Gert & Uwe Tobias, Marcel Dzama @ GEM

Kleurrijke houtsnedes op reuzenformaat van de broertjes Tobias misstaan niet in een grootstedelijke galerie.

gem-online.nl/exposities/tobias-brothers

Het glimt en glanst en is hogelijk decoratief. Vers voedsel voor de kunsthandel. Museaal misschien minder interessant – al denkt het GEM daar vanzelfsprekend anders over:

“absolute eye candy: ze veranderen het museum onder je ogen in een (ietwat lugubere) snoepwinkel.”

De begeleidende tekst bij de broertjes Tobias stikt van de enormicons:

“Professioneel gaat het ze ondertussen voor de wind. Sinds hun show in het MoMA in New York enkele jaren geleden, zijn ze graag geziene gasten geworden in de internationale kunstwereld. […] Ze deinzen er niet terug voor de bloederigheid van een pas geslachte geit te tonen, maar combineren dit met sierlijke vormen en sprankelende bloemmotieven, zodat het gruwelijke en het decoratieve ineens hand in hand gaan.”

Nog te zien ot 13 juni.

gem-online.nl/exposities/tobias-brothers

Heel wat interessanter lijken de tekeningen en dioramas van Marcel Dzama in de kelder.

“De doos voor onbetrouwbaren of Een doos voor Marcel” – ai, refererentie aan Duchamp, dat heeft een baard. Plots dreigt knutsel – stat kunst. Of is die doos voor… van Eeden? (Of… voor Dzama?)

Van diorama tot kijkkast. In het laatste geval: Efteling dreigt. Maar vooral veel prachtig tekenwerk.

gem-online.nl/exposities/marcel-dzama

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. Grootstedelijke Galerie, dat is goed getroffen…. Maar naar ik begrepen heb is het niet zozeer een voorgekookte galeristentenkongsietoonstelling, maar eerder een kwestie van besparen op transportkosten (hetgeen inderdaad onmiskenbaar de belangrijkste kostenpost op menig internationaal tentoonstellingsbudget is). Oftewel: de Dzama expo wordt mede mogelijk gemaakt door Gert & Uwe.

  2. > Grootstedelijke Galerie

    Ik bedoel apert niet voorgekookt, maar alleen kwa sfeer: Zon luukse galerette als witte doos in Berlijn, Londen of NY. De zomercollectie Gert en Uwe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*