Cuckoo, a tar nest clockwork van Bas de Boer bij Heden, Den Haag

“De klok is (voor een klok) buitensporig groot. En hoewel het een fantastische klok is kun je van een idyllisch tafereel in de klassieke zin niet spreken. We kijken naar een klok die juist de schaduwkant van de tijd weergeeft. Het hapert, spuwt en hoest. Wat is er met die klok aan de hand?”

heden.nl/programma#p78

Ondanks flink weersongerief zijn afgelopen vrijdag een aantal dappere kunstliefhebbers afgereisd naar Heden om daar een flinke koekoeksklok te aanschouwen.
Het is een werk waar Bas de Boer drie maanden lang mee bezig is geweest in de residency van Heden in Riga.

Als de klok in werking wordt gezet hapert en proest hij inderdaad. Er rammelt het een en ander, maar toch blijft het mechanisch gerommel wat achter bij de verwachtingen.
Het klinkt een beetje als een stofzuiger die aan en uit gezet wordt.

Dat blijkt te kloppen want achter de klok is de kunstenaar verwoed bezig om de machinerie, met onder andere een stofzuiger, voorbij het gepruttel te krijgen.

Er blijkt echter een ingreep aan de voorkant nodig te zijn. Onbevreesd steekt de kunstenaar zijn vuist in het reutelende vogeluurwerk.

Dat blijkt nu net te zijn wat het beestje nodig had. Met een mechanische zucht van opluchting braakt het koekoeksmonster een stoot hete adem uit.

en daar blijft het niet bij.

Nog tot 29 januari.

heden.nl/programma#p78

2 Comments

  1. Straks om 19.30 uur vertelt Bas over zijn belevenissen in Riga en het ontstaan van zijn koekoeksklok.
    Wees welkom. Denneweg 14a Den Haag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*