About [Redactie] 8948 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

41 Comments

 1. “Aanvankelijk wilde hij de nieuwe subsidieperiode per 2014 laten ingaan, maar onlangs kwam hij met het plan dat met een jaar te vervroegen. Dan krijgen culturele instellingen eerder duidelijkheid of ze wel of niet door de bezuinigingen worden getroffen.”

  Geweldig. Hij weet een nog grotere rampzaligheid te verkopen als een voordeel. Dan hebben ze lekker nog veel minder tijd om een degelijke aanvraag voor te bereiden, dat maakt kaf met bezoekers van het koren zonder bezoekers scheiden nog makkelijker!

 2. Ja en “Het geld dat wordt bespaard met een eerdere ingangsdatum, vloeit niet de staatskas in, beloofde Zijlstra.”

  “Het wordt waarschijnlijk gebruikt om frictiekosten (zoals ontslagen) op te vangen.”

  Operation enduring freedom.

 3. ja, dat las ik net ook, lachend als een boer met kiespijn. ‘Frictiekosten’. Goed om elkaar mee warm te houden.
  Misschien een naamswissel: ‘ontwerper’? ‘Urban Creative’? Dan komen er weer hele andere potjes en dekseltjes los.

  Over 10 jaar gaan ze die maffia-aanpakken: mislukte internetgoeroes meeten dito marketingexperts meeting diti werkloze projectontwikkelaars meeting wannabe creatives: oftewel: De ‘Creative Economy’ – bubble. Als je geld wilt lospeuteren moet je daar wezen, zeker in, jawel, het nietlullenmaarpoetsen-stadje R. En kunnen al die mislukte creative businesslounges en fabrieken weer bezet worden door de andere kaste.

 4. die ‘frictiekosten’ zullen de komende jaren nog wel meer opduiken, ja, lach inderdaad, maar dan als een Jan met heel veel kiespijn, de kosten voor het opheffen van instellingen, wanneer dat gebeurt, zullen niet mals zijn – en dat gaat echt ten koste van ‘inhoud’ – vooralsnog blijven de bordjes in ons nietlullenmaarpoetsen-stadje R. omlaag, laten we proberen de leukste stad van Nederland blijvend te laten afwijken van de landelijke mainstream, en de ‘creatieven’ horen daar wat mij betreft gewoon bij

 5. “(…)wij met meer dan 650 kunstenaars en kunstliefhebbers(…)”

  “Dit aantal stemmen wordt gedeeld door de kiesdeler, 50.232”

  http://www.zowerkt.nl/mens-maatschappij/verkiezingen/hoe-werkt-zetelverdeling/

  Dat gaat de goede kant op dus! Hoeveel zetels heb je ook alweer nodig voor een meerderheid in de tweede kamer? 76? Dus…. Nog 3,8 miljoen mensen overtuigen dat kunst echt wel toppiejoppie is, een partij vinden die daar breekpunt van wil maken, en dan ben je er gewoon al! Mag ik ook zo’n paraplu?

 6. RV: zoals Tinkebell ook vraagt wat de actie en het manifest doet: kunnen jullie antwoord geven?
  In jullie manifest komen een aantal stellingen naar voren die vragen om argumentatie, DAAR moeten kunstenaars zich echt in gaan verdiepen, hoe te overtuigen van de waarde van kunst, meer dan roepen dat het ‘gewoon waarde heeft’, daar kom je gewoon niet meer mee weg:

  – omdat ook eigenzinnige kunst  noodzakelijk is voor een Nederland met een gezond cultureel klimaat.
  WAAROM?

  – omdat de samenleving voor een kleine investering veel terugkrijgt, ook financieel.
  WAT en HOE?

  – omdat Nederland daardoor een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven blijft.
  HOE?

  – omdat kunst bijdraagt aan de leefbaarheid van het land.
  HOE?

 7. ja, mensen, afkraken is altijd makkelijker dan doen! dankjewel, zegt de politiek. hebben ze het nog makkelijker om de bezuinigingen door te voeren, als de kunstsector elkaar zelf om zeep helpt.

 8. Hee hoo RV! Ik ben geen hater! Ik probeer alleen op een onwijs lollige manier onder de aandacht te brengen dat hedendaagse kunst:
  a) niemand iets intresseert
  en
  b) eigenlijk niemand ook maar ene iets intresseert.

