About [Redactie] 8944 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

8 Comments

 1. Nee, hij heeft geen gelijk. Hij bezuinigt teveel, te eenzijdig, te snel, te hard.

  Juist omdat er al zoveel op gang was, ging het er vooral om dat Zijlstra die beweging meer dynamiek en een stimulans moest geven. En dat betekent niet slopen en kapotbezuinigen als ‘prikkel’.

  Culturele instellingen – ook nog eens eenzijdig in de humuslaag van de kunsten – om zeep helpen is níét de manier en accentueert de visieloosheid van Zijlstra.

  Daarnaast maakt één zwaluw nog geen zomer. Crowdfunden is hip, maar begint nu al opgedroogd te raken: Boijmans krijgt er al niet eens Van Eijck tentoonstelling meer voor elkaar.
  Op het moment dat je beseft dat crowdfunding, sponsors, ‘de markt’ jaar in jaar uit- structureel dus – 200 miljoen moet genereren (en dan gaat het alleen nog maar om de Rijksgelden), dan is het volstrekt helder dat dit niet gaat lukken.
  En al helmaal niet als het leeuwendeel van dat bedrag door de ‘kleintjes’ moet worden opgebracht die noch de mankracht noch de investeringsmiddelen noch het ‘product’ hebben om grootschalig geld binnen te halen. De ‘groten’ hebben dat misschien (misschien –> zie Boijmans) wel, maar juist die blijven bij Zijlstra min of meer buiten schot.

  Laten we eind 2013, eind 2014 of eind 2015 nog maar eens kijken of Zijlstra ‘gelijk’ had.

  Zijlstra kapitaliseert volgens dit VK-artikel op een tendens die al zeker tien jaar aan de gang is en nu zou hij het ineens ‘uitgevonden’ hebben (vindt hijzelf in ieder geval).

  Áls de ‘prikkel’ van Zijlstra al tot enig resultaat zou leiden, dan is het wel een heel perverse, sadistische prikkel.

 2. Volgens mij gaat dat stukje over kunstinstellingen, niet over de kunstsector (waar kunstenaars toch de kern van zijn)..

 3. allemaal een pot nat blijkbaar voor VK, kunstenaars / kunst-instellingen. de hele sector is te reduceren tot een verzameling details naar keuze, afhankelijk van je eigen doel. je vraagt je vooral af wat het motief is achter zo’n artikel. t is in ieder geval weer fijn constructief de verkeerde kant op.
  een volgende ronde knip, snoei en ploegwerk van de overheid – ik zit er helemaal klaar voor!

  iemand nog een bijbaantje in de aanbieding?

 4. Probleem is wel dat de één met de ander te maken heeft. Zonder kunstinstellingen geen presentatie-mogelijkheden voor kunstenaars en ook minder mogelijkheden om werken (speciaal) te produceren.

  Ik ben vooral verbijsterd dat VK zo gemakzuchtig tot deze conclusies komt, omdat een paar instellingen een weg hebben gevonden om te dealen met de aanslag van Zijlstra. Hoe duurzaam en op de lange termijn realistisch die ‘aanpassing’ is, vermeldt het verhaal niet.

  Het is een soort van rare zelfkastijding, om maar niet zielig te doen. Dapper, maar die 200 miljoen zijn er niet mee gecompenseerd.

 5. maar op zo’n openingetje zal je een kunstenaar,muzikant,acteur niet snel hetzelfde horen zeggen als bovenstaande anoniemen met riante ontslag- en pensioenregeling. dan is t makkelijk dapper doen. nogmaals, t is vooral verrassend dat de volkskrant met zo’n soort nrc-artikel op de proppen komt.

 6. Wat een onthutsende journalistiek. Op basis van een paar optimisten zo’n stuk schrijven en tot dit soort conclusies komen en dat terwijl feitelijke bezuinigingen nog moeten gaan komen in 2013 en daarna.
  Heb trouwens enkele maanden geleden n’n abonnement op NRC opgezegd ivm een soortgelijk artikel. En vervolgens n.a.v. daarvan nog een pittige discussie gevoerd met de desbetreffende journalist. Ik suggereerde dat er wellicht ook wat scorings-drang mee heeft gespeeld van haar kant, iets wat ze ten stelligste ontkende..

 7. volgens mij is het gewoon een nieuwe tendens op elke redactie. zal wel een generatie-ding zijn (geenstijl-generatie.. haha). wat dat aangaat schrijft de telegraaf nog het minst angstig over cultuur tegenwoordig naar mijn gevoel.
  iedereen maar gewoon een abonnementje groeneamsterdammer dan maar voor de betere opinie kunst en cultuur – naast ons dagelijks TB?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*