David Claerbout ‘The shape of Time’ @ De Pont Tilburg

claerbout-01

‘Ruurlo, Borculoscheweg 1910’, een video uit 1997 waarin als enige detail de bladeren van de boom bewegen, collectie De Pont

Het is aan te raden om vooral veel tijd mee te nemen om het geheel te kunnen vatten. Claerbout onderzoekt de gegevens licht en tijd met veel prachtige videowerken.

depont.nl/nl/pers/persberichten/bericht/pers/247/

claerbout-02

claerbout-03

‘Reflecting Sunset’ uit 2003 toont het licht van een zonsondergang in real time. Het zijn daardoor miniscule veranderingen, die je pas na een tijd waar gaat nemen.

claerbout-04

In ‘Long Goodbuy’ (2007) zie je sterk vertraagd een vrouw thee schenken, terwijl de omgeving versneld donker wordt. Een niet te bevatten, melancholiek, haast schilderachtig videowerk

claerbout-05

Claerbout zet zijn videobeelden uit talloze apart opgenomen foto’s in elkaar. Zo blijken schijnbaar gewone opnames uit los van elkaar gefotografeerde achtergronden, kinderen en meeuwen te bestaan.

claerbout-06

claerbout-07

claerbout-08

In eerste instantie valt ‘White House’ hier geheel buiten. Het is een vrij bruut verhaal waarin een man een andere man op een vrij heftige manier vermoord. Maar achteraf blijkt het verhaal zich te herhalen. En terwijl het verhaal hetzelfde blijft, verandert het licht continu. De hele film duurt dertien en een half uur waarin de scene van een tiental minuten 73 keer door de acteurs gespeeld wordt
tot het geheel in duisternis eindigt.

claerbout-09

claerbout-10

In ‘Dancing Couples’ 2008 verschuift de lichtbron, je wordt in het midden gelaten in hoeverre ook de scene niet wellicht miniscuul beweegt.

Het is haast niet te fotograferen, maar nog t/m 28 juni te zien. Dus gaan! PRACHTIG!

depont.nl/nl/pers/persberichten/bericht/pers/247/

claerbout-11

Ook de vaste collectie bij De Pont is alsmaar weer mooi om te zien, zoals de groene ruimte van Marien Schouten. (Die net als ik dol op koperoxide is, al gebruik ik het in een andere hoeveelheid.)

claerbout-12

Richard Serra

claerbout-13

De ‘Grosse Geister’ van Thomas Schütte

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*