  Prima toch, het is een vrij land, ieder zijn ding. Dan maakt u toch lekker kunst zonder subsidie, met minder hoge kosten? Daar wordt ik dan namelijk wel een beetje verdrietig van, als ik heel eerlijk moet zijn. Ik dacht vroeger namelijk dat kunstenaars inventieve mensen waren, die om dit soort mondaine problemen zouden lachen en zeggen: “Hee jongens, mijn heilig vuur brand toch wel. Dan ga ik maar leren plaatjes op het internet te posten, dat is gratis. Of kleinere dingen maken die dus goedkoper zijn. Of, aangezien het zo duidelijk is dat kunst financiele en economische motors doet branden, mijn fantastische businessplan slijten aan private instellingen.”

  Maar nee. Wat ik geleerd heb is dat heel veel kunstenaars reageren met huilen en paraplu’s maken waarop staat dat ze huilen. Maar RV, sorry, dat wil jij helemaal niet horen. Jij wilt horen dat ik ook zo’n gesubsidieerde hobbyist ben wiens pretbaantje wordt afgepakt, en dat dat natuurlijk even helemaal niet eerlijk is. Schande spreek ik ervan! Succes!! Nog een creatieve tip: u kunt ook buttons maken waarop staat dat kunst belangrijk is! “Ceci n’est pas important” erop ofzo! Of vlaggetjes, waarmee we dan allemaal kunnen zwaaien!

 9. @Kippfest
  Jouw reactie is vrij cynisch en denigrerend.
  Je gaat helaas voorbij aan het feit dat je als kunstnaar helaas niet vaak het zelfde kunt facturen voor zijn of haar diensten dan bijvoorbeeld iedere willekerige museummedewerker of pak hem beet timmerman. Als jij het cliché-beeld van de BKR-kunstenaar van 20 jaar geleden keer op keer op wil opvoeren, dan ga je gang maar zou ik zo zeggen. Dat de kunstwereld kritisch naar zichzelf kijkt vindt ik het enige positieve aan deze bezuinigingen. Maar het zou wel fijn zijn als jij een wat eerlijker beeld gzou geven van “de kunstenaar”.
  @ Mrs B
  Het is makkelijk roepen van de zijlijn Mrs B en anderen de kolen uit het vuur laten halen (voor zover dat überhaubt lukt met deze regering natuurlijk).
  Als jij vraagtekens hebt bij die punten, nou dan hou blijf jij toch fijn in je atelier doorwerken zou ik zeggen. Of organiseer zélf een debat, dan kunnen we uitgebreid over bovenstaande punten discusseren.
  Ik waarschuw je wel dat dat veel tijd en energie kost…

 10. jezus! laten we alsjeblieft samen optreden, het gaat nu hard, er gaat echt iets veranderen, en niemand wil achterblijven, folklore worden, het woord ‘solidariteit’, staat het nog in onze Van Dale?

 11. nog even, het gaat niet om x of y bezuinigingen, maar hoe er wordt gedacht over de rol van kunst/cultuur in onze samenleving, onder het bedrag ligt een cultuuromslag,
  daar moeten we het over hebben

 12. Hulp uit wetenschappelijke hoek:
  ‘Wiskundemeisje’ legt ingewikkelde formules uit door te gaan kleien in DWDD:

  “Het is belangrijk om dingen te doen , waarvan je van te voren niet zeker weet of je er iets aan hebt”

  Nu alleen nog een formule over het nut van nutteloosheid.

  http://player.omroep.nl/?aflID=12300547

  PS. Anne: Johannes 8:7, „Die van ulieden zonder zonde is, werpe eerst den steen op haar.”

 13. Eens met Ove, maar ook met het feit dat schreeuwen, huilen en schuilen niet de enige ‘tool’ zou hoeven te zijn. Dat dat al snel wordt gezien als een ‘passief kritisch roepen vanaf de zijlijn’ is jammer, het is een poging om het gesprek op een andere manier in te steken. Onszelf en onze strategiëen bevragen is niet afkraken. Een andere benadering is nodig, een andere ‘strategische’ manier van denken en daaruit handelen, die kunstenaars uit de ‘slachtofferrol’ haalt. Als we dat zelf gaan benadrukken, haalt dat niet zo heel veel uit. Vanuit het creatieve en ondernemende zouden we andere wegen in moeten kunnen slaan.
  Natuurlijk is dit helemaal geen bemoedigende tijd, maar in plaats van kijken naar verliezen zie ik meer in kijken naar andere mogelijkheden. RV, ik zet letterlijk vraagtekens, maar ben vooral geïnteresseerd in de antwoorden die er te formuleren zijn, omdat we die nodig hebben bij deze cultuuromslag.

