St(r)aatterreur in Rotterdam

St(r)aatterreur

Bruut geconfisceerde reclameruimte. Kan de economie zulks wel aan?

Opgepakt en vastgezet wegens wildplakkerij in het Rotterdamse stadje R. afgelopen woensdag zeven februari, vier anoniempjes. Zou je denken. De initiele reden tot inhechtenisneming van de vier posterplakkers werd fermer geformuleerd: verdenking van staatsondermijnende activiteiten. Met een gratis nachtje overblijven in de cel als politioneel resultaat. En een ontmoeting met een rechter die zich zal beraden over dit en dat en zus en zo in het verschiet.

Een goede zaak. De openbare ruimte moet immers van ons allemaal blijven. Er hangen niet voor niets overal camera’s.

Domper op de pret?

“[…] op het inbeslagname formulier stond met een specifieke numerieke code dat het ‘Kunst’ betrof.”

St(r)aatterreur

Een voorbeeldige poster

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

23 Comments

 1. smaakt naar mee (afbeeldingen en) info.
  waaronder ook: van wie waren deze kunstuitingen?

 2. > waaronder ook: van wie waren deze kunstuitingen?

  Dat houden ze voor zich maar ze zijn wel goed in publiciteit. “3 heren, een dame, 2 ontwerpers, een fotograaf en all-round kunstenares; […] Beschouw het als een ‘kunstproject’ in wording, een twist aan de negatieve geladenheid van de vraagstukken rond privacy/openbare ruimte/identiteit/(pseudo-)veiligheid, bedoeld om op een steeds minder vrijblijvende wijze aan het denken te zetten.” Wellicht later meer.

  (Wooster heeft een andere poster geplaatst heer Post.)

 3. Wilplakken..ok. Kun je verwachten. Staatsondermijnend slaat als een lul op een drumstel zogezegd. Hoe staatsondermijnend kan een poster nou werkelijk zijn? Ben benieuwd of hier nog meer nieuws op volgt.

 4. tja, zolang je niets over Rita of Geert Wilders gebruikt dan loopt alles met een sisser af (een nachtje cel stelt niet zo veel voor) … of zijn de afgebeelde personen gezochte columbiaanse overvallers? Het zal wel weer een reclame zijn voor een hip biermerk (After Dark), die gast lijkt best op een Amstel drinker!

 5. hee
  waarom lijk ik zo verdomd veel op die chagrijnige terrorist op die witte poster.Word ik gezocht en zo ja waarvoor?

 6. “.very interesting to see how we worked with the composion drawings, it took quite a while before they finally got it. So our mission was quite successful!”

  wat een zot verhaaltje zeg.
  en dan nog over posters die in cultuurframes zijn geplakt. daar zijn die dingen toch voor?

  “At first they thought we were some kind of terrorists” hoedatzo?

 7. @jeroen: foute quote toch?, de helft is volgens mij weggelaten. Je was er niet bij, of toch wel? Die zgn cultuurframes zijn betaald door instanties en worden strak schoongehouden, geen sticker oid wordt erop “getolereerd”. Denk dat je laatste ‘quote’ slaat op de reactie van de pliessie?

 8. nee, ik heb hier niets mee te maken en hou me hier verre van

  uitgaande van plaatjes en textjehoudt wat mij
  betreft de score danook niet over als geslaagde interventie kunst:
  poging: 6
  uitvoering: 3

  we wachten de uitkomst van de officier van justitie verder nog even af.

 9. @rt: doen joh.
  @jeroen: probeer het nog eens, maar dan helder. pfffff wat een verongelijkt gedoe, als zo duidelijk is dat je er buiten staat, hou je er dan ook buiten.

 10. @Siebe:
  Bewust tendentieuze opschrijverij blijkt eens temeer wellicht gevaarlijk. U citeert “De openbare ruimte moet immers van ons allemaal blijven” daar waar de toevoeging “Er hangen niet voor niets overal camera’s” mi boekdelen spreekt.

  Het gebruik van het woord “immers” in dat citaat is op zich al stuitend genoeg.

 11. @Maarten: zij lijken te werken voor de maatschappij..

  Aldus, als ik AD (van vandaag!)pag 5 van Rotterdam-Dichtbij moet geloven.
  Daar wordt ook gesproken over een collectief.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*