Moviestar van Marieke Verbiesen en Neeltje Sprengers @ Zaal 5 / Filmhuis, Den Haag

in het plastic struikgewas

Een van de hoogtepunten van het jaar van zaal5 zijn de BNG Workspace projectprijzen, want na een selectieprocedure krijgen 2 workspacewinnaars 9000 euro om nieuw werk mee te maken.

www.zaal5.nl

platic dino acteert

Marieke Verbiesen en Neeltje Sprengers hebben het geld geinvesteerd in plastic dino’s met robotarmatuurtjes, een jungle op schaal, een greenscreen en wat ondersteunende apparatuur.

manon bovenkerk praat

Zaal5 programmeur Manon Bovenkerk legt uit dat die onderdelen tezamen een totaalinstallatie vormen, die een reactie is op de maakbaarheid van alternatieve realiteiten in film. En dit is niet uitgewerkt in een Hollwood-Matrixfilmstijl, maar er is teruggegrepen naar de tijd van Ray Harryhausen, toen special effects nog niet uit de computer kwamen.

advertentie(s)

dino valt aan

Ray Harryhausen maakte stop motion special effects voor films als The 7th Voyage of Sinbad en Jason and the Argonauts met de klassieke houterig bewegende zwaardvechtende skeletten.

Marieke Verbiesen en Neeltje Sprengers benadrukken in hun installatie het houterige en knutselachtige aspect van die special effects. Het is daardoor wel een door de tijd gekleurde interpretatie, want in 1963 zag het filmpubliek geen aandoenlijk geknutsel, maar was vreselijk geimponeerd door zeer overtuigend visualisaties. Wie weet raken kunstenaars in 2060 wel geinspireerd van de aandoenlijk kneuterige special effects van The Matrix, Harry Potter of Gladiator. Je weet maar nooit.

willem marijs kijkt

In Den Haag was het publiek in ieder geval al gecharmeerd van de mix aan verschillende effecten die verspreid over de ruimte teruggevonden konden worden, maar die uiteindelijk bij elkaar kwamen op het grote scherm.

meisje danst

In het midden van de ruimte staat de maquette met anamatronic dino’s en ‘rear projected background’. Achterin bevindt zich een greenscreen die de bezoeker van Zaal5 in de uiteindelijke film plaatst naast enge bodybuilders en exotische danseressen.

eelco acteert mee

En dus kan iedereen zelf 15 minuten of langer schitteren op het witte doek tussen weekdierachtigen, half blote meisjes en een driekoppige dino, wie wil dat nu niet?

Tot 22 oktober kan het in ieder geval, in Zaal5.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*