 14. ps @ RV: kunstenaars zouden, om te beginnen, eens moeten proberen om tenminste wel te factureren, wat de timmerman en de pr-medewerker ook doet, of tenminste de discussie er over aan te gaan. Deze situatie kan blijven bestaan omdat kunstenaars hier te weinig hun mond over roeren en niet met hun ‘opdrachtgevers’ in gesprek gaan hierover, hoe lastig ook. Je niet terug laten sturen naar die ‘mythische subsidiepotjes’ waar je wordt verondersteld wordt het uit te kunnen betalen. Daar is echt een emancipatie-slag nodig. Je moet jezelf als maker hierin ook serieus nemen, duidelijk maken dat dit is waar jij je brood mee tracht te verdienen.

 15. Mrs B. je kunt wel zeggen, neem je als maker serieus. maar zelfs dan zal het alleen in enkele gevallen lukken om ook daadwerkelijk een gepasst honorarium te krijgen. (mist je andere ervaring hebt, laat het weten!! ik hoor het graag!)

  de markt is grillig. sinds meer dan twee jar zitten we in een economische crisis. privéverzamelaars kopen minder, de aankoopbudgetten van de musea zijn schrikbarend laag. subsidies zijn meer dan voorheen noodzakelijk om ook vooral kwalitatieve projecten te kunnen uitvoeren.
  de aankomende bezuinigingen van dit kabinet missen iedere visie. ze zeggen bv. dat de markt belangrijker moet worden, maar werken dat tegelijkertijd tegen door de BTW te verhogen.

  actie-voeren is een manier om aandacht te krijgen voor de situatie van de beeldende kunstenaar. jammer genoeg bestaat er te weinig kennis over de daadwerkelijke situatie van de beeldende kunstenaar. ook bij de politici die over de kunst beslissen. tegerlijkertijd is het vechten om het geld al lang begonnen. theaters, instituten ed hebben een goed functionerende lobby. alleen de beeldende kunstenaar is zwak vertegenwordigt. daarom zagen wij met een groep kunstenaars de noodzaak om actie te voeren met oa. Schuilen in het Rijks. (als je denkt dat dat iets met huilende kunstenaars te maken had, dan ben je jammer genoeg slecht geinformeerd. graag verwijs ik je daarvoor naar de site http://www.schuileninhetrijks.nl.)

  met de actie hebben wij een maximaal bereik binnen de media kunnen krijgen. alle kranten in Nederland van NRC tot aan de Telegraaf aan toe hebben aandacht aan de situatie van de beeldende kunstenaar geschonken, we waren in het nieuws van de radio en haalden het journaal van 8 op TV. zelfs in belgie waren wij in de media te horen.
  dankzij dit mediaaandacht hebben wij een stem gekregen waardoor wij afspraken met de betreffende politici van de diverse partijen konden maken.
  op dit moment zijn we bezig om met politici van diverse partijen in een gesprek uit te leggen, hoe de situatie er voor staat. volgende week zijn we bij het CDA, later bij de VVD. er is verder erg goed contact met de SP en ook de PvdA.

  maar we zijn er nog lang niet. door het vervroegen van de bezuinigingen zal de komende tijd de strijd helemaal losbarsten. als de sectoor beeldende kunst niet door theater. muziek ed op zij gezet wil worden, zullen wij gezamelijk op moeten treden.
  actie-voeren is hierbij één van de middelen om de stem duidelijk te laten horen.

