About [Redactie] 8944 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

4 Comments

 1. Ik heb de thread er nog eens bijgepakt: https://trendbeheer.com/2011/11/14/bijdragen-2012-mondriaan-stichting-presentatie-instellingen-kunstenaarsinitiatieven-en-tijdschriften/#comments

  en eerlijk gezegd zie ik gewoon ‘discours’ en dat is toch de bedoeling? Er mag best een beetje kritisch geouwehoerd worden (soms zinnig, soms onzinnig) en als iemand het er niet mee eens is of iemand zich kan en wil zich verdedigen, dan kan dat ook geuit worden.
  En zo ontstaat zinvolle discussie, toch?

  En is het niet de bedoeling van een dynamisch kunstwereld, dat er zo af en toe wat heilige huisjes omver gaan?

  De Haarlemse lente is natuurlijk een prachtig initiatief (zoals er meerdere zijn), maar ik zie daar toch wel een ander idee dan het willen afbreken van een richtingenstrijd.

 2. Ik denk dat Jaring meer doelt op een kunstwereld zonder oogkleppen dan op het geouwehoer zelf. Het is goed om eens de ander scherp aan te spreken, maar wel in een open gesprek. Dialoog dus. Zo vind ik in dat vorige artikel, daar had Domeniek zelf zijn mond ook eens op open mogen trekken in plaats van in zijn ivoren toren bij MM te blijven. Anders krijg je alleen maar boze tongen, en kom je samen niet verder. Dat je met iets anders bezig bent in een andere hoek van de kunstwereld is prima, maar je hebt elkaar uiteindelijk wel nodig.

 3. “Omdat men de bui al zag hangen, begonnen echter een aantal instellingen in 2010 met het treffen van voorbereidingen voor het oprichten van een centraal aanspreekpunt voor de landelijke politiek”

  Ik heb altijd begrepen dat Gitta Luiten de initiator was.

 4. Er mogen best af en toe wat heilige huisjes omver gaan en er moet vooral zinvol gediscussieerd worden – al dan niet op felle toon, maar waar ik vooral op doelde is wat Niek aanstipt: oogkleppen af en enige terughoudendheid betrachten met het laten vallen van self-fulfilling borrelpraat-oneliners.

  De desbetreffende tread (Eelco, wat heb je toch een goed geheugen ;-) bevat in het begin een aantal bijdragen uit de laatste categorie, naar het einde toe wordt de discussie inderdaad inhoudelijker en dus zinvoller.

  Ik heb ook niet het idee dat ik op heb geroepen tot het staken van een richtingenstrijd – vaart vooral verschillende koersen en bewandel andere paden. Ik heb eerder willen oproepen om af en toe eens een kleed uit te spreiden voor een gezamenlijke picknick, zoals met Haarlemse Lente aardig is gelukt (ik neem de tekst die door JB op de link naar mijn stuk is geplakt voor blije kennisgeving aan) en momenteel in Den Haag op fraaie wijze wordt gebezigd met HCAK revisited.

  Dat deze twee zaken van de grond zijn gekomen is helemaal niet zo vanzelfsprekend – ze kunnen vaak ook in de knop worden gebroken door onderling gekat. Eelco heeft gelijk met zijn opmerking dat La Luiten het zaad gezaaid heeft waaruit De Zaak Nu is ontsproten, maar dat de vereniging überhaupt de embyonale fase heeft overleefd, is al een prestatie op zich.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*