Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2008

Winnaar categorie recensie: Christophe van Gerrewey

Winnaar categorie essay: Christophe van Gerrewey

“Het unanieme oordeel van de jury resulteerde in een verrassende dubbele winst voor Christophe Van Gerrewey. […] De jury was dermate onder de indruk van zijn persoonlijke, intelligente en bevlogen stukken dat zij besloot hem met zowel de prijs voor het beste essay als met de prijs voor de beste recensie te belonen.”

Het volledige juryrapport en de genomineerde essays en recensies staan online.

jongekunstkritiek.net

Ann Demeester rekt wat tijd. juryleden en sprekers uit Amsterdam en Belgie zijn nog niet gearriveerd.

Medeinitiator Nicolaus Schafhausen spreekt de zaal toe. Voor het eerst in het Nederlands!

Amsterdam is nog steeds niet gearriveerd. Steven van Teeseling vervangt Lex ter Braak.

Gesproken column van Hans den Hartog Jager

Oscar van den Boomgaard spreekt zijn Salomonsoordeel uit. Van de 72 inzendingen waren er drie goed genoeg voor nominatie.

Interview met de winnaar in het kwadraat Christophe van Gerrewey.

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Verliezend finaliste categorie recensie Moosje Goosen

11 Comments

 1. “Waar in de eeuwig kiftende kunstwereld der lage landen is de liefde en het enthousiasme voor de kunst gebleven? Waarom doet iedereen hier altijd zo zuur, terwijl de kunst ons niets dan goeds brengt?”

  Bij Trendbeheer natuurlijk! Elke dag weer een plezier voor het oog.

 2. Ondertussen bij de Groene Amsterdammer van afgelopen week de aardigste kritiek op de prijs voor de kunstkritiek.

  “Nee, zegt de jury, dat is allemaal niet de kunstkritiek die wij bedoelen, want dat gaat niet over de kunst die wij op het oog hebben. Die kunst is de moderne beeldende kunst, de moeilijke kunst van dames en heren die in witte zalen in slecht bezochte instellingen dingen doen met video of bijenwas. Die kunst.”

  (De prijs voor de kunstkritiek is opgezet door de Appel, Fonds BKVB en Witte de With.)

  “De criticus, de schrijver, zou een bemiddelaar moeten zijn, iemand die de poorten van het koninkrijk openzet, maar in het huidige systeem […] staat de criticus altijd aan de kant van de kunst. Hij woont binnen de muren. Hij houdt het systeem in ere. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is verleend aan een stuk waarover het systeem tevreden kan zijn. Het is een beetje alsof een schoolkind bij het defilé uit het hoofd De Schepping van Da Costa opzegt: een stukje beschaving waarbij de hofhouding tevreden knikt. Die mag blijven.”

  Lezen, het hele stuk:

  http://www.groene.nl/2008/42/KUNSTKRITIEK

 3. Mooie kritiek. De constatering van de initiatiefnemers van de prijs dat er weinig goede kritieken worden geschreven, was geen juiste. Ze missen de ontwikkelingen zoals 8weekly, tubelight, Trend etc die zich blijkbaar buiten hun gezichtsveld afspelen of waarin zoals Koen van de Groene niet de ‘juiste’ kritiek wordt geschreven. ‘Juiste’ zijnde de kritiek die zich richt op de kunst zoals ze gewenst en gedroomd wordt door de jury en die theoretisch ingebed kloppend en passend is. De opmerkingen over de geslotenheid van het systeem dat in feite geen publiek meer behoeft was een rake.
  En inderdaad als je je ogen niet openhoudt voor ontwikkelingen die zich langs je heen afspelen, lijkt er maar weinig gaande. Dat wil alleen niet zeggen dat dat zo is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*