Dagje Amsterdam

(Een bijdrage van onze Amsterdamse gelegenheidscorrespondent Jeroen Jongeleen.)

Ik zeg je, zo’n ritje Amsterdam loont de moeite! Gister een kei van een opening. Locatie: Vrije Universiteit, Exposorium. Motief: 40-jarig bestaan van de expositieruimte in de gang naast de centrale hal, of toch in ieder geval ‘kunstbeleid op de VU’. Meer dan een tiental kunstenaars toonden oud en nieuw werk naast elkaar.

In vogelvlucht:

vliegtuig1.jpg

Inderdaad geen Rothko maar een originele Toon Teeken. Daarnaast een reconstructie van eigen werk door Toon Verhoef.

vliegtuig2.jpg

Een nieuw werk van Carla Klein. (Exclusief tafel.)

vliegtuig3.jpg

In goud omgezette kawgummetjes van Ted Noten, gewoon samen met het doosje waarmee het via de post binnen kwam.

vlieftuig4.jpg

Abner Preis in actie als bezoeker, hier in samenspraak met Esmé Valk (site omgekat!).

vliegtuig5.jpg

Esmé nogmaals, dit keer als projectiescherm van haar eigen broodportret.

vlieftuig6.jpg

Verder nog met werk van niemand minder dan Gijs Frieling, Peter Struycken, Philip Akkerman, Jan van den Dobbelsteen, GeKarel van der Sterren, uw eigen ondergetekende gelegenheidscorrespondent en nog vele vele anderen.

Aansluitend de volgende dag de feestelijke lancering van Het Grootste Multischerm op het plein, in de naam van het Virtuele Museum Zuidas ism. Stichting Kunst en Openbare Ruimte, Amsterdam. Meer titels “Moving Images in Public Space” op wat dan officieel doorgaat als “Contemporary Artscreen Zuidas”, yeah baby!
Het geheel samengesteld door Jan Schuijren.

virtueel-museum.nl

vliegtuig7.jpg

Na het gebruikelijke openingswoordje door naar ik meende de president van de Zuidas, was het de aftrap aan het publiek…

vliegtuig8.jpg

…alwaar de beelden vanuit de bal live en direct op het videoscherm te zien waren, gepresenteerd als performancewerk van Luna Maurer en Roel Wouters.

vliegtuig9.jpg

Het publiek was er duidelijk op gekleed.

Helaas moest ik na het eerste filmpje afhaken om vervolgens weer in de file aan te sluiten. Rotterdam kan soms zoo ver weg zijn van Amsterdam.

vliegtuig11.jpg

Al met al een overtuigende voorzet voor de groots opgezetten groepstentoonstelling ‘Living the City’ welke in Platform 21 geopend zal worden – as zaterdag 14 oktober, va. 16:00uur.
[Katja Mate, Craig Walsh, Jeroen Jongeleen, Dagmar Keller & Martin Wittwer, Michel François]

Tot slot zou ik graag af willen sluiten met nog een laatste Amsterdam-haiku, als opgepikt in de straten van aldaar gisteravond:

vliegtuig12.jpg

Wellicht tot dan en daar, goede groet,
jeroen j te r

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. Ja Ja, de VU is wel een geheimtip voor wie het weten wil! Jammer dat ze de laatste tijd niet meer zo actief zijn, dit jubileum zegt meer over het verleden. Dat de zuidas met kunst wordt opgepimpt heeft weer met corporate image te maken: het zijn de toeters en bellen die doen verdienen!

  2. volgens mij als ervaringsdeskundige zit het iets anders in elkaar – het exposorium wil heus nog wel en ook de werken vallen zeker van slechte kwaliteit niet uit elkaar, noch blinken ze uit in gedateerdheid, maar het managementbureau van de VU zelf zou het een worst wezen wat er zoal wordt getoond ,evenals 87% van de passanten die langs en door het werk stromen van de ene collegezaal naar de andere.
    ..hoe het ook zij, een uitdaging voor de een, geen voor een ander, en nog gratis ook!

    (https://trendbeheer.com/2007/01/18/jeroen-jongeleen/)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*