Re:Rotterdam afsluitend

Een waarlijk sfeervol kantoorpand.

Wat mij zoal opviel, afsluitend, hoogtepunten, eigen werk en dan over tot de orde van de dag.

Met de schitterendste vloerbedekking.

De vijfde in een reeks tekeningen van tentoonstellingen van Stephan van den Burg

Zo’n tekening staat hoog op mijn persoonlijke wishlist.

Gelijk deze, onderdeel van de andere muur.

Betere foto’s, overzicht van zijn ruimte: stephanvandenburg.nl/index.php?/new/rerotterdam/

Niki van Strien

Volkomen abstract, maar het ziet, voelt en oogt als volkomen natuurlijk, vanzelfsprekend. De presentatie van losse objecten voelt als één installatie. Tactiel, vol van detail, nauwkeurig zonder pietepeuterig te worden. Wars van groots gebaren staat het als een huis. Persoonlijke favoriet – en niet alleen van mij – Niki van Strien.

Maarten Janssen

De publicatie/poster – met één euro copyshops in Berlijn af.

Tot het geld op is.

Fijn duidelijke URL:

maartenjanssenmaartenjanssen.nl

Jeroen Bosch eerste ruimte: twaalf foto’s van Arranged and placed Re:Rotterdam (tapewerk meest links op de foto) met tussentijd van een uur genomen (acht, negen, tien uur etc)

Tweede ruimte opnieuw eerst Arranged and placed Re:Rotterdam op vergelijkbare plaats aan de muur met daarnaast een serie fotos van de schroeven waarmee de werken in de eerste ruimte zijn opgehangen.

Een paar verdiepingen lager:

Erg straf gesteld tweeluik zou je zeggen.

De zelfverwijzing in het realisme van Rene Duinkerken’s schilderijencentrale is briljant. Doeken en doekjes die over zichzelf gaan – of over bier. Wat wil je nog meer?

Precies!

Re:ward-winnares Ellen Henriette Suhrke, gastkunstenaar Het Wilde Weten, onderdeel van de Rair-presentatie.

Topkoppige jury (Monique Peters (Dordrechts museum), Fam. Drake (Verzamelaars), Roos van Put (Kunstbeeld), Edwin Jacobs (Centraal Museum), fam. Jurriëns (verzamelaars), Gerhard Opheikens (verzamelaar & directeur Transparance Fiscalis), Daniela Petovic (kunstcollectie KPN), Mariette Dölle (Tent), Hans Den Hartog Jager (Kunstcriticus) en Iris van Dongen (Kunstenares).) longlist tien kandidaten – uit de hoge hoed wordt een winnaar getrokken: een pond zilver.

Nòg een hoogtepunt: het hondehok van Anique Weve. Een feest in een feest. Ranzig, bloedheet, uitgerookt. Maar echt te gek. DJ Weve voor de sfeer, vrijwillige bijdrage voor het bier, twintig/man/vrouw op pak hem beet tien vierkante meter (anderhalve meter hoog) en er werd nog gedanst ook…

Daan den Houter doet zijn ding: duizenden eurocenten op de glimmende wc-vloer.

Terug op de achtste:

Niels Post doet goede zaken met zijn business-proposals en spamteksten. Nagenoeg uitverkocht.

Jasper van Es verkoopt een uniek werk. Nu ja: unique.

Voorgesigneerd door de kunstenaar, afgemaakt door de dienstdoende galerist middels het plaatsen van een stempel.

Succes!

500 Buitendijks in doos naar huis.

Ik kocht mij deze twee Marielle Buitendijks: A4 in perspectief.

Bijzonder aan Re:Rotterdam als sidebeurs was/is: kunstenaars huren presentatieruimte voor een bodemprijs. Bij verkoop geen 50% naar een galerist maar slechts 10% naar de organisator. Potentieel eens een nieuwe frisse tak van kunsthandel. De galerie, de normzettende bemiddelaar voor die glansrijke 50% van de verkoopprijs, krijgt naast veiling en internet nu eens collegiale ondersteuning van de kunstenaars zelf. Ik geloof niet zozeer in concurrentie, daarvoor zijn de netwerken van kunstenaars te zwak, maar eerder in uitbreiding van het podium van de kunstmarkt.

We zullen zien.

Modern mecenaat: Jaap Sleper heeft hier met zijn team ‘even’ iets buitengewoons neergezet. Met recht cultureel ondernemer van het jaar. (Dat zeg ik.) Of zoals Edwin Jacobs zegt: “Jaap Sleper: cultureel ondernemer uit utrecht waar de stad trots op mag zijn. Een nieuwe generatie kunstpromotors, hart op de goede plek.” Helemaal mee eens. Niet alleen succesvol met galerie10 en diverse nevenactiviteiten maar ook met dit mega-evenement. Tien galeries, 150 kunstenaars, 80 solo’s. Buiten subsidiestromen om gewoon just do it voor en door kunstenaars zelf. Geen gezeur en gezever maar moedig voorwaarts.

Ik verheug me op de volgende zet. Re:Amsterdam in september?

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

10 Comments

  1. Het Hondenhok was een absoluut hoogtepunt! Graag zie ik die terug op een volgend kunstevenement. Bij de Haarlemse Lente bijvoorbeeld op vrijdag 16 maart aanstaande.

  2. Woorden schieten tekort….Ik was het echt niet alleen. Het was een week lang vakantie zonder uitrusten… Heerlijk.. September lijkt mij goed.. waar is nog een verassing. Pasport nog geldig?

  3. @ Harold: Klopt, omdat ik op de 8e met mijn eigen werk zat haalde ik pas op zondagmiddag de begane grond(schande!). Toen werd het maandag/dinsdag afbouwen en was het inmiddels te laat om nog een apart postje te maken over verdieping 0.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*