Son of a Kitch van Dylan Eijkes @ B32, Maastricht

Nog onbekend in woonplaats Den Haag, maar nu al te zien in B32 in Maastricht; Dylan Eijkes!

http://www.b32.org/expo/

B32 is een echt ‘kunstenaarsinitiatief in kraakpand’ in Maastricht en dat wordt zoals gebruikelijk duidelijk gemaakt door de vrolijke graffiti aan de buitenkant van het gebouw.

Volgens Maastrichtse ingewijden is het ook de meest bruisende plek in het Limburgse kunstleven en dus is een bezoekje verplicht.

Bij binnenkomst blijkt dat er een treinreis van 3 uur vanuit Den Haag nodig was om het werk van een nota bene Haags kunstenaar te kunnen bekijken.

Dat B32 bij de pinken is is duidelijk want Dylan Eijkes is in Den Haag nog grotendeels onbekend en moet de Koninklijke Academie nog afmaken.

De tentoonstelling heeft als titel ‘Son of a Kitch’. De duidelijke verwijzing naar ‘Son of a Bitch’ wordt verantwoord door de onderwerpkeuze van het werk en de de ‘Kitch’ vinden we terug in de afwerking. Of de kitchy donker-romantische verfbewerking daadwerkelijk kitchy bedoeld is is niet duidelijk, maar van de lijsten spat de overduidelijke ‘foute ende goedkope smaeck’ af.

De werken worden omlijst door roze en blauwe zeemdoekjes, glitter plakplastic en rode glazende vlag.

De schilderijen schreeuwen onderwerp-technisch nogal en lijken erg uit te zijn op het oproepen van controverse met een SM Jezus met kut in plaats van piemel en..

.. wat geslachtsveranderende ingrepen.

De beste werken zijn echter de meer subtiele doekjes, waar nog wat te raden overblijft en waar het verder gaat dan cliché radicaliteit van de emo kunststudent.

Het doekje met een Transformer weet het meest te boeien. Het is met het blauw roze licht zeker kitchy en doet in de uitvoering denken aan impressionistische paletmesschilderijtjes die chinese schilderfabriekjes of straatartiesten in een kwartiertje weten te maken, maar de Galvatron bij zonsondergang weet de kitch en Son of a Bitch op meer intrigerende manier te mengen..

..totdat dat niet genoeg blijkt te zijn en er toch nog een roze-blauwe zeemleren lijst met gele cirkel omheen moet..

..maar laten we dat maar zien als jeugdig enthousiasme  en uitkijken naar zijn eindexamen.

Er is één installatie die wel een erg vreemde eend in de bijt leek, maar dat bleek dan ook een kastje van een kraker te zijn dat tijdens openingstijden in de tentoonstellingsruimte werd opgekalefaterd…

Nog tot 9 mei 2010.

http://www.b32.org/expo/

B32 is een echt ‘kunstenaarsinitiatief in kraakpand’ in Maastricht en dat wordt zoals gebruikelijk duidelijk gemaakt door de vrolijk graffiti aan de buitenkant van het gebouw.

Volgens Maastrichtse ingewijden is het ook de meest bruisende plek in het Limburgse kunstleven en dus is een bezoekje verplicht.

Bij binnenkomst blijkt dat er een treinreis van 3 uur vanuit Den Haag nodig was om het werk van een nota bene Haags kunstenaar te kunnen bekijken.

Dat B32 bij de pinken is is duidelijk want Dylan Eijkes is in Den Haag nog grotendeels onbekend, daar hij de Koninklijke Academie nog moet afmaken.

De tentoonstelling heeft als titel ‘Son of a Kitch’. De duidelijke verwijzing naar Son of a Bitch wordt verantwoord door de onderwerpkeuze van het werk en de de Kitch modificatie vinden we terug in de afwerking. Of de kitchy donker romantisch verfbewerking daadwerkelijk kitchy bedoeld is is niet duidelijk, maar van de lijsten spat de overduidelijke ‘foute ende goedkope smaek’ af. De werken worden omlijst door roze en blauwe zeemdoekjes, glitter plakplastic en roze glazende vlag.

De schilderijen schreeuwen nogal wat en lijken erg uit te zi

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*