Kamen Stoyanov @ 1646

In Nederland maken we ons een beetje zorgen over de maatschappelijke acceptatie van de kunsten, maar dat het altijd erger kan toont Kamen Stoyanov in 1646.

enter1646.com

De positie van de beeldende kunst in zijn geboorteland is een belangrijk uitgangspunt voor deze Bulgaarse kunstenaar.

Midden in de galerie is een installatie met een ambachtelijk gespoten pot yoghurt op een motorkap. De 0.1% op de halve liter Cultura refereert voor de kunstenaar aan de minimale uitgave aan kunst in Bulgarije.

advertentie(s)

Voorin 1646 een aantal muzikanten, vol ironie door Kamen Stoyanov geponeerd als het culturele exportproduct van zijn thuisland.

Twee video’s tonen simpele registraties van (Bulgaarse?) straatmuzikanten.

De video van de dame met authentiek instrument biedt iets meer gelaagdheid dan de heer met drumstoel. Zij moet het halverwege de video afleggen tegen het lawaai van de gemeentelijke graffitiverwijderaars van de stad Parijs. Ook daar botsen culturele expressie en maatschappelijke norm.

Het is een beetje aan het publiek of de duiding van de kunstenaar wordt overgenomen.

Rijker en overtuigender is de video van een dakloos curator van een eigen openluchtmuseum in Rome.

De beste man gebruikt de muren rond een archeologische site als sokkels voor werk dat voornamelijk uit frutseltjes bestaat.

Deze hebben hun eigen aanduidingen, die de werken voor het passerend publiek toegankelijk maken.

Ook deze curator heeft moeite een breed publiek geïnteresseerd te krijgen.

Het is niet alleen een fascinerend portret, maar ook een prachtige visuele metafoor en suggereert – de video draait vlak naast een installatie met prullaria – een zeker mate van zelfspot van de kunstenaar. Daar ontbreekt het nog al eens aan bij de hedendaagse conceptuele minimal artist.

Een ander hoogtepunt toont een serie dia’s van een van de weinige presentatieplekken in Bulgarije. Stoyanov negeert de amateurkunst die er normaal hangt en richt zich op de armetierige ophangsystemen en tentoonstellingswandjes.

Het is een wat treurige serie, maar Stoyanov lijkt in ieder geval iets van belang te  zoeken in het Bulgaars culturele leven en zelfs de meest negatief ingestelde Nederlandse kunstliefhebber kan zien dat het hier misschien nog zo slecht niet is.

Te bezoeken tijdens openingstijden:

http://enter1646.com/projects/out-there

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*