 16. @Mrs B
  Als ik gevraagd wordt voor een tentoonstelling of wat dan ook, dan vraag ik standaard naar het beschikbare budget en probeer ik duidelijk te maken dat een honorarium normaal behoort te zijn. Juist om dit tussen de oren te krijgen bij ieder museum, tentoonstellingsruimte. etc.
  Alleen Mrs. B loop je vaak tegen een muur op en is de maximale onderhandelingsruimte in menig museum of tentoonstellingsruimte nihil.
  Soms moet je dan je conclusies trekken of dat feit accepteren. De kunstwereld zit fundamenteel anders in elkaar dan iedere andere sector, wat betekent dat ik niet fatsoenlijk mijn uren kan gaan declareren. Kappers blijven 6% btw betalen en kunstenaars gaan naar 19%. Allebei arbeidsintensieve arbeid waarvoor deze 6% bedoelt was. Begrijp jij het nog? Voor de Tefaf is tijdelijk een andere regeling bedacht omdat met geschrokken bleek van de effecten en men dat belangrijker bleek te vinden dan de rest van de kunstmarkt. Beledigend en onbehoorlijk bestuur.
  De bezuinigingen gaan nominaal ca. 50% bedragen voor de levende kunsten als je alles in acht neemt, Provincies, Gemeentes en Rijk.
  De maatregelen zijn grotendeels inefficient en niet gericht op daadwerkelijke verbetering van de kunstwereld met minder middelen.
  De regering zegt: zoek het maar in de private sector. Dit is een schijnargument, er valt vrij weinig daar te halen momenteel. Berenschot heeft dit onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat het minimaal 20 jaar duurt voor je uberhaubt enig effect daarvan kunt verwachten.
  Dat betekent niet dat de kunstsector niet moet proberen privaat geld te genereren. Dat gebeurt nl.al heel veel. Ook jij, net als de regering en
  het gros van de dagbladen doet voorkomen alof de kunstwereld nu voor het eerst van het woord “sponsoring” hoort..
  Er is een urgente noodzaak om onze nek uit te steken en we hebben hele legitieme argumenten.
  Nogmaals, de kunstwereld en iedere individuele kunstenaar mag wel eens kritisch naar zichzelf kijken. Helemaal gelijk in.
  Maar al dat gezeur en afgeven op een actief verzet tegen dit ondoordachte pakket van maatregelen en de rancuneuze drijfveren die m.i. daar achter zitten, daar ben ik helemaal klaar mee.
  Af en toe wat kritische kanttekeningen intypen op internet en roepen dat je het nèt iets beter weet en je vervolgens zelfgenoegzaam terug te trekken in je atelier in de wetenschap dat die protesterende kunstenaar zielig en kortzichtig zijn, dat vindt ik iets te gemakkelijk!
  Wellicht wat straf geformuleerd dat laatste, maar de strekking komt wat mij betreft erg dicht in de buurt…

 17. Inderdaad wel wat (al te) straf geformuleerd beste Rob. Ik wijt deze insinuaties en beschuldigingen dan ook maar aan de anonimiteit van het medium maar rest my case: dit is geen gesprek.
  Dat wil niet zeggen dat jullie inspanningen niet mijn waardering hebben, dat hebben ze wel degelijk. Jullie schets van de situatie is me welbekend en maakt me minstens even boos. De ‘mythes’ waar we op worden aangesproken / nu afgerekend en waar we als kunstenaars doorheen moeten breken zijn zeer hardnekkig. Het in stand houden ervan dient echter vele andere belangen. De slechte onderhandelingspositie van kunstenaars, of we nou tentoonstellingen maken, organiseren, opdrachten doen, of lesgeven: het betaalt ook veel andere salarissen. Daar zie ik een groot probleem. Het verwijt van nu zelfs de politiek dat het vooral allemaal aan onszelf zou liggen maakt me woedend. En het argument van: ga maar eens op zoek naar sponsoring en prijsdifferentiatie is natuurlijk ook potsierlijk en zeer onrealistisch.
  Maar dat er gehakt gaat worden is duidelijk. Tegen dat soort oneigenlijke argumenten van hen die er over gaan, is het moeilijk ingaan. Ik denk dat de lokale politiek hier een belangrijk aanspreekpunt in is, zoals de 9 wethouders al toonden met hun brief. Het geval van de TEFAF geeft aan hoezeer de politiek nu vooral gevoelig is voor economisch belang: verlies van waarde (het verlies van de hele beurs aan een ander buitenland) was hier immers evident. Tekenend dat het BTW-drama bij Economische Zaken vandaan komt, waar Halbe niets mee te maken heeft. Dat komt mooi uit. En dat het argument om ooit de BTW te verlagen omdat idd bij arbeidsintensieve beroepen het niet mogelijk is om de output omhoog te brengen door bijv technologische vooruitgang, nu niet helpt tegen de verhoging, is ook tekenend. Het lijkt om iets anders te gaan. Kappers verdienen nog steeds die ondersteuning, maar beeldende kunst blijkbaar nu niet meer.

