkend gedragende creatieve individuen. Kan ook uitgelegd worden als een teken van onzekerheid over het eigen beoordelingsvermogen. Is overigens goed te behandelen, dit syndroom, so not all hope is lost.

  (bij ernstige twijfel over de strekking/bedoeling van mijn post: niet erover broeden op de fiets naar huis, dat leidt af van het verkeer. Ik wil niks op mijn geweten hebben.)

  @hinke: dank voor de Scholte link. Het is treurig. Laten we ook in dit kader niet een van de broers Donker vergeten, die zich in totaal verwarde toestand heeft beroofd van het leven. Zo paranoïa als die was op het laatst, dat zie ik meteen terug bij Scholte.

 8. Mrs Deane schrijft zich eigen overal in. Haar teksten beginnen op wartaal te lijken, egomonomaan gebral.

 9. Van het Van Gogh syndroom kun je nog afkomen, maar dat gebrek aan ‘ergens de humor van in kunnen zien’, da wee’k nog zo net niet.

 10. Dat ‘gefrustreerd’ was niet eens een verwijt aan Van Koningsbruggen, meer een constatering van algemene aard. Zo’n man wordt een decennium lang (terecht) uiterst hooggeschat, is voortdurend op de tv dan wel in het museum aanwezig met zijn werk en in alle boekjes uit die tijd over kunst komt hij voor. Als de aandacht dan eens een weekje wat minder is word men ongemakkelijk, en na een stil jaar raakt men makkelijk licht gefrustreerd. De schuld moet ergens gezocht worden. Na een tiental stille jaren is men inmiddels woedend. Zoiets, een neiging daartoe, was ook al te lezen in het interview dat Hans den Hartog Jager met Van Koningsbruggen had, gepubliceerd in dHJ’s verzamelbundel ‘Verf’.
  Een kunstenaar kan nu eenmaal bijna niet altijd in de warme belangstelling staan, dertig, veertig jaar lang. Terwijl hij dat wel graag wil, en zelfs moet, soms.
  Het in de fik steken van houten bijgebouwtjes tenslotte kan een uitdrukking zijn van de schuld voor hele mislukte levens bij anderen zoeken, maar ook gewone menselijke woede wegens het in gevaar zijn van een woning. Of de kunstenaar in kwestie knettergek is kan daaruit inderdaad niet afgeleid worden, het was meer een wilde speculatie mijnerzijds.

 11. Je zult nou nooit eens een applausje horen voor s’mans particuliere initiatief om de onzalige plannen van de heren planners en bestemmers eens te dwarsbomen.
  Waarom deze zorg omtrent het woongenot meteen verbinden met Het Beeld des Kunstenaars?

  Als een schoenmaker zoiets lapt, is dan meteen de frustratie omtrent het niet bereiken van het LapWalhalla in het spel?

  Kom op..

 12. Van Koningsbrugge was gewoon goed en daardoor nog steeds relevant , mischien alleen in retrospect , maar toch een held.
  Door het in brandsteken van bijgebouwtjes verandert dat niet voor mij .

 13. Die vind ik goed: quote “Van Koningsbrugge was gewoon goed en daardoor nog steeds relevant”.

  Daar kan het publieke en populaire van Gogh-syndroom dat slechts in de perceptie van de spektakel en sensatiecultuur leeft, nog een puntje aan zuigen.
  Dat was gewoon nooit goed en in feite dus niet relevant.

 14. het van Gogh-syndroom zuigt puntjes?

  Wellicht is s’mans particuliere initiatief inderdaad een applausje waard?
  Het is opvallend dat deze actie gekoppeld wordt aan zijn werk/carriere
  zijn daar meer voorbeelden van ?
  behalve Theo Maassen die diverse acties op zijn naam heeft staan

 15. Jules Croiset had ook niet veel carriere meer. En nu moet Van Koningsbruggen tot maart in het gevang zitten, las ik. Dat is niet mis, en mag ie dan schilderen in zijn cel? Moeten we hem geen kaartjes sturen?

