About [Redactie] 9013 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

18 Comments

 1. niet zo somber JB, het IVCOD voorstel voor een “Museum Voor Permanente Verbouwing” is na veel getouwtrek en een aantal begrijpelijke concessies eindelijk toch nog tot stand gekomen. Alleen jameer dat ons mooie instituut niet meedeeeld in al het feestgedruis, maar ja zo gaat dat.
  M

 2. Opmerkelijk:
  Alexander Ribbink ( Amstelveen, 1964) is chief operating officer en statutair bestuurder van navigatiebedrijf TomTom.

  Alexander Ribbink is tevens secretaris van de Turing Foundation, en Voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam. Als bestuurslid kende hij in 2009 de Turing Toekenning (450.000 €) toe aan het Stedelijk Museum van Amsterdam, waar hij Voorzitter RvT is.

 3. Noem het usance *en* opmerkelijk. Want laat het dwarsverbanden leggen maar over aan het grootse geld. Eerder kocht zich des ABN’s Rijkman Groenink in bij het Stedelijk voor wat culturele status.

  Die hele Turing Foundation is een dingetje van TomTom, opgezet met op de beurs gewonnen geld. Die willen wellicht ook wat statuur terugzien. Voor niets gaat de zon op en met geld kun je alles kopen. Of sugereer je niet ergens een vorm van verstrengeling van belangen Jacko?

 4. Wat het geld betreft, het geld in de Turing Foundation is niet afkomstig van TomTom maar is van Pieter Geelen, verkregen bij de beursgang van TomTom.

  Altruïsme bestaat niet, maar er is hoe dan ook een groot verschil te schenken op kosten van de bank (Rijkman Groenink) of te schenken uit eigen zak.

 5. @JB ik geef het op, wat een ontzettende voorspelbaar kleinburgelijk lulverhaal zeg, je diskwalificeerd jezelf hier op werkelijk onnavolgbare wijze.
  gaat het wel hellemaal goed met je?

 6. @JB, ik suggereer niets, ik merk het op. Ik merk het ook op dat er in de kranten niets over wordt gezegd. Het is toch opmerkelijk? Of niet? Het is tenslotte een klein (kunst)wereldje.
  @M, wat geef je op?

 7. Kan iemand me vertellen wie de jury vormde die de Turing prijs aan het Stedelijk heeft toegekend? Zitten daar wellicht ook SM-mensen in? Ik vind het opmerkelijk dat ik de informatie hierover via internet nergens heb kunnen achterhalen.

 8. @ George: “Het bestuur van de Turing Foundation beslist aan wie de Turing Toekenning wordt toegekend” en “De Turing Foundation was zeer verheugd dat Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar Moderne Kunst, Vrije Universiteit, Amsterdam en Jan Piet Filedt Kok, emeritus hoogleraar Atelierpraktijken, Universiteit van Amsterdam, oud-directeur collecties en conservator Rijksmuseum hen bij deze beslissing hebben willen adviseren.” Dus geen Stedelijk mensen.
  @Jacko: meer dan opmerkelijk, wat mij betreft.

 9. 26 mei Volkskrant, de papieren editie. Bij monde van Milou Halbesma van de Turing Foundation: ‘We zijn ons ervan bewust dat we hier kritiek over kunnen krijgen. Maar we hebben de procedures goed nagevolgd. Als familiefonds is het eenvoudiger te zeggen: dit is onze keuze, hier staan we achter.’

  Sterk antwoord, lekker arrogant. Maar doe dan ook gewoon geen prijsvraag. De andere genomineerden zaten daar toch voor lul. Tafelvulling, decor. Hebben die nog een troostprijsje gekregen?

  Aan de andere kant, het Stedelijk kon de winst natuurlijk ook niet ontgaan. Een solotentoonstelling van Mike Kelly, je moet er maar opkomen, ge-ni-aal. Vier en een halve ton, ik vind het eigenlijk veel te weinig.

 10. waarschijnlijk kwamen ze op het idee doordat sammlung goetz (in münchen) een geweldige solo van kelly toonde afgelopen januari, helemaal uit eigen collectie (en veel!).
  ik denk dat die van het stedelijk niet beter zal worden, maar we zullen zien..

 11. @Arno
  Ook ik had ik in de pers gelezen dat er een bestuur en adviseurs waren. Maar mijn vraag was anders, namelijk wie er in de jury zaten.

  Of moeten we nu concluderen dat er voor de toekenning van de Turing-prijs geen jury is gevormd? Vraag is hoe uitzonderlijk en opmerkelijk dit is.

  Voor de eveneens door de Turing Foundation toegekende Gedichten-prijs wordt de jury immers breed uitgemeten op de eigen site. Waarom niet als het om Beeldende Kunst gaat?

 12. @jb, erg flauw jb, dat je mensen met een opmerking of mening die jou niet bevalt van TB banned, vroeger noemde men dat censuur.

 13. Kan iemand ophelderen welke jury het juryrapport voor de toekenning van de Turing-prijs heeft geschreven? Of kan een juryrapport ook zonder jury geschreven worden? Maar is het dan nog wel een juryrapport?

 14. @ Gerard Ridder, Volgens mij geen jury in de strikte zin van het woord, maar inderdaad een bestuur dat zich door twee emeriti laat adviseren.
  But then…… moreel / ethisch / juridisch is het niet verwijtbaar. Het is tenslotte een particuliere prijs? Maar eenmaal aan het licht gebracht devalueert deze belangenverstrengeling de prijs en daarmee haar winnaar in de ogen van de massa’s. Het Volk zal massaal wegblijven van de met verfoeide middelen tot stand gebrachte Kelley retro, tranen zullen geplengd worden onder de gele nimbus, en het onbetwiste begrotingstekort (inkomsten gebaseerd op het nooit haalbare aantal van 600.000 bezoekers per jaar) zal dramatisch verder oplopen. Wethouder Gehrels stelt een cultuurscout aan, een zekere Alexander Ribbing, voorheen Raad van Toezicht van het SMA, maar verder van onbesproken gedrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*