  Het is die ‘duidelijkheid van voorstelling’ van ‘wat er gebeurt als’ die nu moet worden ingezet, de verbeelding van toekomstscenarios die iets kan betekenen mi. Aangekondigde bezuinigen roepen nu vooral het beeld op van een frisse voorjaarsschoonmaak. Pas als duidelijk gemaakt kan worden wie en wat er dan verdwijnt of wat er voor in de plaats komt (shoppingmall in het Boijmans, 1 eurosupermarkt in het CBK, het museumkwartier in Amsterdam een verzameling overpriced kantoorgebouwen met blinde gevels bijvoorbeeld. Maar ook geen cultuur in de wijk in de saaie zomermaanden, geen schilderen met buurtkinderen, niks geen hippe koffietenten), zal er iets beginnen te dagen, hopelijk. Hier zouden we onze verbeeldingskracht nog verder op los moeten kunnen laten, zichtbaar maken op brede schaal: eerder de toekomst naar het hier en nu halen, ipv vooral teruggrijpen naar het verleden.

  Ik ben dan ook zeker benieuwd wat de gesprekken met de politiek gaan brengen en wens jullie veel sterkte en succes. Ik haal op mijn manier kolen uit het vuur, al is dat niet in de vorm van schuilen in het Rijks en ook niet teruggetrokken op een atelier. Groet, Kim Bouvy

 18. Wat een gehak op MrsB. die alleen maar zinnige vragen en suggesties oproept. Het enig waar ze op wijst is een betere argumentatie om de vermeende eisen op positie en financiering te onderbouwen. Iets waar je het alleen maar grondig mee eens kunt zijn. Er is namelijk iets mis met het verbond tussen kunstnoodzaak en publiek. De vrijblijvendheid waarmee het ‘nut’ van kunst ter berde wordt gebracht in de media door kunstenaars is ver onder de maat. En dat is een verantwoordelijkheid waar ook de kunstenaar zelf mee aan de slag moet.

  Het gemak waarmee het stelsel op dit moment wordt omgebouwd, toont alleen maar aan dat er geen fundamentele consensus bestaat over de inbedding van de kunsten in het maatschappelijke veld. Er is geen consensus die voorbij partij-politieke positioneringen geraakt blijkbaar.

  De waarom, wat en hoe-vragen van MrsB. dienen serieus beantwoord te worden als je aanspraak meent te kunnen maken op die inbedding. Waarom daar niet mee beginnen ipv te verzuchten dat het ‘wel erg veel werk is’? En waar slaat die defensieve reflex op om dit de boodschapper te verwijten?

 19. “Af en toe wat kritische kanttekeningen intypen op internet en roepen dat je het nèt iets beter weet en je vervolgens zelfgenoegzaam terug te trekken in je atelier in de wetenschap dat die protesterende kunstenaar zielig en kortzichtig zijn, dat vindt ik iets te gemakkelijk!”

  Sorry dude, ik had even geen tijd meer te doen. Ik was te druk bezig met de problemen oplossen van postbodes, bankdirecteuren, ambtenaren, politieagenten en zorgmedewerkers (dat met die bankdirecteuren is tenminste gelukt, stap 1 naar een betere wereld he?). Ik heb trouwens wel vorig jaar nog een kick-off gegeven om op te brainstormen maar daar is VERONTRUST weinig MEE GEDAAN:

  http://kippfest.posterous.com/just-say-no-to-kunstsubsidies

  “Het is die ‘duidelijkheid van voorstelling’ van ‘wat er gebeurt als’ die nu moet worden ingezet, de verbeelding van toekomstscenarios die iets kan betekenen mi. ”

  Eens. Stel die offertes met honoraria op, zet er het uurloon op en het aantal uren werk en materialen. Dan krijg je te horen “WTF BRO NO WAYS” en dan kun je twee dingen doen: kijken waar je kan bezuinigen of concluderen dat er geen markt voor je product is. Wie weet, als dat kunst en cultuur minnende volk waaruit Nederland bestaat verstoken is van al die prachtige dingen die kunstenaars maken ze ineens gaan denken, “Woah, ik mis dit zo hard, ik ben bereid geld te betalen om het terug te krijgen”
  Tadam! Probleem opgelost. Of niet. Maar dan weet je waar je aan toe bent en kun je je laten herscholen tot een administratief medewerker, of bouwvakker ofzo. Tot de meerdere eer en glorie van ons Vaderland.

