Winnaar Het Wilde Weten Robert Fruin Award 2011: Rien Jansen

De winnaar van de Het Wilde Weten Robert Fruin Award 2011 is geworden met meerderheid van stemmen: Rien Jansen.

Een kunstenaarsprijs voor een kunstenaar met een lange staat van dienst – een goed idee met een mooie verzilvering: een solo op Art Rotterdam.

hetwildeweten.nl/2011/09-02-2011-het-wilde-weten-robert-fruin-award-2011

Over de Het Wilde Weten Robert Fruin Award 2011:

“De Het Wilde Weten Robert Fruin 2011 Award is een prijs voor een kunstenaar met een kwalitatief hoogstaand oeuvre en meer dan twintig jaar continue kunstpraktijk. Het is een prijs voor een gedreven kunstenaar die nooit echt doorgebroken is, die misschien minder bekend is bij het grote publiek, maar die wars van de waan van de dag alle aandacht verdient.

De prijs bestaat uit een solo op Art Rotterdam op de stand van Het Wilde Weten. Hans Walgenbach (direkteur Museum Rotterdam) rijkt de prijs uit op de opening, woensdagavond 20:00 uur, VIP-ruimte.”

Rien Jansen is een oude bekende van Het Wilde Weten. Van 1990 tot de grote verbouwing in 2003 had hij er een atelier. In december 2009 had hij een overzichtstentoonstelling in de projectruimte van Het Wilde Weten.

Uit de tentoonstellingstekst daarbij:

“Rien Jansen (1951) schildert kleine stillevens met eitempera op masonietpanelen.
Typerend voor zijn oeuvre is zijn fijngevoeligheid, zijn ingetogen eigen stijl, techniek en gedempt kleurgebruik. Met kleine, soms onaanzienlijke, voorwerpen verzameld op rommelmarkten, gevonden op straat, of gekregen, maakt hij composities. Papieren bekertjes, doosjes, karton, plakband, houten latjes zijn de basis voor de zorgvuldig gemaakte nutteloze bouwsels zoals molens of torens. Vervolgens schildert Rien Jansen deze werelden waarbij er sprake is van een sterke ordening en geometrie van zijn onderwerpen.”

hetwildeweten.nl/2009/11-12-2009-rien-jansen-%E2%80%98ontoegankelijke-antiwereld%E2%80%99/

Rien Jansen is relatief onbekend, er is weinig over hem te vinden online, hij heeft weinig exposure/tentoonstellingen gehad. Art Rotterdam wordt in deze wellicht een prachtpodium: nieuw werk van hem wordt getoond op de stand van Het Wilde Weten.

De genomineerden voor de Het Wilde Weten Robert Fruin Award 2011 waren: Gerrit Dekker, Rien Jansen and Willem Marijs.

hetwildeweten.nl/2011/09-02-2011-het-wilde-weten-robert-fruin-award-2011

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*