 16. Opgoogelen van nieuws over van Koningsbruggen gaf gratis de volgende advertentie mee:

  Gesponsorde Koppelingen
  Rob van koningsbruggen
  Aanbieding: Rob van koningsbruggen
  Thuisbezorgen of Afhalen bij Bruna!
  http://www.Bruna.nl

 17. De Bruna-link is een symptoom van het syndroom van Google, niet hetzelfde als het syndroom van VanGogh-maar heeft toch ook alle kenmerken van een flinke vertekening van de perceptie van de desbetreffende patient.

  Zitten tot maart is inderdaad erg zwaar. Jules Croiset is dat niet de achterneef van van Gogh?

 18. Wat is nu eigenlijk precies ‘de tragiek’ waar in de kop naar verwezen wordt ?
  Dat hij iets in de fik steekt, dat hij een jaar moet zitten of dat er geen hedendaagse schilder meer aan hem refereert ?
  Of is de werkelijke tragiek gelegen in het feiet dat hij naar aanleiding van dit voorval met een verwijzing naar ‘zijn tragiek’ wordt aangehaald ?

 19. De klucht continues:

  “Kunstenaar Van Koningsbruggen van bed gelicht

  den oever – ,,Ik ben misschien gek, maar die gedeputeerde Ton Hooijmaijers is krankzinnig.” Beeldend kunstenaar Rob van Koningsbruggen is woedend. Voor de tweede keer in korte tijd werd hij onlangs in alle vroegte door de politie van zijn bed gelicht, beschuldigd van stalking van de provinciebestuurder.

  Politicus Hooijmaijers houdt op internet een weblog bij, een digitaal dagboek. Daarin beschrijft hij onder andere zijn belevenissen ten aanzien van het Wieringerrandmeer. Van Koningsbruggen: ,,Hij biedt de mogelijkheid te reageren. Nou, dat doe ik. Maar dat is toch geen stalking?””

  http://www.nhd.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article3065693.ece?secId=529

 20. Provinciale Staten van Noord-Holland
  hebben ingestemd met de aanleg van het
  Wieringerrandmeer.Dat is een nieuw
  watergebied van acht bij twee kilometer
  in de kop van Noord-Holland.Hierdoor
  wordt Wieringen weer net als vroeger
  een eiland.41 statenleden stemden voor
  en 13 tegen.

  Het waddeneiland Wieringen werd 78 jaar
  geleden vastgemaakt aan de kop van
  Noord-Holland.Het was het eerste grote
  inpolderingsproject van ingenieur Lely.

  Het gebied wordt in 2013 teruggegeven
  aan het water.Dertig boerenbedrijven
  moeten verdwijnen.Het Wieringerrandmeer
  moet meer toeristen aantrekken.

  (teletekst)

 21. lees vandaag de krant , jammer dat van koningsbruggen niet wordt aangehaald als een zogenaamde klokkenluider, en dat er hem verontschuldigingen worden aangeboden

 22. Had het ff moeten lezen uiteraard. Ironisch toch allemaal.
  Daar zit een goed schilderij in.

 23. Yep, ik denk dat je blij mag zijn dat er niet weer zo’n toeristische hotspot gebouwd wordt.

 24. “De onderhandelingen over het Wieringerrandmeer werden gevoerd door ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), nu middelpunt is van een groot corruptieonderzoek. Justitie verdenkt Hooijmaijers ervan steekpenningen te hebben aangenomen ter waarde van 2 miljoen euro. Justitie onderzoekt onder meer Hooijmaijers betrokkenheid bij een groot ontwikkelingsproject in de Bloemendaler Polder, tussen Muiden en Weesp.”

  http://www.nrc.nl/economie/article2638414.ece/Noord-Holland_stopt_met_bouwproject_Wieringerrandmeer

  Van Koningsbruggen krijgt steeds meer gelijk.

 25. wat ik er van begrijp is dat de bouw is stopgezet, geen muur, geen water, geen huizenhoge flatgebouwen vanwaaruit men het atelier in kan kijken, als de kosten niet al te hoog zijn heeft hij toch voor elkaar gekregen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*