 20. Beste Mrs B
  Debatten en discissies zijn prima en ik ga er ook zoveel mogelijk naartoe. Daar moeten we vooral mee doorgaan. Maar als jij vindt dat “Schuilen in het Rijks” iets is wat teruggrijpt op het verleden, dan zijn we het blijkbaar blijvend oneens. De onwikkeling die jij hoopt te kunnen laten zien in de toekomst is mijns inziens
  onproductief en wishfull-thinking. Om in jouw eerste bijdrage commentaar te leveren op de actie en te vragen “wat de actie en manifest doet”, vindt ik zachtsgezegd nogal onhandig. We hebben op de site ook nog een uitgebreid essay..
  Een duidelijk signaal is nodig en ook goed onderbouwd. “Schuilen in het Rijks” is volstrkt niet gezien als huilerig of drammerig. Zelfs de Telegraaf schreef er vrij objectief over. We kunnen nu in ieder geval in gesprek met verantwoordelijke politici.
  Veel succes met alles ik moet weer aan het werk.

 21. Interessante discussie; een goede aanleiding om iets van een echte samenkomst te organiseren o.i.d.

  Ik heb veel respect voor allen die de actie ‘schuilen in het Rijks’ georganiseerd hebben. Naast alle media die er door de actie bereikt is, is het vanuit de kunstsector zeker een prestatie om het NOS journaal te halen. (ware het niet dat het laatste item voor de weerman/vrouw aan het woord komt altijd iets typisch relativerend t.o.v. de rest van het nieuws is)
  Het lijkt dat alle media ontzettend zaten te wachten tot eindelijk de kunstenaars iets van zich lieten horen, waar bleven ze toch ?! Het nieuws gonsde de hele dag op alle radiozenders.
  Heeft de media genoeg gehoord ? Was de actie hard genoeg? Ik denk zelf van niet, maar wel beter dan niets.
  Was ik zelf wel in Amsterdam die ochtend? Nee. Had de tentoonstelling waar ik die dag aan het suppoosten was in een kunstenaarsinitiatief dicht moeten zijn?
  Met een bordje op de deur
  (Ben even aan het schuilen in het Rijks, zo terug).
  Hadden alle culturele instellingen in heel Nederland zulk een bordje op de deur moeten hebben?
  Ik zou zelf pas echt onder de indruk zijn als de actie als ‘Schuilen in het Rijks’ ineens ( voorbeeld ) ‘ben even in Amsterdam’ heet en waar dan écht iedereen is die direct en indirect door de bezuinigingen worden geraakt; waar de
  10 000 (?) man sterke kritische massa de toeristen in alle musea verdrukken. Het is natuurlijk wel een ietwat ambitieuze kar om te trekken als tijdelijke organisatie. Zulk een actie zou wel mijns inziens het stereotiep van passieve en slecht georganiseerde kunstenaars ferm doorbreken. En misschien een langdurige actie, die ook niet erg makkelijk door de media te duiden is.

  Ik ben het met Kim eens dat de stellingen in het manifest nog iets te veel tegenvragen oproepen, maar het is makkelijk om daar kritiek op te hebben. Ook omdat dit initiatief waarschijnlijk onder een behoorlijke tijdsdruk tot stand is gekomen. Het probleem is dus wellicht : kunstenaars hebben veel te weinig ervaring met actievoeren en staan nog behoorlijk aan het begin, vergeleken met de sterkere lobby van collega’s Podiumkunsten.

  Ook heeft de kunstenaar helaas weinig machtsmiddelen, zoals bijvoorbeeld de scenarioschrijvers in Hollywood enige jaren geleden na een half jaar staking de industrie op de knieën kreeg. Want: bijna geen film kon meer in de maak, TV series dreigden vast te lopen. DIt gebeurde natuurlijk wel door interventie van de sterke vakbond structuur. Stel: kunstenaars verzorgen de kleur voor alle netten op TV. Hoe zou Nederland reageren als door de bezuinigingen ineens alles weer zwart wit wordt?

