Christoph Büchel: knutselkoning of kermisklant

“Because of concerns about legal action by Mr. Büchel, museum workers have shielded all the huge objects in the warehouse from view with tall plastic tarps.” (Link)

De kunstenaar als theatermaker / decorontwerper – Keith Tyson, Urs Fischer, Carsten Höller – moet natuurlijk wel strak begeleid en in de gaten worden gehouden. Andersom moet de kunstenaar als productiedesigner oog houden op correcte uitvoering.

Christoph Büchel – in het artikel verder Mr. Büchel – overschrijdt wat budgetten en blijft maar knutselen en het Massachusetts MOCA besluit om dan maar een onvoltooide tentoonstelling open te gooien.

Amerika zou Amerika niet zijn als legal blabber niet de boventoon zou gaan voeren en dat is nu zo aardig aan deze opening: het werk wordt op zijn Christo’s getoond om lawsuits te voorkomen. Juristenkermis is wat rest.

“On Saturday it will open the doors to the show anyway, without Mr. Büchel’s permission or cooperation.

But there is a catch, one that seems in keeping with the surreal nature of the artwork itself. Because of concerns about legal action by Mr. Büchel, the museum will shield all the huge objects in the warehouse from view with tall plastic tarps, as if Christo and Jeanne-Claude had intervened at the last minute.”

Mr. Büchel zelf is ondertussen busy – elders:

“Cornelia Providoli, a director of Hauser & Wirth, Mr. Büchel’s gallery in Zurich, said yesterday that Mr. Büchel was working on an exhibition that was about to open in London and was unable to comment, though she said he intended to do so later.”

nytimes.com/2007/05/22/arts/de[…]ssnyt&emc=rss

Christoph Bügel bij Hauser & Wirth:
ghw.ch/artists/portrait.php?artist_id=35

About Jeroen Bosch 4651 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*