Sneak Preview Lantaren-Venster: Yokohama Mary

yokohama-mary.jpg

Yokohama Mary, Takayuki Nakamura, 2006

Als voorproefje van de tweede editie van het Japanse filmfestival Camera Japan, toonde Lantaren-Venster gisteren een documentaire over het leven van Yokohama Mary, de prostituee die in het vlak-na-oorlogse Yokohama meegroeit met de stad: de stad wordt opgebouwd uit de puinhopen van de tweede wereldoorlog en zij groeit mee, maar wordt steeds ouder en excentrieker. In 1995 verdwijnt ze plots.

Japanse films hebben de reputatie om voor fijnproevers te zijn. Dit komt omdat ze nogal eens wat te raden over laten: je moet (soms) aardig wat moeite moet doen om de bedoeling van de regisseur goed te vatten (krukkige Engelse ondertitels helpen daar meestal ook niet bij). Bij deze documentaire is de portee gelukkig goed te raden: iemand heeft de camera gewoon vergeten uit te zetten, en dat voor 62 minuten te lang. In de film komen vooral pratende hoofden langs: buurtgenoten, collega’s, lokale penose, etc. De aan het begin geschetste verdwijning blijkt helemaal geen verdwijning, en totaal gebrek aan spanning maakt ook dat je de uiteindelijke ontknoping je weinig interesseert. De ondertiteling maakt ergens gewag van een denkbaar uniek Japans beroep: ‘sex industry journalist’.

Komende woensdag opent Camera Japan officieel. Deze preview is hopelijk niet tekenend voor de rest van het programma, want de Japanse film heeft weldegelijk meer te bieden.

www.camerajapan.nl/2007/news.html

imdb.com/title/tt0794401/

3 Comments

  1. Niet alleen snurk en saai: ook nog eens een erg slechte documentaire, antireclame voor het festival, een bedroevende sniek.

    Maar dan al die blije gezichtjes toen de film eindelijk afgelopen bleek en er eindelijk bier gedronken kon worden! je kunt de werkweek maar beter goed beginnen.

  2. Klopt, het is wel een van de dieptepunten van de sniek van het afgelopen jaar. Dan verheugt men zich wel op een biertje.

    De sniek-scheurkaarten zouden er zo uit moeten zien: matig/slecht/hilarisch slecht/Unter den Palmen.

  3. Ja! Unter den Palmen. Daarmee werd de lat voor allerslechtste film inderdaad weer stukken lager gelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*