  Wat betreft het ontwikkelen van een meer realistischere verdienmodel denk ik dat dat alleen zin heeft als iedere kunstenaar langzaam maar zeker een passende gage afdwingt. In de tarievengids valt de kunstenaar waarschijnlijk onder ‘Artiesten’ Opnieuw een aanleiding om ons te organiseren.

 22. dat het tijd is om te kijken naar andere mogelijkheden lijkt me duidelijk, de actie ‘Schuilen in het Rijks’ was geweldig en tegelijkertijd een belangrijke oproep om de stem van beeldend kunstenaars luider te laten klinken, die eerder genoemde ‘mythische’ subsidiepotjes (voor alle kunstenaars) zijn allang voorbij, het feit dat de stem van podiumkunsten meer gehoord wordt, heeft ook te maken met schaalgrootte, maar er gaat zeker iets scheef in de beeldvorming, Jack verwoordde het wat mij betreft heel goed: wat, waarom en hoe – laten we eerst samen een antwoord op die vragen geven

 23. E, RV, Kippfest, Mrs B, anne, Arnoud, Jack
  zullen we iets afspreken
  ik nodig jullie uit
  Ove

 24. Imagoprobleem: dat is nu het grootste probleem van de BK.

  En misschien moeten wij als Beeldend Kunstenaars eerst naast ons kunstenaarschap ook ons beroep serieus gaan nemen? Dan volgt de rest vanzelf.

  Ove,

  Dank voor de uitnodiging, maar ik kan niet komen.

 25. beste ove, het lijkt mij eveneens beter om wat te gaan doen, dan elkaar alsmaar verder op een weblog te bekritiseren.
  ik sta een afspraak zeker positief tegenover.

 26. jongens, het is toch wat! wat zijn jullie stil!
  eerst een en al kommentaar, vervolgens niet in staat om achter de veilige computer vandaan te komen en daadwerkelijk wat te gaan doen.
  mits je ergens grondig oneens bent, prima. maar kom dan in ieder geval met een constuctief alternatief!

 27. anne belde me vanmiddag
  terecht
  mijn initiatief was zeker niet in de bulk verdwenen
  wil echter eerst met het Platform Kunstenaars van het CBK praten – lijkt me duidelijk
  voorstel is nu vrijdag 22 april, tijd staat nog open, maar ik stel nu gewoon 14 uur voor
  laat me maar weten of je komt – RSVP dus
  wat mij betreft meer dan een tafel met zes

 28. Beste Ove Lucas
  Ik woon in Arnhem en heb o.a. al zitting in Slag-voor-Arnhem een lobbyclub die al 4 jaar strijdt voor een beter kunstklimaat in deze stad. Daarvoor vergader ik regelmatig gratis-en-voor-niets. Concreet hebben we daarmee al het nodige gerealiseerd en onderhand worden we ook in de locale politiek serieus genomen en bij nieuw plannen en vraagstukken betrokken.
  Daarnaast heb ik Schuilen-in-het-Rijks mede-geinitieerd en voorbereid (eveneens gratis-en-voor-niets, sterker, ik heb er eigen geld in geinvesteerd). Ik hoop dat je het me vergeeft, maar ik zie een extra platform waar ik tijd zal moeten investeren niet zitten. Ik neem aan dat je dat kunt begrijpen.
  Af en toe hoop ik nl. ook nog wel eens in mijn atelier aan het werk te kunnen…
  De beeldende-kunstwereld is m.i. gebaat in concrete actie, en een goede lobby naar de politiek vanuit de kunstenaars zef, goed gefundeerd en niet zielig of ludiek.
  Maar dat is mijn mening.
  Wellicht is joue initiatief een mooie mogelijkheid voor anderen om iets te gaan ondernemen..
  Je aansluiten bij de organisatie van een tweede actie, binnenkort te organiseren actie in de geest van Schuilen-in-het-Rijks lijkt mij nog beter persoonlijk. Versnippering is er immers al genoeg..
  Opgeven kan via: ACTIE@.SCHUILENINHETRIJKS.NL
  Veel succes.

