About Jeroen Bosch 4615 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

50 Comments

 1. saw it that morning. that sucks. artbbq is (was) one of my first stop in the morning.

 2. Heel erg jammer. Veel updates, geweldige archivering van kunstenaars en (cultuur)logs, uiterst democratisch in plaatsing van nieuw werk en zeer Rotterdams. Veel dank aan Ron voor zijn ‘engagement’.

 3. Door het unieke karakter van artbbq laat het een gat achter dat niet snel zal worden opgevuld door de andere kunstlogs. Het is in m’n ogen al zeer bijzonder dat Ron het in z’n eentje 4 jaar lang heeft volgehouden vooral als je bedenkt dat hij er daarnaast ook een een kunstpraktijk op nahoudt.
  Wellicht is dit een plek om een discussie te beginnen over de toekomst van de Nldse kunstlogs. Want het lijkt erop dat bij Hinke (een andere unieke oudgediende) de fut er momenteel ook een beetje uit is, laatste update 18 maart. De vraag waarmee ik zou willen openen, is een kunstlog door een kunstenaar met kunstpraktijk wel levensvatbaar op langere termijn als het onderwerp niet het eigen werk betreft of moet zoiets juist aan andere specialisten worden overgelaten of is misschien een format als trendbeheer de toekomst, waarin diverse kunstenaars en liefhebbers af en toe gewoon wat posten?

  Overigens wil ik wat dit betreft nog even wijzen op Kees Koomen die z’n weblog inmiddels alweer meer dan 3 jaar in hoog tempo van updates voorziet. Petje daarvoor.

 4. Ik hoop dat het door kunstenaars wordt voortgezet, want voor je het weet wordt het door reclamejongens of ambtenaren gedaan (of reclamejongens in opdracht van ambtenaren). Misschien Trendbeheer licht aanpassen met een agenda en een kunstenaarsindex?

 5. Ellen Rodenberg zegt het zo “de suggestie (peter luining ) om een discussie te starten over een toekomst voor Nederlandse kunstlogs is wel een pleister op de wonde maar pakt niet de bron aan. de bron zit namelijk in de bezieling van de maker.” (Link met meer tekst)

  Jep en precies zo: op een dag gaat het slijten en Ron trekt resoluut de stekker eruit ipv beetje bij beetje af te sterven. Hulde en respect maar ja wel jammer.

  Daarmee wordt wel in ene een gat geslagen. Less is more geldt nu juist niet op internet en de spoeling kwa artlog is dunner nog dan het aantal reguliere logs.

  Of er vers bloed gaat opstaan “Wie het jammer vindt dat ik ermee stop nodig ik van harte uit zelf een kunstlog te beginnen!” het zal mij benieuwen.

 6. @rvde
  “Misschien Trendbeheer licht aanpassen met een agenda en een kunstenaarsindex?”

  Yeah right. Jij weet hoeveel werk dat is!

 7. Gaat dat niet vanzelf dan met wordpress? Bovendien stilstaan is achteruitgaan. Het omkatten (zo zeggen die dat toch) is een klus waar weer een einde aan komt. Aan de inhoud op peil houden komt nooit een einde, maar dat zou je met een groep kunnen doen.

 8. Nee! 80 miljoen blogs…zoveel shit en Ron kapt ermee? Hee, is dat geen feestje waard? Kunnen we niet ergens een farewell-feestje doen?

 9. Strak plan: voorstel trendbeheer presenteert artBBQ @ Het Wilde Weten vrijdag 27 april – een stralende dag.

  Muzak wordt verzorgd door de heer Auratheft en De Kolonel Presenteert. (Ron mag natuurlijk zelf ook muzak mede nemen.)

 10. en zo was er weer een hernieuwde alt0169-analoge rotterdamse webartmastermeeting geboren (wanneer was de officiele laatste? ergens in 1999 @ cafédizzie?)
  looking forward!

 11. Ik heb nog wel wat heerlijke herrie die ik dolgraag wil draaien! Tegen de flyer wil ik me ook wel aanbemoeien als dat zo uitkomt.

 12. Beetje laat, want HEEL druk: via deze weg ook nog even RESPECT Ron!
  Die 27e lijkt me wel, het wilde weten is een goede tent, hakkûh gozâhs!

