Theodora Niemeijer prijs en Roland Schimmel @ van Abbe

Gisteren was in het Van Abbe Museum de feestelijk uitreiking van de Theodora Niemeijer prijs en een introductie van Marc Kremer tot Het Onschuldige Oog van Roland Schimmel.

vanabbemuseum.nl

De datum was niet toevallig, want gisteren stond de zon het dichts bij de aarde en de zon neemt een belangrijke plek in in het werk van Roland Schimmel.

Het oog van het van Abbe is een oogvormige binnenplaats waarvoor kunstenaars gevraagd worden om werk te maken.

Roland Schimmel mag tot 30 september en maakt dan plaats voor een vrouwelijke kunstenaar en dat is te danken aan Theodora Niemeijer.

Theodora Niemeijer weet overigens van niets, want deze tabaksgigantdame heeft al enige tijd het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild, maar had ze dat niet gedaan dan was ze in 2012 100 jaar geworden.

Dat vond men bij de particuliere stichting in haar naam een goede reden om 10.000 euro vrij te maken voor een prijsvraag voor vrouwelijke kunstenaars en om het van Abbe te ondersteunen in de queeste van het cultureel ondernemerschap.

De trotse vertegenwoordigers van de dochter van de tabakskoning deden hun best om de spanning er in te houden, maar hadden wat laat door dat de kaart met de winnaar aan beide kanten bedrukt was.

Sarah van Sonsbeek wint dus en mag over een tijdje aan de slag met een politiek klimaatsysteem. Een weermachine gaat afhankelijk van het politieke evenwicht wel of niet huilen. Hoe het geheel precies uitpakt is nog onduidelijk,..

..maar het zal ongetwijfeld goed aansluiten bij het werk van die andere Sara (maar dan zonder h) dat naast ‘het oog’ hangt.

Het sluit ook wel mooi aan bij de zonnige bijdrage van Roland Schimmel die het opvolgt .

Mark Kremer was ingehuurd om de bijdrage van Schimmel te duiden en leest een klein essay voor over het verband tussen conceptuele kunst en psychidelica.

Roland Schimmel mag reageren en geeft een heldere verhandeling over zijn werk en de perfecte omstandigheden die het oog van het Van Abbe Museum biedt.

De directeur van het Van Abbe Charles Esche (wat een leuke man is dat) voegt graag wat romantiek toe aan het verhaal van Kremer en ziet verbanden met de Caspar David Friedrich in de collectie.

Dan mag ook het publiek iets zeggen of vragen.

Een bezoeker ziet grote problemen bij de relatie die Kremer ziet met psychedelische kunst.

Gelukkig voor Kremer bemoeit  de rode draad van de dag er zich mee; het weer begint te huilen..

..en biedt zo een mooi illustratief beeld om mee af te sluiten.

vanabbemuseum.nl

7 Comments

 1. Eh Kees, Sarah heeft gewonnen.

  Maar wellicht feliciteer je Roland met zijn formidabele muurschildering? Dat zou op zich goed kunnen natuurlijk.

 2. Drie onjuist heden ontdekt.

  Er wordt geschreven dat Roland Schimmel waarschijnlijk wel de laatste man zal zijn die een werk zal maken voor het oog van het van Abbe.
  Dat is onjuist, alleen voor de 2-jaarlijkse prijs zal er een vrouw uitgekozen worden en welke kunstenaars verder in het Oog mogen exposeren is aan het Van Abbe museum. Dit kan dus ook een man zijn.

  Ook bericht u over de hoogte van de prijs en dat dit vanuit een marketing budget zou zijn betaald.
  Dat is onjuist. Stichting Niemeijer Fonds is een particulier fonds waarbij er heden ten dagen geen relaties bestaan met welke tabaksorganisatie dan ook.

  Tot slot de prijs voor de winnaar is inderdaad 10,000 maar dat is slechts een onderdeel van het totale bedrag dat is geschonken.

 3. @AD,

  De informatie dat het oog na Schimmel gereserveerd zou worden voor de vrouwelijke kunstenaar werd ter plekke gegeven, maar ik heb er geen moeite mee om dat aan te passen als dat toch niet zo blijkt te zijn.

  U hebt natuurlijk formeel gelijk dat het Stichting Niemeyer Fonds een particulier fonds is en geen tabaksfabrikant.

  Dat de prijs betaald werd uit een marketingbudget werd nergens beweerd. Er werd slechts een vergelijking met een dergelijk budget getrokken en over ‘geen relaties’ zou een discussie kunnen worden opgezet. Dat vraagt echter om meer tekst dan het stuk zelf telt en dat leidt zo af van de strekking van het geheel.

  Uw eigen communicatie en die van het van Abbe rept slechts over 10.000. Als dat niet juist is, is dat het stuk niet aan te rekenen.
  Maar hoe meer, hoe beter natuurlijk.

  Dank voor uw bijdrage..

 4. @EvdL
  Oef dat kwam er hard in, de opmerkelijke correcties van de sigarettenfabriek. On juist. Heden. Gelukkig had je het met ‘wat een leuke man is dat’ wel bij het rechte eind – of zou ook daar nog voorbehoud bij worden gemaakt.

  Mooi stuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*