Hans Theys @ Marcel Broothaers @ van Gogh @ Jan Bokma @ Nest, Den Haag

skullhead

Hans Theys gaat op in de installatie van Jan Bokma.

In het kader van Nestarchy II: Jan Bokma ‘Museum of Art’ de van Gogh serie kwam Hans Theys gisteren vertellen over het ‘Musee D’Art Moderne’ van Marcel Broodthaers.

011

De lezing van Hans Theys werd gepresenteerd in een, door Jan Bokma speciaal geconstrueerde setting met van Gogh banieren,

021

die verband houdt met het totaalproject over van Gogh door Bokma.

031

Bokma heeft ook een wat non-conventionele opstelling voor de lezing zelf bedacht; Hans Theys staat aan de ene kant op een podium, de projectie is aan de andere kant, het publiek zit er tussen en volgt de lezing als ware het een tennismatch.

Hans Theys zegt:  ‘I deplore’, maar neemt toch plaats en vertelt onder andere een verhaal over Raoul de Keyser.
Raoul de Keyser was blijkbaar geïrriteerd dat hij altijd gevraagd werd te vertellen over andere kunstenaars: “Ze vragen mij altijd iets te vertellen over andere kunstenaars, maar begrijpen ze dan niet dat ik egocentrisch ben en alleen over mezelf wil vertellen?”.

Geheel in lijn met dit verhaal gaat de lezing van Theys niet echt over Marcel Broodthaers, diens ‘Musee D’Art Moderne, van Gogh of Jan Bokma, maar over de ideeën en gedachten van Theys zelf.
Die blijken wel zeer de moeite waard.

041

Theys predikt als een volleerd dominee met overtuiging en charisma en weet de zaal twee uur lang geboeid te houden met verhalen over o.a. ‘hedendaagse kunst; de ziekte van de West Europese wereld’, ‘palmbomen en dromedarissen’ en ‘hoe absurd de gedachte van nationalistisch kunst’ is.

Net als bij een goede preek komen hemel en hel voorbij en is het publiek achteraf verrukt over het gebodene zonder het ooit goed na te kunnen vertellen.

4 Comments

 1. Begrijp ik dat goed uit het verhaal, was de lezing in het engelands? Zat er meer dan 1 niet-nederlandsspreker in de zaal, of was het de opzet van de avond? (Help, steelkoolverengelandisering, inderdaad de ‘de ziekte van de West Europese wereld’.)

 2. De eerste helft was in het Engelsch. Na de pauze was er behoefte in het publiek het gezoetvooisde vlaamsch van Theys aan te horen en werd tot spijt van niet nederlander Wimo Ambala Bayang overgegaan op het Nederlandsch.

 3. …gaat de lezing van Theys niet echt over Marcel Broodthaers,…

  Nou, dat vond ik nu nou juist niet. Volgens mij schetste Theys juist wel de hele tijd door: over hem, zijn charackter en ideen, zijn sociaal en personlijke omgeving. Dat was juist zo boeiend aan zijn lezing, dat alle aspekten waar hij het over had een eindbeeld over Broodthaers voormde. Eigenlijk dus net als de kunst van Broodhaers, die zich vormt uit all zijn werk.
  Ik vond het een echt boeiende lezing! Groet!

 4. …en ik ben zelf goed in schrijffouten…
  (dit kan nu weer worden ge-delete…)
  [(en dit dan over het gebruik van Engelse taal van Nederlanders… )]

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*