 13. Ron laat alsjeblieft je bbq nog een tijdje branden. Ken dat?
  want al wordt ie niet meer ge-update, ik ben ook dol op terugblikken en snuffelen in dit giga archief.
  misschien moet je um voor veel poen verkopen met als eis dat er niets af en niets erbij mag. (hoewel geld altijd iets smerigs gaat doen met zoiets puurs als dit) een historisch document.
  e.v. met voortdurend verwijzingen vanuit andere sites naar dit gouden Rotterdams kunstinitiatief.
  Ron provisiat met je besluit. dat er maar mooie spinoffs van moge kome.

 14. “Ellen Rodenberg zegt het zo “de suggestie (peter luining ) om een discussie te starten over een toekomst voor Nederlandse kunstlogs is wel een pleister op de wonde maar pakt niet de bron aan. de bron zit namelijk in de bezieling van de maker.””

  Ik kan het natuurlijk niet meer dan eens zijn met deze stelling. Waarom mij het opstarten van deze discussie echter de moeite waard lijkt is dat er nogal wat factoren zijn die een rol kunnen spelen om met een weblog bezig te zijn en ermee door te gaan. Zoals daar bv zijn: een visie die je perse wilt uitdragen, de hoeveelheid verkeer die je log krijgt of de hoeveelheid (persoonlijke) response die je krijgt. Kortom een discussie en het uitwisselen van ervaringen kan makers van weblogs nieuwe inspiratie geven om door te gaan of om andere keuzes te maken (bv stoppen met eigen weblog en doorgaan in een samenwerkingsverband). Daarnaast kan een open discussie anderen wellicht inspireren om zelf een log te beginnen.

 15. “artBBQ @ Het Wilde Weten vrijdag 27 april” Goed idee! Laat even weten als het definitief is.

  “1999 @ cafédizzie?” Ha, daar was ik volgens mij ook al van de partij :)

 16. We moeten de koppen maar eens bijeen steken. Ik vind het een goed idee. Ik vraag me af of Benno van Galeries.nl niet op een of andere manier te bewegen zou zijn om via een (door individuele loggers aan te passen) rss feed eenieder van gepaste te publiceren informatie te voorzien (agenda per galerie en kunstenaar naar keuze, extra’s als kunstenaars c.v’s en links naar homepages). Op galeries kun je geloof ik al zoiets binnen de site doen met “Favorieten”.
  Artbbq blijft nog wel even staan. Ik ga tzt het blog wel in een andere map zetten om de datastroom wat in te dammen (Vorige maand 16gb verkeer en 23915 unieke bezoekers waarvan erg veel ‘ruis’) Maar verkopen voor veel geld .. tja, kan ook.

 17. overdragen is ook een kunst!
  ben laatst zelf met de organisatie van iets gestopt.
  terwijl ik daar al langer mee zat, kwam dat voor de rest een beetje erg plotseling. achteraf moet ik zeggen, dat het niet echt slim en professioneel van mij was om dusdanig uit het niets te stoppen. ik had het met beleid aan andere moeten overdragen. zodat het niet in het niets valt, maar het werk voortgezet kan worden. zou anders zonde van het reeds verrichtte werk zijn.
  ben benieuwd! en hoop op een vervolg van artbbq.
  hoe dan ook.

 18. Merci à BBQ,

  Quattre belles années de découverte via ce site, toutes les bonnes choses ont une fin.

  Merci à vous cher Ron van der Ende.

  camille laurelli

 19. @Anne,
  Overdracht is leuk als er iemand is die het van je over kan nemen. In mijn geval is er geen ‘rest’. Ik ben alleen. Ik vind het wel goed om op deze manier deze ruimte gewoon ineens helemaal vrij te geven. Ik ben benieuwd of er iets mee gebeurd.

 20. Hinke zat een beetje te slapen – nou ja, hard te werken aan analoge zaken – en miste het einde zomaar. De bezieling van de maker, ja dat is het hem precies, zelf passeerde ik deze maand mijn vijfde jubileum en het gaat trager en trager. Maar aangezien ik mijn log ooit voor mezelf begon, als goede en leuke aanleiding voor tentoonstellings- en museumbezoek, geef ik het nog niet zomaar op. Dat de lezers het af en toe moeten missen is dan jammer, tenslotte is het ( voor de meesten van ons dan, andere pakken het slimmer aan :) allemaal liefdewerk oud papier.

 21. Op weg naar mijn zevende verjaardag, mét daarnaast een eigen praktijk, heb ik het nergens meer over, behalve over mezelf, hoewel ik soms weer even zin heb en een soort van opleving door moet maken. Dat is echter meestal gelukkig maar van korte duur.
  Jammer dus, dat Ron stopt, maar dus, wat ik zeg, begrijpelijk. Het is de keuze, hierboven al genoemd: langzamer worden, tot doodbloedens aan toe, of het mes erin.
  Lang leve de natuur. Of zoiets.

