IFFR: AFR

afr

AFR is JFK op zijn Deens.

Meta Louise Foldager en Morten Hartz Kaplers

Een stikzenuwachtige regisseur Morten Kaplers met producente Meta Foldager in total control. De eerste vijf minuten van de enige kopie van de film blijken aan gort: een fijne wereldpremiere.

Een Deense semi-documentaire over de moord op president Rasmussen – en die van zijn moordenaar – aan de hand van uitspraken van acteurs en van veel, heel veel politici. Een soort geenstijl tv, maar dan vanuit een ander politiek spectrum: negers in Afrika hebben weinig eten en ook homo’s hebben het lang niet altijd even gemakkelijk. Een glansrijke verdraaiing van uitspraken – het lijkt wel alsof PrittStift achter de knoppen zit – en geconfabuleer van feiten van heb ik jou daar moeten zorg dragen voor een feit en fictie ruilspel dat tot verrassing en vervreemding leidt maar doet dat door onevenwichtige ronduit rommelige compositie net niet.

Gegarandeerd dat deze film in Denemarken zorgt voor ophef en vertier, de prescreening daar shellshockte de verzamelde distributeurs, maar wie niet op de hoogte is van de Deense politiek onderscheidt acteur en politicus minder snel en moet zich tevreden stellen met de belofte van een mager uitgevoerd fout concept.

Met de groeten van Folkert van der G.: de regisseur heeft dankbaar gebruik gemaakt van de moord op Pim Fortuyn. Daar werden de lokale politici over doorgezaagd. Ze zien hun van respect doordesemde uitspraken in gans andere context terug. Ik ben benieuwd hoe stappen ondernemen klinkt op zijn Deens.

Dat zou wel eens het meest interessante aspect van de film kunnen zijn: hoe sleept het na.

Noot: met een bijrol voor beelden van de zelfmoordmachine van Erik Hobijn: Delusion of Self Immolation. Als de latere moordenaar van Rasmussen even de weg kwijt is vlucht hij naar Holland. Daar is men dol op gekke types die zich niet helemaal senang voelen. Een ritje in de zelfmoordmachine brengt hem echter weer helemaal bij zijn positieven.

filmfestivalrotterdam.com/ned/search/film.a[…]31ffa8d244b

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*