Art Rotterdam 2012 et al

Met als aanjager Art Rotterdam vindt er begin februari een ongekende hoeveelheid aan activiteiten plaats. De sidebeurzen en side-events duikelen over elkaar heen. Major overkill neemt het heft in handen. Rotterdam bruist.

De week van Art Rotterdam doen wij uitgebreid verslag van de beurs, de side-events en de activiteiten. Van de hopsa en de heisasa. Van opening tot bal. Verslagen van het kunstcarnaval handzaam samengebald op één plaats.

In aanloop naar de beurs – die opent aanstaande 9 februari, dan barst alles los – belichten we wat op stapel staat. Het is echt veel en het is zeker veelbelovend.

Een korte samenvatting, de diverse onderdelen worden later apart belicht:

Art Rotterdam wordt Art Amsterdam: van de 76 galeries op de beurs komen er 3(!) uit Rotterdam tegen 24 uit de hoofdstad.

Nu legt Rotterdam het ronduit af waar het gaat om grootstedelijke galeries met allure, maar met slechts drie Rotterdamse galeries op de vloer wordt het glashelder dat Art Rotterdam eigenlijk Art Amsterdam is, maar gaat voor de lokatie, de vibe en misschien wel de spreekwoordelijke geen woorden maar daden mentaliteit van de gaststad. Side-events galore: kom daar maar eens om in Amsterdam. (Maar dat heeft het Stedelijk. Ahem.)

Nieuw is de hele benedenverdiep met de New Art Section: alleen galeries jonger dan zeven jaar. Met ondermeer Tatjana Pieters, Torri, Koal, Furini, Jeanine Hofland en dt-project iets om je op te verheugen.

Niet op de beurs Phoebus (schande!), Mirta de Mare en de nieuwelingen Frank Taal, Zic Zerp en Iris Cornelis.

Van de Rotterdamse galeries staan Cokkie Snoei, Galerie Delta en Wilfried Lenz op de beurs. Galerie Delta bestaat vijftig jaar en geniet nevenschikkend van de tentoon Meneer Delta in Boijmans. Doet u maar een Ron van der Ende aan de muur met wat aanhangend oogsnoep. En Wilfried Lentz zit in het selectiecomité – die komt er gratis in – en is jonger dan zeven jaar maar is voor de gelegenheid maar even niet tot de New Art section gedegradeerd.

Het officiele broertje van Art Rotterdam is Object Rotterdam. Voor al uw desig en luukse vormveging: net de Bijenkorf maar dan verder opgesjiekd en vetter geprijsd. Stoelen, lampen en sieraden en de sporadische verrassing.

Nauwelijks galeries uit eigen stad – zo bestaat de kans dat de band met de stad wat mager wordt.

Maar Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als er niet drie major side-events uit de klei zouden worden getrokken: de RAW Artfair, RE:Rotterdam en Paviljoen Rotterdam.

De brug van de kop van Zuid naar Katendrecht is bijna klaar: woensdag 8 februari feestelijke opening. Van Art Rotterdam naar de Fenixloodsen is dan een wandeling van slechts vier minuten.

De RAW Artfair huist in de Fenixloodsen: de deelnemende galeries bezien een soort van Affordable Art Fair meets Echte Sidebeurs. Het heeft een potentiele bite. ‘Sprookje spookje,’ zo market RAW zichzelf als volleerd alternatief circuit. Maar de plek is zonder omhaal de mooiste van Rotterdam. Grootser, ruiger en ruimtelijker dan Art Rotterdam.

De geweigerde Rotterdamse galeries presenteren gezamenlijk op Paviloen Rotterdam. Frank Taal, Iris Cornelis, Mirta Demare, Zic Zerp, galerie Helder uit Den Haag en Kap Pur uit Tilburg tonen op de hoek Laan op Zuid 65 / Veemstraat een <citaat>gratis toegankelijke verkooptentoonstelling van 1300m2 spraakmakende hedendaagse beurswaardige kunst</citaat>. Beurswaardig. Gaat dat zien.

Uitzicht op Zuid vanaf de achtste verdieping.

RE:Rotterdam doet tachtig kunstenaarssolo’s en een handvol galeries, instellingen en initiatieven (ondermeer MU, Nieuwe Vide, Rair en Walden Affairs) een restaurant en de MK Fundraiser Show in acht verdiepingen van een gigantisch kantoorpand.

Tachtig kunstenaarssolo’s: de natte droom van elke beurs. Geen winkeltjes maar solopresentaties. Of die solo’s makke winkeltjes gaan overstijgen, dat is andere koek, dat valt nog te bezien. (*Ik weet wie u er moet bezoeken.)

Dan zijn er verspreid door de stad nog heul veul meer tentoonstellingen en special events.

In de loods van Hofman en Zonen op de grens van Rotterdam en Schiedam verse Dushi van Florentijn Hofman. In Kunst & Complex Collection Imaginaire van Anouk Griffioen in Buro Rotterdam. Het Wilde Weten heeft open ateliers en van vrijdag tot en met zondag de WildeBoekenMarkt: twintig standhouders en 150 individuele inschrijvingen voor uw jaarlijkse overdosis aan special editions, kunstige boeken en kunstenaarsuitgaves. ONGEKEND.nu veilt zondag 12 februari in het CBK een breed scala aan kunstwerken – incluis diversen van Marc Bijl, Roel Vanderlinden en Femke Dekkers.

Daarnaast is er nog het reguliere aanbod met ondermeer Mama met Lizzie Fitch en Ryan Trecartin, Han Hoogerbrugge must see in TENT, Angela Bulloch in Witte de With en Absalon in Boijmans.

En dan vergeet ik nog de helft.

Kortom:

Doe eens gek en boek een hotel. Ga dagen Rotterdam. wakeupinart.nl voor nog geen 30 euro per persoon ontbijt in bed en onder de klamme lakens bij een Echte Kunstenaar thuis.

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

10 Comments

 1. “Of die solo’s makke winkeltjes gaan overstijgen”

  bedoel je zoals op de Art Rotterdam?

 2. Aanvulling:
  Met de boot van Art Rdam naar Dek22 – een tentoonstelling met recente werken van Jan Adriaans, Thomas I’Anson, Maarten Peerdeman, Onno Poiesz, Rotganzen en Miko Veldkamp.

  http://www.dek22.com/

 3. Ook leuk:
  Zaterdag van 16.00 tot 20.00 opening van Woodrich door P. Winkel bij OPPERCLAES(de jongste en zelfstandigste galerie uit Rotterdam:)) aan de Claes’ de Vrieselaan 103 om de hoek bij het wilde weten.
  Check pwinkel.com voor het werk.

 4. @ Opperclaes: Wordt aan gewerkt, de incomplete megalijst van alles en iedereen die/dat opent deze week. Komende ochtend online. (De Opperclaezen staan er al in)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*