 22. Ik vind het idee van een log nog steeds wel levensvatbaar.

  Who knows begin ik er wel 1.

 23. Ha Ron, pas toen ik eenmaal ver weg van de bron zat – over de grens met Rijswijk – ontdekte ik ArtBBQ. Vooral fantastisch om op ‘een’ hoogte te blijven. Ook steengoeie culinaire tussenwerpsels! En je muziek! Waarschijnlijk en hopelijk zet je al je (on)hebbelijkheden in andere sferen door. Voor mij is ArtBBQ een heel inspirerende newsgrill geweest en dat zal ik missen. Een monument op digitale kooltjes. Dat moet op zijn minst in een belangrijk archief belanden.
  Als ik niet stijf als een plank van het surfen ben, kom ik uitblazen de 27e.

 24. Of zoals in mijn oude atelier door het krakersvolk op de muur was gespoten: De Kunst is dood: Weigert haar lijk te consumeren!

 25. Web logs zijn voor merendeel het gras en speel veld van autistische inslag dit is geen verwijd maar een vaststelling in een sausje van kroegpraat al soms kluizenaars redevoering kinderpoëzie album
  er is meer dan copy cat en plak en knipwerk zij die geen eigen inbrengen hebben haan dood aan bun out wat ik mis is begeestering rebellie heel veel esthetica en poëzie gevoel
  waar zijn de sjamanen waar is het charisma
  is het enkel hier om te doen een groot plak boek nou dan heb u u levens vreugde tot zo lang u prit stift het uit houd en enkel aan te vinken wat het meerdeel van de kunst bende achter de staarten lopen benoem en beschrijf
  maak nou verdomme zelf u toppers als zij die in het markt spectrum het niet mee nodig hebben !

  waneer komen site met eigen foto’s eigen teksten mooi vormgeving kortom het is zo kil

  veldwerk is de enge overleefkans die gezien zal worden
  of vinden wij hier op nieuw de wetten van de pers en media uit

  creativiteit
  er is meer dan een for mad
  weblogers zijn de radiopiraten van weleer nostalgie gedachtes overspoel het log veld al nu wat komt wat ha evolutie en door breken van het verwachting patroon daar draait het om en niet ondergespit met ego document voor zelfbevlekking
  met geheime teller gekoppeld aan dit pamflet spiegel met in alle kleur de ware eigen naam
  he hoe groot is die van jou primitieve gedachtes
  stedelijk overleving padvinder gepield
  angst zweet gestold van de degenereerde kunstenaar of hobby auteur flut filosoof
  Is dit een veredelde kopie center en link bar
  Idealisme kan bestaan zonder externe support
  inboet in eigen levens doelen en geen oogkleppen en voor al vernieuwing er is meer dan Nederland op de wereldwijde kaart van niet gesubsidieerde kunstenaars front waar het ook om te doen is aandacht schreeuwen en geeuwen
  zo als altijd originaliteit en levensvreugde heef de langste adem
  laat u vooral blijven prikkelen
  dus ave bbq
  Allah wat zal komen

 26. Een weblog moet uiteraard ‘aanwezig’ zijn. De voormalige artbbq-site bijvoorbeeld was wel erg plezant. Daarom vragen wij een manifest om het kunst-weblog als medium niet weg te stoppen. Een kunst-weblog mag echter ook geen vreemd lichaam worden als informatie tableaud. Anders krijg je afstotingsverschijnselen.

 27. wallen breken vallen. Vallen knallen.
  Valt knettert knal.

  Flikkeren pinkelen kringen breken kringen bouwen
  geboren worden horden
  van geluw groen licht
  lichten dansen schicht.

  frase uit GNOMENDANS van Paul van Ostaijen

  groeten,
  J. Hoet

 28. OVERSPANNEN GEHEMELTE
  DIERLIJKE CULTURELE SPATADEREN
  NIMMENDAL EN BLOEMENDAAL
  KRUIDENBITTER EN ZOETE WRAAK

  THANS ZAL DE AS
  VAN ART-BBQ IN VLAANDEREN
  WAAIEN
  WAAR HET GEMIS IN CULTUURLAND
  ZONDER ONZE RON
  WAARLIJK DOEN WENEN,
  O ARTBLOG
  WAAR ZIJT GIJ HEEN?

  WAAROM?
  WAAROM?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*