Keiko Sato en Arianne Olthaar @ Galerie West, Den Haag

potten-en-kannen

Keiko Seito en Arianne Olthaar exposeren bij Galerie West.

Er lijkt niet al te veel verband te zijn tussen het werk van Keiko Sato en Arianne Olthaar en de samenvoeging wordt ook niet geduid in het begeleidend schrijven van de galerie, dus ik ga er vanuit dat die op toeval berust.

overzicht1

Keiko Sato is in Den Haag voornamelijk bekend van haar peuken installatie bij Supermedium. Supermedium was destijds wat ruiger dan Galerie West nu en dat gaat ook op voor het werk. Het vieze en rommelige van de peuken is vervangen door losjes op kleur en toon gesorteerd porselijn, glas, pasta en hagelslag. De witte ondergrond en meer steriele materialen geven het geheel gelijk een wat meer Aziatisch en gebalanceerd gevoel. De negatieve connotatie van ongezonde vieze stinkende peuken mist een beetje.

keikodetail2

Het geheel ligt als grillige eilandjes verspreid door de galerie.

De hagelslag of pastavormpjes vormen af en toe lijntjes, halve tekeningen en andere bedachte structuren.
De prijs van de totaalinstallatie “The things they left behind” is ‘on request’ en dus is het fijn dat er ook direct verkoopbaar werk voorradig is.

verkoopkeiko1

Dat is dan wel iets conventioneler.

wagon2

Arianne Olthaar maakt sinds 1992 films met Marjolein van der Mey.
Meestal zijn het 8mm films en vaak worden absurde gegevens en verhalen gecombineerd met nostalgische beelden en gedateerde designs. Het Oostblok is behalve inspiratiebron vaak ook decor. De films worden bevolkt door dansende beren, hippemeisjes, indianen, russische minderjarige dronkaards, cavia´s, testpoezen, Haagse Harries, vreemde apen en mislukte hiphopjongeren.

wagon1

Een tijdje geleden ging Arianne Olthaar alleen op stap om alle oude dierentuinen van Europa te filmen op zoek naar de designs die ooit de hoop voor een nieuwe toekomst verbeelden en die achter waren gebleven in apenverblijven, bushokjes en andere half publieke ruimtes.

wagon3

Dankzij de muur was er in Oost Europa nog een hoop gedateerd publiek domein en Olthaar filmt het voordat ook dat verdwijnt tezamen met de idealen van haar jeugd.

Na de apenverblijven is het bij Galerie West nu de beurt aan de restauratiewagens. Voorbewegende verpoosruimtes die aan de ene kant luxe moeten uitstralen, maar aan de andere kant krappe beenruimte bieden en vergaan design dat is gebleven dankzij vastgeroestte tafels en ideeën.

wagon6

Waar bij Sato de ruigheid en viezigheid wat is verdwenen ontbreekt bij Olthaar de humor van eerder werk. De film is een sobere opsomming van scenes van verschillende restauratiewagons vanuit 1 statisch standpunt. Soms is er slechts beweging dankzij een wapperend gordijn of voorbijschietend landschap achter een klein raampje.

Het zorgt er wel voor dat het uitgangspunt van Olthaar duidelijker wordt; het publiek wordt minder afgeleid door gekke snor of rare situatie. Het absurde blijft ook nog wel dankzij de rare combinatie van een beeld van nu gevuld met beelden van vroeger en de vervreemdende wagons die eigenlijk niet eens voor menselijk gebruik ingericht lijken. Het gevoel beklijft dat de wagons tot aan het einde der reis leeg zullen blijven.

sarinna-missot

Sarinna Missot bestudeert het schrijven van de galerie.

Naast de ruimte met de film is nog een kijkdoos van Olthaar te vinden.

kijkdoos

De kijkdozen zijn altijd al Olthaars eigen producties geweest naast de gezamelijke films. Zelf vreest ze dat de oosblokdisco op schaal misschien iets minder is, maar het is een welkome aanvulling op de film.

zus

Arianne Olthaar heeft altijd veel assistentie gehad van haar zus die blij het eindproduct komt bekijken.

dancing-bear

Marjolijn van der Mey is de kwaadste niet en geeft Arianne Olthaar een mooi presentje; een dansende beer op miniformaat.

pers-bewerken

Keiko Sato bewerkt de toegestroomde pers.

Philip Peters geint wat met omstanders. Hij blijft wel een beetje bij Kees Koomen uit de buurt: “want voor je het weet sta je op zo’n internet kunstblog.”

poster1

In de Galerie West museumwinkel is voor weinig een echte Olthaar te verkrijgen.

perspopulariteit

Als je voor Trendbeheer fotografeert lacht iedereen naar je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*