About Jeroen Bosch 4735 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

 1. Voor de geinteresseerden: de zaaltekst

  PROJECTRUIMTE | Jeroen Evertz (1973, Trintelen)
  Madison Mystery Charger

  Jeroen Evertz is geïnteresseerd in het gelijktijdig bestaan van verschillende realiteiten, in het spel tussen fictie en non-fictie. Hoe dit beoordeeld wordt, is immers nauw verbonden met ieders individuele ervaringen: ‘the truth is all in how you see it…’.

  Met gebruik van eenvoudige materialen (karton, plakband, gevonden boeken en oude videobanden) bouwt Evertz in de Projectruimte een wereld waarin onderzoek naar de betekenis van begrippen als ‘restraint’, ‘umheimlich’ en ‘verloren zijn’ een rol speelt. Hij probeert zo zijn fascinatie voor de vervreemdende werking die film en muziek kunnen hebben op de beleving van de realiteit, vorm te geven.

  Evertzs nieuwe installatie in de Projectruimte van de Stadsgalerij is een hommage aan Fred Madison, de intrigerende hoofdpersoon uit de film ‘Lost Highway’(1997) van David Lynch. Dit filmpersonage betreedt ruimtes waarin het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid niet altijd helder is; het tekent de dunne grens tussen waanzin en beheersing. Evertz meent dat de Projectruimte iets weg heeft van de ruimtes die voorkomen in de film en die vaak doen denken tussenruimtes, ‘non-ruimtes’ als het ware.
  De teksten die deel uitmaken van de installatie zijn o.m. uitspraken van Madison en van de band Talking Heads (Road to Nowhere). Ze lijken meer helderheid te bieden over hoe de werkelijkheid gezien kan worden. Of wijkt de logica hierdoor nog verder van ons af?

  Niets is wat het misschien zou kunnen lijken en alles doet zich voor alsof
  het ooit iets anders had kunnen zijn.

  Opvallend in de installatie is de aanwezigheid van getallen: 21 videobanden met woorden die alle 7 letters hebben; 7 boeken die alle zijn opgeslagen op pagina 66. Zowel de videobanden als het lezen verwijzen terug naar ‘Lost Highway’, waarin het lezen synoniem staat voor het verhullen, en waarin het bespioneerde leven van de hoofdrolspeler wordt geregistreerd op tape.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*