 29. dag Rob
  ik vond/vind jullie actie Schuilen in het Rijks geweldig
  het meest directe, betekenisvolle en invloedrijke sinds jaren, op dit moment in ieder geval publicitair
  heb ook direct de petitie ondertekend (ja, vanachter de computer, klopt)
  en zeker, ook ik behoor tot het circuit dat Cornelis de Bondt in zijn ingezonden brief en uitgebreid schrijven in reactie op het verschenen rapport van De Tafel van Zes benoemt
  over die spanning zou ik echt willen praten, ik vind dat een organisatie als een CBK niet kan functioneren zonder zich rekenschap te geven van de positie van beeldend kunstenaars en daaruit consequenties te trekken
  mijn oproep was gebaseerd op de discussie die onder dit lemma ontstond en de overtuiging dat er alleen iets kan gebeuren wanneer we zij aan zij staan
  begrijp verder goed wat je zegt en kan daar verder nauwelijks iets aan toevoegen
  behalve dat ik hoop dat je je atelier genoeg ziet, dat staat bovenal, wat mij betreft
  een oplossing heb ik niet, maar wil in ieder geval proberen
  en ik vind ook dat inspanningen van kunstenaars gewoon moeten worden betaald

 30. Ove,

  Ik heb een gezin met jonge kinderen die voornamelijk afhankelijk zijn van mijn inkomsten.
  Ook ik moet 13 x harder werken om voldoende binnen te krijgen. Elke uitgave wordt afgewogen.
  Ook de reis naar het verre Rotterdam en de tijd die het kost om daar een fysieke ontmoeting te hebben.

  Ik zou zeggen: lang leve het internet, mailen, skype, etc.

  Ik heb wel een thesis die wellicht bruikbaar is:

  Gisteren werd bekend dat de bouwwereld de 6% wil houden en dat daar waarschijnlijk een kamermeerderheid voor is. Het gaat daar over 5.000 banen (zegt men).

  De WIKK schijnt geen bezuinigingsmaatregel te zijn, maar een principekwestie van de regering.
  “Kunstenaars moeten geen uitzonderingspositie hebben”.

  Dus als de aannemers, bakkers, slagers, stucadoren, clowns, kappers, etcetc. 6% mogen aanhouden en de kunstenaars niet?
  Is dat geen uitzonderingspositie?

 31. @E
  Ja, klinkt heel redelijk en zou terecht zijn dat de 6% ook voor de kunst zou gelden. Maar ik vrees dat de VVD en CDA als marionetten aan de touwtjes van de PVV hangen. Ze zullen het zelf niet toegeven, maar m.i. is dat helaas zo. Redelijke argumenten en logica doet blijkbaar niet meer ter zake.
  Donderdag ook de BTW-kwestie in een gesprek met het CDA (Mevr. v/d Werf) in de Tweede Kamer nog besproken. Een evt, uitstel alsnog zou het enige maximale zijn wat er nog in zit heb ik het idee.
  Van de FNV en Kunsten ’92 moeten we het niet hebben, zo is wel duidelijk. Met die “Tafel van 6” hebben ze het danig verkloot allemaal.
  Een groter cadeau hadden ze Halbe Zijlstra van de week niet kunnen geven.
  Maar dit lobbywerk is toch iets wat moet gebeuren. Hoe vervelend dat werk ook is. De situatie van de beeldende kunst zit nu in ieder geval weer even tussen de oren van dit Tweede- Kamerlid-Cultuur.
  Wellicht heeft dit op de lange termijn nog enig effect.

 32. @E. en RV
  ik ga toch proberen jullie nog persoonlijk te benaderen in verband met de 22e, natuurlijk ben ik het oneens met verhoging van btw naar 19%, wanneer en waarom maak je je sterk voor een uitzondering, dat is de vraag (in referentie naar mijn eerdere opmerking over de omslag)
  kreeg al een aantal aanmeldingen, vrijdag 22 april blijft staan, 14 uur wordt echter 10

 33. @RV,

  Uitstel? Ik betaal al 3 maanden 19% BTW..

  Ik heb begrepen dat de FNV uiteindelijk met tegenzin de slottekst heeft onderschreven. Wellicht kunnen zij nog op andere gedachten worden gebracht?

  @Kat in de Z.

  Ik denk dat het kunstklimaat dermate is verslechterd, dat een totale omslag niet eens zo gek is?

  Nog iets om over na te denken:

  In welke andere sector krijgen adviseurs 30 tot 60%?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*